Nemáte čas na dlouhé přípravy dezertů a pečení v troubě? Máme pro vás bezva jednoduchý recept, který s přehledem zvládne i každý začátečník. A protože nastalo období zralých meruněk, upečte z nich koláč, v němž se propojí chuť tohoto ovoce s příjemným aroma karamelu. K jeho výrobě vám postačí jen pár ingrediencí a pánev s poklicí.

Jak na to, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Obrácený koláč vznikl omylem

Recept na tento druh dezertu vznikl kdysi zcela náhodou ve Francii. Tzv. Tarte Tatin neboli Koláč na ruby dostal název podle slečny Stephanie Tatin, která dala omylem na spodek koláče ovoce a teprve pak ho zalila těstem. Výsledek byl tak překvapující, že recept se postupně stal oblíbeným po celém světě.

Příprava meruněk

Nejprve si připravte meruňky, které pečlivě opláchněte, rozdělte na poloviny a vypeckujte. Použijte opravdu jenom tvrdé kusy, které budou držet i po upečení svůj pevný tvar.

Meruňkový koláč z pánve

Rozpusťte na pánvi 1 polévkovou lžíci másla, přisypte 1 polévkovou lžíci krystalového cukru a za stálého míchání vytvořte karamel. Pak vyskládejte dno pánve vypeckovanými půlkami meruněk.

Do čisté misky vyklepněte 3 celá čerstvá syrová vejce a metličkovým mixérem je vyšlehejte v hustou pěnu. Do této vaječné směsi vmíchejte 3 polévkové lžíce hladké nebo polohrubé mouky a vzniklou směsí zalijte meruňky v pánvi. Směs rozetřete rovnoměrně tak, aby jí byly všechny meruňky rovnoměrně zalité.

Pánev přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte těsto pomalu péct, a to po dobu 10 až 15 minut. Po uplynutí předepsané doby otestujte těsto pomocí špejle, kdy zjistíte, zda je po celé ploše propečené.

Následně přiklopte pánev talířem a meruňkový koláč na něj vyklopte. Po vychladnutí ho můžete dosladit moučkovým cukrem a případně dozdobit každou porci kopečkem šlehačky.

Související články

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.kitchenstory.cz, www.aazdravi.cz