Základem každého sladkého koláče je nastrouhaná cuketa. Díky ní bude moučník pěkně vláčný a šťavnatý. Skvělé je i to, že pokud se vám letos urodilo skutečně velké množství cuket, můžete si ji nasrouhat a zamrazit. Když pak budete v zimě chtít péct koláč, přijde strouhaná cuketa vám vhod.

Cuketu si můžete zamrazit i na později

Jak na to? Cuketu oloupejte, z větších plodů odstraňte semínka a nahrubo nastrouhejte. Poté ji vložte do plastových krabiček nebo uzavíratelných sáčků. Nenaplňujte je až po okraj, protože cuketa obsahuje hodně vody a po zamrazení nabyde a krabička by mohla prasknout. Takto zmrazenou cuketu můžete nechat v mrazáku až rok.

Cuketový koláč s rybízem

  • Suroviny:
  • 450 g nastrouhané cukety
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 150 g nasekaných mandlí
  • rybíz
  • mouka na obalení rybízu
  • Postup:
  • Z nastrouhané cukety vymačkejte vodu. Z cukru a vejce vyšlehejte hustou pěnu, přidejte olej a krátce vyšlehejte. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a poté postupně zašlehávejte do vaječné směsi. Nakonec vmíchejte cuketu.
  • Rybíz obalte v mouce.
  • Těsto nalijte do formy s pečicím papírem, posypte rybízem a pečte v troubě při 190 °C asi 35 minut. Po 15 minutách pečení posypejte koláč mandlemi.

Kakaová cuketová buchta

  • Suroviny:
  • 350 g polohrubé mouky
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 3 vejce
  • 170 g krupicového cukru
  • 200 ml oleje
  • 350 g nastrouhané cukety
  • meruňková marmeláda
  • čokoládová poleva nebo kousky čokolády
  • Postup:
  • Mouku smíchejte s kypřicím práškem a kakaem. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, poté do něj zašlehejte olej a na závěr po lžících i moučnou směs. Poté přidejte cuketu vymačkanou od přebytečné vody. Těsto nalijte na vyšší plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout, potřete meruňkovou marmeládou. Na závěr můžete buď polít čokoládovou polevou nebo posypat kousky čokolády.

Cuketovo-mrkvová buchta s tvarohem

  • Suroviny:
  • Na korpus:
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek prášek do pečiva
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • vlašské ořechy na ozdobu
  • Na krém:
  • 500 g měkkého tvarohu v kostce
  • 250 g mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • Postup:
  • Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. V jiné míste vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, poté zašlehejte olej a následně po lžících i moučnou směs. Na závěr přidejte cuketu, mrkev a promíchejte. Těsto nalijte do formy nebo do vyššího plechu a pečte při 180 °C asi 45 minut.
  • Mezitím si připravte krém, tvaroh smíchejte s mascarpone, cukrem, vanilkovou esencí a dobře promíchejte. Krém naneste na upečený vychladlý korpus a ozdobte vlašskými ořechy. Dejte vychladit do druhého dne a podávejte.

Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, abecedazahrady.dama.cz