Okurkový salát podle šéfkuchaře

Jaké triky při přípravě okurkového salátu používá šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Japonský okurkový salát

Může být lehce pikantní, ale skvělý je i v případě, že chilli úplně vynecháte.

4 porce, 10 minut

3 lžíce sezamu

3 okurky

1 lžíce rybí omáčky

po 3 lžících cukru nebo medu a jablečného či rýžového octa

1 lžička vloček sušeného chilli, podle chuti

Na suché pánvi opražte sezam, až lehce zezlátne, jinak by zhořkl. Mezitím nakrájejte nebo nastrouhejte okurku na kolečka. V míse nejprve smíchejte zálivku ze zbylých surovin, pak přidejte okurku a nakonec sezam. Teplá semínka pomůžou rozpustit zbytek cukru. Podávejte hned nebo nechte pořádně vychladit a doplňte třeba grilované maso.

Indonéský okurkový salát s kokosem

Chutná netypicky, ale je lehký a překvapivě svěží. Kokosovou vodu koupíte v lepší drogerii, stejně jako vločky.

4 porce, 40 minut

½ červené cibule

1 okurka

50 g kokosových vloček

2 lžíce kokosové vody

1 lžíce limetové šťávy

1 lžička cukru

špetka soli

Cibuli nakrájejte na tenká kolečka nebo půlkolečka, okurku na plátky. Smíchejte v míse s kokosovými vločkami. Stranou umíchejte zálivku ze zbylých surovin a přelijte jí salát. Dobře promíchejte a ihned podávejte, než kokos příliš zvlhne.

Tip: Kokosové vločky můžete zaměnit za čerstvý kokos nakrájený na tenké plátky. Nesnažte se je ale nahrazovat mletým nebo strouhaným sušeným kokosem, působil by v salátu spíš jako nechtěná zrníčka.

S koprem a zakysanou smetanou

Je lehký, chladivý, a přitom díky krémové konzistenci příjemně zasytí.

4 porce, 15 minut

80 g zakysané smetany

po 2 lžících citronové šťávy a sekaného kopru

špetka soli a pepře, podle chuti

3 okurky

Smetanu smíchejte s citronovou šťávou a koprem a podle chuti osolte a opepřete. Okurku očistěte, oloupejte, pokud chcete, rozkrojte napůl a pak nakrájejte či nastrouhejte na tenká půlkolečka. Smíchejte se zálivkou a podávejte ihned nebo nechte ještě vychladit. Před podáváním opět pečlivě zamíchejte.

Tip: Pokud nechcete, aby smetana zvodnatěla a okurka změkla, uchovejte zálivku a nakrájenou okurku v zavřených nádobách v lednici zvlášť a smíchejte až těsně před podáváním.

Řecký okurkový salát

Zabydlel se i v českých kuchyních. Vyžaduje ale opravdu zralé suroviny a správné dochucení.

4 porce, 15 minut

Na zálivku:

4 lžíce olivového oleje

3 lžíce červeného vinného octa

1 stroužek česneku drceného

1 lžička oregana

po ¼ lžičce hořčice a soli

čerstvě mletý pepř

Na salát:

1 okurka, zbavená semínek

1 zelená paprika

300 g cherry rajčat nebo velmi zralých rajčat zbavených semínek

150 g sýra feta

50 g červené cibule, na jemná půlkolečka

70 g černých oliv, bez pecky

hrst čerstvé máty (není nutné)

Zálivku smíchejte ze všech surovin a pečlivě ji prošlehejte. Okurku a papriku nakrájejte na větší kousky, rajčata přepulte nebo rozčtvrťte, podle velikosti. Zeleninu i sýr naaranžujte na velkou servírovací mísu a rovnoměrně pokapejte zálivkou. Posypte mátou, pokud chcete, a podávejte.

Salát z dlouhých okurek

Dobře se hodí k pečenému nebo grilovanému masu.

4 porce, 20 minut

3 okurky

2 řapíky celeru

½ bílé cibule

50 g majonézy

2 hrsti koriandru

2 a ½ lžíce vinného octa

sůl a pepř

Širokou škrabkou nastrouhejte okurky na dlouhé pruhy až k semeníku. Jeden střed si nechte a ostatní vyhoďte nebo použijte třeba do limonády. Celer nasekejte nadrobno a cibuli najemno. Semeník rozmixujte s majonézou, octem, koriandrem, solí a pepřem najemno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte zálivku a dobře promíchejte.

Související články

Zdroj: časopis Receptář, kucharkaprodceru.cz, foodandwine.com