Je zajímavý svým tvarem, namísto klasické dortové formy se používá skleněná mísa, do které se navrství ingredience a poté se nechá v lednici pořádně zatuhnout. Po vyklopení vznikne tvar dezertu, kterému se v Itálii říká zuccotto a má zde velkou tradici už z dob renesance.
Poprvé si ho prý objednala královna Kateřina Medicejská na oslavu příjezdu španělských velvyslanců. Vytvořil ho poprvé slavný vynálezce zmrzliny Bernardo Buontalenti, a to jako “semifreddo”, polomražený dezert. Na počest královny dostal název Elmo di Caterina, protože ji kuchař a cukrář naplnil do helmy královské pěchoty a po vychladnutí vyklopil. Název zuccotto prý získal podle tvaru pokrývek hlavy tehdejších vysoce postavených církevních hodnostářů - prelátů. Od té doby se stal tento dezert oblíbený a z Florencie se postupem let rozšířil po celé Itálii a dnes na něj existují stovky receptů.
Nepečený jahodový dort
Suroviny:
- 800 g - 1000 g čerstvých a zralých jahod
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 kelímky zakysané smetany
- 240 g dětských piškotů
Postup:
- Mísu vyložte potravinovou fólií, jahody omyjte, nechte okapat a pak odstraňte zelené korunky. Poté je nakrájejte na plátky.
- Smetanu vyšlehejte do polotuha a přimíchejte cukr. Poté ji metličkou smíchejte se zakysanou smetanou.
- Do místy naskládejte vrstvu piškotů, spodní stranou směrem k míse.
- Naneste vrstvu krému, kousky jahod, poté opět vrstvu piškotů, krém a jahody. Takto pokračujte, dokud nenaplníte mísu až po okraj.
- Poslední vrstva by měla být piškotová.
- Dejte do lednice a nechte zatuhnout do druhého dne. Následně dort opatrně otočte a vyklopte na podnos. Pokud vám zbyl krém, můžete celý dort ještě potřít a ozdobit jahodami.