Původ kombinace bramborového salátu a smažené ryby je s největší pravděpodobností ovlivněn rakouskou a německou kuchyní. Ve Vídni při štědrovečerní večeři se k pečenému kapru podával bramborový salát již roku 1900.

Samotný bramborový salát se však připravoval v průběhu celého roku ze sezonních a často již jinak nevyužitelných přísad už v 19. století, recept na Míchaný salát zemčátkový nabízí M. D. Rettigová ve své Domácí kuchařce již v roce 1826. První doporučení podávat ke smaženému kapru bramborový salát dává v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů M. Janků–Sandtnerová v roce 1924.

Dodnes neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, jaký je ten pravý bramborový salát a jaké suroviny do něj patří. Jediné brambory mají své místo jisté, i když ne nezastupitelné — mohou je nahradit třeba jablka, ale pak už to není salát bramborový. Co kraj, to desítky receptů, každá rodina má „ten zaručeně“ nejlepší, dědí se z generace na generaci. Děti se rády zapojují do jeho přípravy a ten „svůj rodinný“ recept berou jako tradici.

Variant existuje nespočetně, paní Rettigová by se asi divila, protože v jejích časech byly známy jen dvě: buď salát s olejem, nebo „mayonésou“, ale vždy jen z brambor a cibule.

Domácí bramborový salát

Uvaříme 1 kg brambor ve slupce, ještě horké je oloupeme a nakrájíme na kostky. Zalijeme je vychladlým nálevem připraveným svařením 200 ml vody, 1 lžíce octa a půl lžíce krystalového cukru. Lehce osolíme, zlehka promícháme a necháme přes noc v chladu odležet.

Přidáme dvě sladkokyselé okurky a uvařenou mrkev, vše nakrájené na kostky, lžíci hořčice a 2 lžíce oleje. Podle chuti dosolíme, opepříme a promícháme.

Klasický český bramborový salát

Asi 750 g brambor uvaříme ve slupce. Když vychladnou, oloupeme je a nakrájíme na kostky. V okyselené vodě uvaříme do poloměkka 2 mrkve, 1 petržel, půlku oloupaného menšího celeru, vše pak nakrájíme na kostky.

Promícháme s bramborami a přidáme na kostky nakrájené 2 sladkokyselé okurky, 2 menší nakyslá jablka a 2 natvrdo uvařená vejce.

Promícháme s bílým přírodním jogurtem a majonézou v poměru 1:1, celkem 100 až 150 ml. Salát osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou, podle chuti přidáme lžíci hořčice.

Pražský bramborový salát

Asi 750 g uvařených studených brambor nakrájíme na plátky, přidáme uvařenou a nadrobno nakrájenou zeleninu (1 mrkev, půlku celeru a 100 gramů hrášku), drobně nakrájených 50 g šunky od kosti, kyselou okurku, cibuli a 1 natvrdo uvařené vejce. Zlehka promícháme, osolíme, opepříme a zalijeme majonézou v množství podle vlastní chuti.

Jihomoravský bramborový salát s vínem

Asi 750 g uvařených vychladlých brambor oloupeme a nakrájíme na plátky. Uvaříme a nakrájíme 300 g celeru, oloupeme a nakrájíme 150 g jablek. Vše promícháme s bramborami a zalijeme 100 až 150 ml horkého vývaru.

Zálivku připravíme smícháním 7 lžic přírodního suchého bílého vína, 7 lžic oleje, 2 lžic octa a 1 lžičky hořčice, osolíme, opepříme, podle chuti můžeme i mírně osladit. Nakonec přidáme 2 čerstvé žloutky a směs šleháme v parní lázni, až zhoustne. Poté do směsi vmícháme jemně nakrájenou cibuli a zálivkou přelijeme salát.

Bramborový salát s houbami

Asi 750 g uvařených studených brambor nakrájíme na kostky a promícháme je s jemně nakrájenými 4 kyselými okurkami a 1 lžící hořčice.

Před podáváním posypeme 2 natvrdo uvařenými a nakrájenými vejci.

Do 1 litru husté kysané smetany vmícháme jemně nakrájenou malou cibuli, 1 lžíci syrového nastrouhaného celeru, 4 lžíce naložených hub, lžičku nasekaného kopru (čerstvého nebo sterilovaného), osolíme, podle chuti osladíme a okyselíme octem. Promícháme s bramborovou směsí.

Bramborový salát z Beskydska

V jedné vodě uvaříme 750 g brambor a 2 velké mrkve, necháme je vychladnout a oloupeme je. Nakrájíme je na kostky, přidáme velkou nakrájenou kyselou okurku a 3 lžíce sterilovaného hrášku, drobně nakrájenou cibuli, lžičku hořčice, osolíme, opepříme a salát zjemníme 2 až 3 lžícemi oleje.

Bramborový salát „jako křen“

Uvaříme 750 g brambor, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme 200 g čerstvé salátové okurky, rovněž nakrájené na kostky.

Na slabé plátky nakrájíme 200 g ředkviček a nadrobno nakrájíme 100 g cibule. Natvrdo uvaříme 4 vejce, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na větší kostky (nebo nahrubo nasekáme).

Vše promícháme a zalijeme zálivkou připravenou promícháním 200 g bílého jogurtu, 200 g majonézy, 100 g čerstvě nastrouhaného křenu. Osolíme a opepříme.

Bramborový salát s červenou řepou

Po 400 g brambor a červené řepy a jeden menší celer uvaříme do měkka ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostky. Dále nakrájíme 1 cibuli a 2 až 3 oloupaná jablka a vše smícháme. Přidáme 250 g domácího uzeného masa nakrájeného na nudličky.

Na zálivku smícháme 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 2 lžíce hořčice, sůl a lžíci nasekané zelené petrželky. Salát zálivkou přelijeme a zlehka promícháme.

Pestrý bramborový salát

Uvaříme 750 g brambor, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli, na kostky nakrájená 2 oloupaná jablka, kyselou okurku, malou zelenou, červenou a žlutou papriku a vše promícháme.

Zalijeme zálivkou připravenou ze 2 lžic oleje, 2 lžic octa, 1 lžíce hořčice, soli, pepře a cukru dle chuti. Nakonec vmícháme 60 g drobně nakrájené rozškvařené slaniny a salát posypeme nakrájenou (nasekanou) čerstvou petrželkou.