Zdroje: apetitonline.cz, prozeny.cz, jimejinak.cz

V létě jsou velmi populární těstovinové saláty jakožto lehká večeře. Pravdou ale je, že i když se na první pohled tváří dost zdravě, dietní zrovna nejsou. Když ale nahradíte těstoviny rýží a vynecháte majonézu, náhle se ze salátu stane úžasný a nutričně vyvážený pokrm, který ocení i ti, jež se snaží shodit nějaké to kilo navíc.

Jak vykouzlit dokonalý zeleninový salát s rýží? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Není rýže jako rýže

V našich končinách je bílá rýže oblíbenou přílohou. Je ale pravdou, že je poměrně dost kalorická a tělu nepřináší mnoho dobrého. Zcela jiná je ale rýže hnědá či rýže basmati. Ta má totiž oproti klasické podstatně nižší glykemický index a tělu tak trvá delší dobu, než ji stráví, a vy tak máte delší pocit sytosti.

Je toho ale více. Hnědá rýže obsahuje celou řadu živin, vitamínů a minerálů. Je bohatá na draslík, železo, hořčík anebo vápník a také vlákninu. A právě vláknina je v redukčních dietách nesmírně důležitá. Napomáhá totiž přirozené detoxikaci těla, zbavuje tělo přebytečné vody a také brání a zpomaluje vstřebávání cukru z přijaté potravy do krevního oběhu.

Řecký rýžový salát s mátou a koprem

Do řeckého salátu se více hodí hnědá rýže. 250 gramů rýže uvařte na skus a propláchněte ji ve studené vodě. Nadrobte 400 gramů sýru feta, nakrájejte 1 červenou cibuli, 1 salátovou okurku, 400 gramů cherry rajčat, 200 gramů černých oliv a všechno promíchejte s rýží. Přidejte 1 hrst nasekaného kopru, 1 menší hrst máty, zakápněte salát šťávou z 1 citronu a trochou olivového oleje. Podle chuti ještě osolte a opepřete a podávejte.

Zeleninový salát s rýží a jablečným octem

V první řadě uvařte zhruba 1/2 šálku celozrnné rýže basmati. Po uvaření ji propláchněte pod studenou vodou a dejte ji prozatím stranou.

Do salátu můžete přidat prakticky jakoukoliv zeleninu, kterou najdete v chladničce. Nejlépe si ale salát vychutnáte s mrkví, rukolou, jarní cibulkou a červenou řepou. Když pak ještě do salátu přidáte trochu sterilované kukuřice a mladého hrášku, povznesete ho na ještě vyšší úroveň. Na talíři salát posypte nasucho opraženými slunečnicovými semínky a dochuťte ho olivovým olejem, solí, pepřem a jablečným octem.

Související články