Okurkový salát podle šéfkuchaře
Jaké triky při přípravě okurkového salátu používá šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se ve videu:
Japonský okurkový salát
Může být lehce pikantní, ale skvělý je i v případě, že chilli úplně vynecháte.
4 porce, 10 minut
3 lžíce sezamu
3 okurky
1 lžíce rybí omáčky
po 3 lžících cukru nebo medu a jablečného či rýžového octa
1 lžička vloček sušeného chilli, podle chuti
Na suché pánvi opražte sezam, až lehce zezlátne, jinak by zhořkl. Mezitím nakrájejte nebo nastrouhejte okurku na kolečka. V míse nejprve smíchejte zálivku ze zbylých surovin, pak přidejte okurku a nakonec sezam. Teplá semínka pomůžou rozpustit zbytek cukru. Podávejte hned nebo nechte pořádně vychladit a doplňte třeba grilované maso.
Indonéský okurkový salát s kokosem
Chutná netypicky, ale je lehký a překvapivě svěží. Kokosovou vodu koupíte v lepší drogerii, stejně jako vločky.
4 porce, 40 minut
½ červené cibule
1 okurka
50 g kokosových vloček
2 lžíce kokosové vody
1 lžíce limetové šťávy
1 lžička cukru
špetka soli
Cibuli nakrájejte na tenká kolečka nebo půlkolečka, okurku na plátky. Smíchejte v míse s kokosovými vločkami. Stranou umíchejte zálivku ze zbylých surovin a přelijte jí salát. Dobře promíchejte a ihned podávejte, než kokos příliš zvlhne.
Tip: Kokosové vločky můžete zaměnit za čerstvý kokos nakrájený na tenké plátky. Nesnažte se je ale nahrazovat mletým nebo strouhaným sušeným kokosem, působil by v salátu spíš jako nechtěná zrníčka.
S koprem a zakysanou smetanou
Je lehký, chladivý, a přitom díky krémové konzistenci příjemně zasytí.
4 porce, 15 minut
80 g zakysané smetany
po 2 lžících citronové šťávy a sekaného kopru
špetka soli a pepře, podle chuti
3 okurky
Smetanu smíchejte s citronovou šťávou a koprem a podle chuti osolte a opepřete. Okurku očistěte, oloupejte, pokud chcete, rozkrojte napůl a pak nakrájejte či nastrouhejte na tenká půlkolečka. Smíchejte se zálivkou a podávejte ihned nebo nechte ještě vychladit. Před podáváním opět pečlivě zamíchejte.
Tip: Pokud nechcete, aby smetana zvodnatěla a okurka změkla, uchovejte zálivku a nakrájenou okurku v zavřených nádobách v lednici zvlášť a smíchejte až těsně před podáváním.
Řecký okurkový salát
Zabydlel se i v českých kuchyních. Vyžaduje ale opravdu zralé suroviny a správné dochucení.
4 porce, 15 minut
Na zálivku:
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce červeného vinného octa
1 stroužek česneku drceného
1 lžička oregana
po ¼ lžičce hořčice a soli
čerstvě mletý pepř
Na salát:
1 okurka, zbavená semínek
1 zelená paprika
300 g cherry rajčat nebo velmi zralých rajčat zbavených semínek
150 g sýra feta
50 g červené cibule, na jemná půlkolečka
70 g černých oliv, bez pecky
hrst čerstvé máty (není nutné)
Zálivku smíchejte ze všech surovin a pečlivě ji prošlehejte. Okurku a papriku nakrájejte na větší kousky, rajčata přepulte nebo rozčtvrťte, podle velikosti. Zeleninu i sýr naaranžujte na velkou servírovací mísu a rovnoměrně pokapejte zálivkou. Posypte mátou, pokud chcete, a podávejte.
Salát z dlouhých okurek
Dobře se hodí k pečenému nebo grilovanému masu.
4 porce, 20 minut
3 okurky
2 řapíky celeru
½ bílé cibule
50 g majonézy
2 hrsti koriandru
2 a ½ lžíce vinného octa
sůl a pepř
Širokou škrabkou nastrouhejte okurky na dlouhé pruhy až k semeníku. Jeden střed si nechte a ostatní vyhoďte nebo použijte třeba do limonády. Celer nasekejte nadrobno a cibuli najemno. Semeník rozmixujte s majonézou, octem, koriandrem, solí a pepřem najemno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte zálivku a dobře promíchejte.
Související články
Zdroj: časopis Receptář, kucharkaprodceru.cz, foodandwine.com