Co si počít s nadúrodou cuket? Tak tuto otázku si v létě pokládá mnoho zahrádkářů, a pokud patříte mezi ně, rozhodně je využijte. Cukety jsou totiž úžasné ve sladkých moučníkách. Zkuste naše tři rychlé a vynikající cuketové koláče.
Základem každého sladkého koláče je nastrouhaná cuketa. Díky ní bude moučník pěkně vláčný a šťavnatý. Skvělé je i to, že pokud se vám letos urodilo skutečně velké množství cuket, můžete si ji nasrouhat a zamrazit. Když pak budete v zimě chtít péct koláč, přijde strouhaná cuketa vám vhod.
Cuketu si můžete zamrazit i na později
Jak na to? Cuketu oloupejte, z větších plodů odstraňte semínka a nahrubo nastrouhejte. Poté ji vložte do plastových krabiček nebo uzavíratelných sáčků. Nenaplňujte je až po okraj, protože cuketa obsahuje hodně vody a po zamrazení nabyde a krabička by mohla prasknout. Takto zmrazenou cuketu můžete nechat v mrazáku až rok.
Cuketu si můžete zamrazit i na později.
Cuketový koláč s rybízem
Místo rybízu můžete použít i jiné sezónní ovoce.
- Suroviny:
- 450 g nastrouhané cukety
- 200 g krystalového cukru
- 3 vejce
- 100 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 150 g nasekaných mandlí
- rybíz
- mouka na obalení rybízu
- Postup:
- Z nastrouhané cukety vymačkejte vodu. Z cukru a vejce vyšlehejte hustou pěnu, přidejte olej a krátce vyšlehejte. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a poté postupně zašlehávejte do vaječné směsi. Nakonec vmíchejte cuketu.
- Rybíz obalte v mouce.
- Těsto nalijte do formy s pečicím papírem, posypte rybízem a pečte v troubě při 190 °C asi 35 minut. Po 15 minutách pečení posypejte koláč mandlemi.
Kakaová cuketová buchta
Kakaovou buchtu posypte kousky čokolády.
- Suroviny:
- 350 g polohrubé mouky
- kypřicí prášek do pečiva
- 30 g kakaa
- 3 vejce
- 170 g krupicového cukru
- 200 ml oleje
- 350 g nastrouhané cukety
- meruňková marmeláda
- čokoládová poleva nebo kousky čokolády
- Postup:
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem a kakaem. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, poté do něj zašlehejte olej a na závěr po lžících i moučnou směs. Poté přidejte cuketu vymačkanou od přebytečné vody. Těsto nalijte na vyšší plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout, potřete meruňkovou marmeládou. Na závěr můžete buď polít čokoládovou polevou nebo posypat kousky čokolády.
Cuketovo-mrkvová buchta s tvarohem
Pokud vám buchta příliš nevystoupí, nakrájejte ji na řezy a podávejte dva na sobě promazané krémem.
- Suroviny:
- Na korpus:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek prášek do pečiva
- 3 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
- 1 hrnek krystalového cukru
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1 hrnek nastrouhané mrkve
- vlašské ořechy na ozdobu
- Na krém:
- 500 g měkkého tvarohu v kostce
- 250 g mascarpone
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkové esence
- Postup:
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. V jiné míste vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, poté zašlehejte olej a následně po lžících i moučnou směs. Na závěr přidejte cuketu, mrkev a promíchejte. Těsto nalijte do formy nebo do vyššího plechu a pečte při 180 °C asi 45 minut.
- Mezitím si připravte krém, tvaroh smíchejte s mascarpone, cukrem, vanilkovou esencí a dobře promíchejte. Krém naneste na upečený vychladlý korpus a ozdobte vlašskými ořechy. Dejte vychladit do druhého dne a podávejte.
Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, abecedazahrady.dama.cz