Podzim je časem hojné úrody jablek, která jsou velmi zdravá pro lidský organismus. Přispívají správné činnosti srdce, jejich konzumací navíc snižujeme riziko srdečních onemocnění a vláknina v nich obsažená snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jablka totiž obsahují polyfenoly, které mají antioxidační účinky.

Na přípravu jablečného koláče si připravte 250 + 400 ml vody, 1 kg jablek, 3 lžíce krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 2 vanilkové pudinky, 1 velké balení piškotů, 250 g zakysané smetany, 1 lžíci moučkového cukru a mletou skořici.

Na to, jak si tento lahodný jablečný dort připravit, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Na dort použijte důkladně očištěná jablíčka

Nejprve si oloupejte jablka, zbavte je bubáků, jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Následně je dejte do hrnce s 250 ml vody, cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Nechte vařit cca deset minut.

Pak stáhněte z plotny, rozmačkejte a přidejte dvě balení pudinku a 400 ml vody. Za stálého míchání opět provařte na sporáku, dokud směs nezhoustne.

Jablečný dort hotový bleskem

Připravte si dortovou formu o průměru 22 až 24 centimetrů a dno vyložte piškoty. Na ně dejte polovinu směsi a pak zase vyskládejte vrstvu piškotů. Nakonec přijde druhá polovina jablečné směsi. Uhladíme, zaklepeme formou, aby se směs dostala opravdu všude a dáme na pár hodin do lednice.

Když dort ztuhne, vyndáme ho z lednice. Na dokončení vezmeme 250 g zakysané smetany a jednu lžíci moučkového cukru, rozmícháme a směs vyklopíme na vrchol dortu a pořádně rozetřeme. Nakonec posypeme skořicí.