Jedním ze symbolů jara a Velikonoc je jednoznačně vejce, které představuje nový život a také zdroj síly. Jeho přizdobování má nesčetně proměn stejně jako jeho různé úpravy pro sváteční tabuli. Nejčastěji se tam vajíčka objevovala vařená a přidávalo se k nim jarní lupení. V našich krajích jsou to už po staletí výhonky a lístky různých bylin, především mladých kopřiv, popence, polního salátu, potočnice, cibulovin ale i malé růžičky vyrážejících pampelišek a také kvítky sedmikrásek, fialek a různá naklíčená semínka i jiné poklady jara. Současná věda jednoznačně dokazuje, že to jsou ty nejlepší potravinové doplňky, jaké můžeme zjara mít. Zde je několik námětů, jak vejce a zelené jarní dary komponovat v kuchyni.

Jarní salát plný síly

Může mít mnoho podob, ale jeho spojovacím prvkem je marináda či zálivka připravená z vařených žloutků a jarního lupení. Jarní cibulku včetně nati drobně nasekejte, lehce osolte a přilijte kvalitní olej. Pak vše šlehejte, až cibulka, případně i pažitka změkne, pustí šťávu a přestane být štiplavá. Pak přidejte nasekané byliny - podle vašich možností medvědí česnek, rukolu, řeřichu, polníček, petržel, spařené kopřivy, popenec atd. a zeleň s olejem opět chvilku promíchejte. Následně přidejte plnotučnou nebo i jinou hořčici, jemně nastrouhané žloutky, trošku octa, případně pepř a do třetice opět vše důkladně promíchejte.

Dresink můžete zjemnit kysanou smetanou nebo jogurtem nebo naopak přiostřit troškou strouhaného křenu. Pak už záleží jen na vás, zda připravenou zálivku použijete na vařené brambory nebo těstoviny, nebo budete mít jarní salát jen z listového salátu a několika ředkviček. A určitě nezapomeňte do salátu přidat i nasekané nebo nastrouhané vaječné bílky.