Zdroje: region.rozhlas.cz, toprecepty.cz

Rýžový nákyp jako od maminky?

Rýžový nákyp je sice běžný třeba v Indii, ale toto jídlo se ani zdaleka nepodobá rýžovému nákypu, který známe z kuchařek a jídelen my. Rýžový nákyp je jídlem obvyklým u nás a na Slovensku a bohužel ve světě se velké slávě netěší. Na stránkách tasteatlas.com čili něco jako atlas chutí, kde strávníci z celého světa hodnotí různé pokrmy, se rýžový nákyp umístil dokonce na prvním místě v kategorii nejhorší světová rýžová jídla.

Samozřemě otázkou je, kolik respondetů hlasovalo a se vzpomínkami na jaký kulinářský zážitek. To asi nezkoušeli rýžový nákyp podle Jaroslava Sapíka.

Co že je na něm jiné? Podívejte!

Zdroj: Youtube

Recept na nákyp šéfkuchaře Sapíka

Jaroslav Sapík představil v krátkém videu variantu nákypu bez sněhové čepice, ale zato s tvarohovou náplní a ovocem. Jak sám říká, na Jižní Moravě je meruňkový rýžový nákyp oblíbeným jídlem, do kterého je možné použít velmi měkké přezrálé meruňky, které se už nehodí jíst čerstvé. Rozpadavá konzistence, ani velmi sladká chuť v nákypu ničemu nevadí.

Tenká vrstva tvarohu není ani trochu hutná. Naopak vypíchne ještě meruňky díky své typické chuti a struktuře. Ale ani to není vše!

Dotáhněte rýžový nákyp vynikající omáčkou

Bonbónkem na závěr je pak šťáva nebo omáčka, která také k rýžovému nákypu neodmyslitelně patří. Obyčejně se jen zredukovala šťáva z ovoce, ale Sapík si poradil po svém. Z ovoce s vodou, citronovou šťávou, marmeládou a panáčkem likéru vykouzlí fantastickou omáčku, kterou stačí jídlo jen zakápnout, aby ke každému soustu bylo jen maličko na smočení.

Tento rýžový nákyp je lehoučký a chuťově vyvážený. Prostě majstrštyk z kuchyně gastronoma a šéfkuchaře, který je známý nejen ve své branži, ale také z televizních obrazovek.

Související články