Okurkový salát voní létem a patří k němu. Zejména v době veder se snažíme vařit tak, aby nám nebylo těžko a nemuseli jsme u sporáku stepovat hodiny. Vařeným bramborám s pečeným kuřetem nepohrdne dospělý ani dítě. Prostě sázka na jistotu. A jedná se přesně o ten typ pokrmu, ke kterému se okurkový salát přímo nabízí, neboť nás příjemně osvěží.

Bleskový okurkový salát - klasická verze

Klasický okurkový salát se zálivkou, ten se nikdy neomrzí. Ale připravit zálivku takovou, aby byla tak akorát, to dokáže málokdo! Začneme tudíž salátem se sladkokyselým přelivem, který po vyjedení strouhané okurky nejspíš s chutí vypijete.

Okurku si oloupejte (domácí okurky já osobně neloupu), nastrouhejte nahrubo a osolte. Okurka pustí dost vody, takže zálivky nemusí být přehršel. Stačí, když si v mističce smícháte asi dvě lžíce vody, dvě lžíce obyčejného octa a jednu lžíci cukru. Používám moučkový, aby se lépe rozpustil a vše se spojilo tak, jak má. Poté nálev zamíchejte s okurkami. S pepřem nastupte až v tento okamžik a dochuťte jím salát dle své chuti. Někdo nepepří vůbec, to samé platí u cibule – jeden jí do salátu přidává, druhý ne.

Okurkový salát s jogurtem

Jogurt salát trochu zjemní a ozvláštní. Jestliže se vám do něj moc nechce, protože se vám zdá toto spojení podivné, přesvědčte sami sebe, že to bude dobrota…protože je!

Nastrouhejte si dvě větší okurky a přebytečnou vodu slijte a třeba vypijte, v tomto receptu není moc žádaná. Osolte špetkou soli, přidejte špetku pepře, vrchovatou lžičku moučkového cukru, lžíci a půl jablečného octa (ten je slabší a jemnější), 200 ml bílého jogurtu a 2 stroužky rozmačkaného česneku. Pečlivě promíchejte a ochutnejte. Je tak akorát? Měl by, ale samozřejmě 100 lidí rovná se 100 chutí, tak si salát dochuťte tak, aby vám chutnal co nejvíce.

Tzatziki

Řecká verze okurkového salátu, která vyvolává u mnohých nadměrný výskyt slin v dutině ústní. Příprava je opět jednoduchá, jak jinak. Nahrubo nakrájenou větší okurku nechte vypotit a vodu z ní pak slijte. K okurce přidejte řecký bílý jogurt, půl lžičky oregána, 8 posekaných listů máty, prolisovaný stroužek česneku a snítky kopru, toho podle chuti. Vše pečlivě promíchejte a začněte přisolovat. Raději postupně, abyste to zbytečně nepřepálili.

Související články

Zdroje: www.mamincinyrecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz