Risi bisi

Potřebujeme

  • 750 ml uzeného vývaru
  • 80 g rýže
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 50 g pórku
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • hrstku sušených špiček (či jiných aromatických hub)
  • pažitku
  • polévkové koření
  • pepř a sůl

Jak na to

Rýži propláchneme ve studené vodě, poté ji vhodíme do vroucí vody, uvaříme doměkka, slijeme, znovu propláchneme a necháme odstát.

Ve vývaru uvaříme nastrouhanou zeleninu, proužky pórku, hrášek a houby, přidáme rýži, opepříme, dochutíme kořením a není–li vývar dost slaný, polévku opatrně dosolíme. Na talíři sypeme nasekanou pažitkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Pilaf s masovými kuličkami

Potřebujeme

  • 300 g mletého jehněčího masa (lze nahradit libovým vepřovým nebo drůbežím masem)
  • 300 g jasmínové rýže
  • 150 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce indické kořenicí směsi Meat masala
  • 1 lžičku škrobové moučky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 feferonku
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • mořskou sůl
  • pepř
  • 4 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 50 g oloupaných mandlí

Jak na to

Mleté maso dobře promícháme se solí, s větší částí petrželky, se škrobovou moučkou a s indickým kořením. Ze směsi tvarujeme malé kuličky, které opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji spolu s jemně nasekanou feferonkou. Poté pánev zalijeme jogurtem, zmírníme oheň a pod poklicí kuličky podusíme doměkka.

Propláchnutou a okapanou rýži krátce opékáme v kastrole na rozehřátém másle, až skoro zesklovatí. Přidáme omyté datle, vše zalijeme asi 600 ml vody, osolíme, opepříme a pod poklicí zvolna podusíme doměkka.

Do pilafu nakonec vmícháme knedlíčky, petrželku a nasucho opražené mandle.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Kuře v rýži na leču

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 1 sklenici leča
  • 2 cibule
  • 1 hrnek rýže
  • grilovací koření
  • sůl
  • koření kari
  • mletou červenou papriku
  • olej

Jak na to

Omyté a osušené kuře naporcujeme na 8—10 dílů, potřeme je olejem, osolíme, ochutíme kořením a necháme v chladničce uležet do druhého dne.

Dno olejem vymazaného pekáče pokryjeme nakrájenou cibulí, rozložíme na ni porce kuřete a přelijeme je lečem.

Vše zasypeme propláchnutou rýží, poprášíme ji mletou paprikou a kořením kari, zalijeme 1 a 3/4 hrnku vody a upečeme v troubě předehřáté na 200 °C (asi 45 minut).

Milena Novotná, Olešnice

Paella

Potřebujeme

  • 300 g rýže
  • 200 g krabího mraženého masa
  • 200 g vyloupaných mražených krevet
  • 50 g mražených mušlí
  • 2 vejce
  • lžičku kurkumy
  • 100 g mraženého hrášku
  • malý pórek
  • 2 barevné papriky
  • asi 750 ml zeleninového vývaru (vývaru z kostky)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • petrželku
  • 1 citron
  • sůl a mletý pepř
  • podle chuti kayenský pepř
  • 4 lžíce olivového oleje

Jak na to

Krevety, mušle a krabí maso necháme rozmrazit.

Na části oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, pórek, hrášek a papriky (vše nakrájené), zeleninu krátce opečeme, vmícháme do ní vypranou odkapanou rýži, vše promícháme, zalijeme vývarem, osolíme, ochutíme oběma druhy pepře a zakryté asi 30 minut zvolna pečeme v troubě.

Chvíli před dovařením rýže orestujeme osušené krevety, mušle a krabí maso na oleji v pánvi spolu se solí, pepřem a jemně nasekanou petrželkou.

Rýži vyndáme z trouby, načechráme ji, přidáme do ní krabí maso s krevetami a porce na talíři obložíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, doplníme kolečky citronu a posypeme petrželkou.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Kološvárské zelí

Potřebujeme

  • 3 sáčky rýže
  • 500 g kysaného zelí
  • sůl
  • cukr
  • sádlo
  • 1 cibuli
  • 500 g mletého masa
  • majoránku
  • 3 stroužky česneku
  • pálivou a sladkou mletou červenou papriku
  • 1 kelímek sladké smetany

Jak na to

Rýži uvaříme, zvlášť v kastrolu podusíme propláchnuté kysané zelí, osolíme je, pocukrujeme a podijeme vodou.

Na rozpáleném sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso okořeněné majoránkou a utřeným česnekem.

Do sádlem vymazaného pekáče střídavě vrstvíme do spotřebování surovin rýži, dušené zelí a mleté maso (maso vždy zasypeme směsí mletých paprik).

Naplněný pekáč dáme do předehřáté trouby a po chvíli zapékání obsah pekáče zalijeme sladkou smetanou. Jídlo je hotovo, jakmile smetana vytvoří na povrchu křupavou kůrčičku.

Helena Žilová, Heřmanovice

Rýžové karbanátky s kuřecím masem

Potřebujeme

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 250 g kuřecích prsíček
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • kostku drůbežího bujonu
  • 25 g másla
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • pažitku
  • strouhanku ze 2 rohlíků
  • strouhaný tvrdý sýr
  • olej na smažení

na salát

  • 1/2 ledového salátu
  • malou cuketu
  • svazek ředkviček
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • citronovou šťávu

Jak na to

Kuřecí maso uvaříme v osolené a opepřené vodě, do které jsme přidali kostku bujonu, mrkev a cibuli. Uvařené maso a mrkev vyjmeme a velmi drobně nakrájíme.

Ve vývaru zvolna podusíme doměkka propláchnutou rýži, vmícháme do ní máslo a necháme ji trochu zchladnout. Pak do ní vmícháme 1 celé vejce, 1 žloutek a maso s mrkví.

Směs podle potřeby zahustíme částí strouhanky, tvarujeme z ní malé karbanátky, které obalíme v rozšlehaném bílku, poté ve strouhance a zvolna je usmažíme z obou stran v pánvi na oleji.

Ledový opraný salát natrháme do mísy, přidáme jemně nakrájené ředkvičky, nastrouhanou cuketu, vše osolíme, opepříme, zalijeme olejem, citronovou šťávou a promícháme.

Václav Kratochvíl, Broumov

Houbové rizoto

Potřebujeme

  • 200 g rýže
  • 300 g tvrdších hub
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml bílého vína
  • vývar z kostí
  • 2 oříšky másla
  • strouhaný tvrdý sýr
  • petrželová nať
  • pepř a sůl

Jak na to

Na polovině másla orestujeme plátky česneku, přidáme kostičky nakrájených hub, které dusíme tak dlouho, až se z nich vypaří všechna voda.

Na zbylém másle osmažíme jemně nasekanou cibuli, přisypeme rýži, zalijeme vínem a osoleným vývarem. Když je rýže měkká, slijeme přebytečnou tekutinu a vmícháme houby.

Směs opepříme, dosolíme, promícháme a porce rizota na talíři posypeme sýrem a ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Ivan Veselý, Žebrák

Foto Jiří Poláček