Jsou dny, kdy nemáte dostatek času, anebo se vám nechce postávat hodiny u plotny. A v tento moment se nemá cenu trápit dlouhým vařením. Zachrání vás však zdravé a rychlé pokrmy, které vám nedají moc práce a jejich celková příprava nezabere půl dne. Tentokrát vyzkoušejte brambory s růžičkovou kapustou. Nejenže si pochutnáte, ale dodáte tělu i řádnou dávku vitamínů.
Jak správně připravit růžičkovou kapustu, se dozvíte ve videu:
Zapékaná růžičková kapusta s bramborem
Připravte si 750 g růžičkové kapusty, kterou nejprve pečlivě omyjte. Následně každý kus očistěte, protože vrchní listy bývají poškozené či povadlé. Poté je pokrájejte na půlky. Stejně tak si nejprve očistěte 600 g brambor a pokrájejte je na centimetrové plátky.
Dejte si do hrnce vařit vodu, osolte ji špetkou soli a dejte do ní brambory vařit. Asi tak po 5 minutách přidejte i pokrájenou růžičkovou kapustu a vařte další 2 minuty. Zeleninu sceďte a vložte do zapékací misky. Posypejte posekanou čerstvou nebo sušenou zelenou petrželkou, mletou červenou paprikou, trochou muškátového oříšku, osolte a opepřete.
Následně tuto směs zalijte 250 g smetany nebo mléka a zasypejte vrstvou strouhaného sýra, který máte v oblibě. Pečte v předem vyhřáté troubě po dobu 20 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne a na sýru nebude křupavá krustička. Pak už nezbývá než rychlý oběd vynikající chuti servírovat na talíře.
Brambory nejen zasytí, ale jsou zdravé
Brambory mají nízkou kalorickou hodnotu, dobré dietetické vlastnosti a vysoký sytící index, dokonce jeden z nejvyšších. Mají tedy schopnost snížit pocit hladu a energetického příjmu na několik dalších hodin po požití. Každá hlíza je tvořena zhruba 20 % sušiny a 80 % vody.
Sušinu tvoří především sacharidy, dusíkaté látky a minimum tuků, konkrétně 0,1 %. V bramborách je značný obsah vitamínů, hlavně C a B6. Neméně významné jsou látky jako železo, draslík, hořčík a selen a samozřejmě i vláknina a velké množství antioxidantů.
Růžičková kapusta není o nic pozadu
Výhodou této drobné zeleniny je, že ji můžete používat celoročně, protože i v zimě odolává mrazům. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálních látek. Jedná se především o vitamín A, C, B1, B9 a E. Stejně tak se jedná o významnou zásobárnu draslíku, vápníku, hořčíku, sodíku, fosforu, železa a flavonoidů. Tento druh kapusty obsahuje také důležité aminokyseliny, které jsou pro naše tělo nepostradatelné.
Zdroje: www.recepty.cz, www.vimcojim.cz, www.rehabilitace.info