Pokud máte v oblibě pikantnější saláty a nebojíte se retro chutí, vyzkoušejte salát s názvem Rumcajs. Všichni nad padesát si na něj jistě velice dobře vzpomínají. V dobách socialismu byl k dostání ve všech tehdejších lahůdkách a byl stejně oblíbený jako například „vlašák“. Na přípravu je velice jednoduchý a jeho chuť je nezaměnitelná.
Jak salát Rumcajs připravit se můžete podívat v tomto YouTube videu, kanál Recepty bez brepty:
Cesta do minulosti
Připomeňte si chutě tehdejší doby v podobě salátu Rumcajs podle originální receptury dle tehdejších norem ČSN. Přestože na něj možná někde narazíte i v současných obchodech, často už není ze všech originálních surovin.
Rumcajs až po vlašáku
Salát Rumcajs se objevil na pultech o něco později než známé saláty jako vlašský, pochoutkový, pařížský nebo feferonkový. Jeho vznik byl totiž inspirován známou pohádkovou postavou z lesa Řáholce, tedy Rumcajsem. Večerníček O loupežníku Rumcajsovi vznikal a byl premiérově vysílán ve třech třináctidílných řadách, nejprve během let 1967 a 1968, posléze pak v období od roku 1969 do roku 1970. A postavu Rumcajse celý národ doslova miloval. Takže na tehdejší dobu skvělý a zároveň promyšlený tah. A jak si ho můžete snadno doma připravit?
Původní receptura ČSN
Nejprve si připravte 400 g klasického točeného salámu, sloupněte jej ze střívka, podélně rozkrojte napůl, nastrouhejte na struhadle na tenké poloviční plátky a vložte do mísy. Přidejte 100 g plnotučné hořčice, 5 g worcesterové omáčky a stejné množství soli.
Další ingrediencí je 50 g nakládaného paprikového salátu s okurkou a cibulí, který lze běžně pořídit nejen v současných lahůdkách a obchodech, ale můžete si ho velice snadno vyrobit i sami. Stačí naložit kousky papriky, okurek a cibule do sladkokyselého octového nálevu.
Následně přisypte 10 g cukru a okyselte stejným množstvím octa. Přidejte také 1 celou cibuli pokrájenou na plátky ve tvaru půlměsíce, které předem rozeberete na jednotlivé proužky. Další surovinou je 120 g nadrobno pokrájených nakládaných kyselých okurek, na proužky pokrájené 50 g červené sterilované kapie a 15 g naložených feferonek, které byste měli zbavit semínek a posekat na drobné kousky.
Nakonec ještě dodejte 200 g majonézy a veškeré ingredience řádně promíchejte. Na závěr salár dochuťte čerstvě namletým černým pepřem, ještě jednou zamíchejte a nechte minimálně 2 hodiny proležet v lednici.
Co nesmí chybět?
Jako nezbytný doplněk, bez kterého se za dob socialismu neobešel žádný lahůdkový salát, servírujte k „Rumcajsovi“ obyčejný rohlík nebo housku.
Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.varimedobroty.cz, www.makova-panenka.cz