Salát z fazolek a okurky

  • 400 g syrových zelených fazolek
  • 1 salátová okurka
  • 1 biokys
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • kopr

Oprané očištěné fazolky uvaříme do poloměkka v osolené vodě, scedíme je, propláchneme studenou vodou, zbavíme vláken a našikmo je nakrájíme. Oloupanou okurku nahrubo nastrouháme, promícháme s fazolkami, osolíme, opepříme a zalijeme biokysem ochuceným česnekem utřeným se solí.

Milena Novotná, Olešnice

Salát z lilku a paprik

  • 1 menší lilek
  • 2—3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • několik lístků šalvěje a tymiánu
  • citronová šťáva
  • 1 cibule
  • 1 feferonka
  • 300 g paprik
  • sůl a celý pepř

Lilek nakrájíme na kostky, osolíme ho, zakapeme citronovou šťávou a necháme vypotit. Pak ho osušíme v utěrce a vsypeme na rozehřátý olej do pánve spolu s česnekem nakrájeným na plátky, několika nasekanými lístky šalvěje a tymiánu a zvolna opékáme doměkka. Směs nasypeme do mísy a zakapeme citronovou šťávou.

Na pánvi lehce opečeme nakrájenou cibuli, feferonku, nakrájené papriky a vše promícháme s lilkem. Salát podle chuti osolíme a pomeleme pepřem.

Jiřina Kováčová, Havířov

Salát z červené řepy na topinku

  • 2 středně velké řepy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • 4 krajíce chleba

Řepu omyjeme, v osolené vodě uvaříme doměkka, vodu slijeme a řepu necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo najemno nasekáme.

K řepě prolisujeme česnek, osolíme a opepříme. Nakonec do salátu vmícháme majonézu s petrželkou. Podáváme jej na topinkách nasucho opečených.

Jiřina Pouzarová, Telč

Zeleninový salát s mandlemi a rozinkami

  • 1 svazek mladé mrkve
  • 1 kedluben
  • 1 svazek naťové cibulky
  • 1 hlávka salátu
  • 40 g mandlí
  • 3 lžíce rozinek
  • šťáva ze 2 citronů
  • cukr
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • zelená petrželka

Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, kedluben oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibulku i s natí nakrájíme nadrobno. Hlávkový salát opereme, necháme okapat a natrháme ho na drobné kousky. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme nadrobno.

Připravené suroviny promícháme ve větší míse, přidáme rozinky, citronovou šťávu, trošku cukru, sůl pepř, olivový olej a nasekanou petrželku. Vše opět zlehka promícháme a salát necháme odležet.

Anna Paroubková, Všeruby

Thajský salát

  • 1/2 kg kuřecích prsou
  • 100 g ústřicové omáčky
  • 400 g rýže
  • pórek
  • 3 citrony
  • cukr
  • zelené feferony
  • čerstvá máta peprná

Uvařené kuřecí maso nakrájíme nadrobno, vložíme do mísy a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek, mátové lístky, zelené feferonky a vařenou rýži. Ochutíme citronovou šťávou, ústřicovou omáčkou a špetkou cukru.

Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav

Špenátový salát

  • 250 g mladých špenátových lístků
  • 1 malý hlávkový salát
  • 2 lžíce jemně nasekaných kaparů
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 2 vejce natvrdo

Špenátové lístky dobře propereme, dáme do mísy a přidáme vypraný natrhaný salát. Vše posypeme kapary, zakapeme citronovou šťávou, olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme.

Salát nakonec posypeme hrubě nastrouhanými vejci a můžeme jej dozdobit okvětními plátky měsíčku lékařského.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Zelený kuřecí salátek

  • 1 kuřecí kostra s křídly
  • 1 hlávka salátu
  • 1—2 vejce
  • 1/2 sáčku mražené zeleniny (nejlépe směs více druhů)

Do hrnce dáme vařit kostru spolu se zeleninou a vejci (ty předtim omyjeme). Můžeme přidat i pár lístků libečku. Salát opláchneme a rozporcujeme.

Uvařené maso obereme z kostí a dáme spolu se salátem do misky, vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme nálev, který připravíme z 60 % vývaru (i se zeleninou) a 40 % vody. Nálev dochutíme octem a lehce přisladíme (podle chuti). Do zbytku vývaru zavaříme těstoviny, tím získáme i polévku.

Martina Lošková, Žár u Nových Hradů

Mrkvový salát

  • 3—6 mrkví
  • šťáva z 1 citronu
  • troška ovocného sirupu

Mrkev jemně nastrouháme, dáme do misky, přidáme šťávu z citronu, sirup, trochu vody a promícháme.

Jitka Marková, Kunštát

Bíločervený salát

Na pařáku povaříme na růžičky rozebraný květák a bulvičku červené řepy.

Řepu nakrájíme na nudličky a promícháme s květákem, přidáme nasekanou zelenou petrželku, osolíme, okořeníme mletým muškátovým květem, fenyklem, bílým pepřem nebo zázvorem a nakonec vmícháme netučný bílý jogurt. Vychladíme.

Olga Štěpničková, Praha 4

Soutěžní salát ze zeleniny a ovoce

  • Pro hosty zahradní party můžeme uspořádat soutěž: Každý pár či jednotlivec podle vlastního uvážení smíchá zálivku z povinných surovin, přelije jí směs ovoce a zeleniny podle vlastního výběru a výsledek předloží porotě. Najít správnou kombinaci, která vskutku zachutná, není úplně jednoduché.

    600 g jakéhokoliv ovoce a zeleniny (půl na půl)

na zálivku do 100 ml vody:

  • 1/2 lžičky sardelové pasty
  • 1 lžíce cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka čili a troška soli

Ovoce a zeleninu podle vlastního výběru přelijeme zálivkou z uvedených ingrediencí.

Ivan Veselý, Žebrák

Broskvový hlávkový salát s nivou

  • 8 půlek kompotovaných broskví
  • listy hlávkového salátu
  • 40 g vlašských ořechů

na náplň

  • 200 g pomazánkového másla
  • 200 g nivy
  • 2 sterilované okurky

Pomazánkové máslo smícháme s nivou a pak přimícháme na kousky nakrájené okurky. Kompot scedíme, půlky broskví naplníme připravenou směsí, rozložíme je na talíř vyložený listy salátu a ozdobíme je vlašskými ořechy.

Vlasta Heltová, Ústí nad Labem

Foto Jiří Poláček