Ani s černou, ani s červenou čočkou vás nečeká zdlouhavé namáčení, vaření a nepříjemné pocity nafouknutého břicha. Nemají totiž zpravidla slupku, a proto jsou snazší pro naše trávení. To navíc podporuje velkým obsahem kvalitní vlákniny, která pomáhá regulovat cholesterol a hladinu cukru v krvi. Škroby z čočky se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, což je důležité zejména pro diabetiky nebo pro ty, kteří si hlídají váhu. Jak červená, tak černá čočka poměrně v klidu zastoupí nutriční hodnoty masa – minus tuk ovšem. Jde tedy o potravinu bohatou na bílkoviny, potřebné pro regeneraci tkání, a podle toho bychom s ní měli nakládat. Místo sázeného nebo vařeného vejce nebo masa si k ní zakousněte křupavý kousek pečiva a zeleninu. Ale přece jen se tyto dva netradiční druhy čočky liší. Červená čočka se při vaření začne částečně podobat kaši, zatímco černá zůstane sypká. Ta má přídomek beluga – připomíná barvou i tvarem známý kaviár, přestože má jemnou oříškovou chuť.

Červená čočka na kyselo

Na cca 4 porce:

  • Vyzkoušejte místo klasické čočky červenou nakyselo.Autor: Shutterstock.com / AS Food studio1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky vody
  • 2 velké pevné mrkve
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 sušené bobkové listy
  • 1 velká šalotka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1–2 lžíce jablečného octa podle chuti
  • mořská sůl

Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme 2 hrnky studené vody. Mrkve oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do hrnce. Přisypeme i nové koření, celý pepř a bobkový list – ideálně pokud máme plátýnko nebo malý sáček na koření, aby se nám koření po uvaření lépe vyjímalo. Lehce osolíme. Na nejvyšší výkon přivedeme k varu, stáhneme na minimum a dovaříme 20 minut. Během toho čočku velmi jemně párkrát zamícháme ode stran. Ke konci si nasekáme najemno oloupanou šalotku, kterou orestujeme dozlatova na pánvi na másle a oleji. Čočku po dovaření přecedíme, je-li to třeba, vyjmeme koření a přidáme orestovanou šalotku. Dochutíme solí, jablečným octem podle chuti a podáváme s opečeným pečivem a kyselou okurkou.

Pečené placky z červené čočky s chilli

Na cca 4 porce:

  • Placičky můžete připravit i dětem, jen vynechejte chilli.Autor: Shutterstock.com / Amallia Eka200 g červené čočky
  • 2 malé pevné čerstvé mrkve
  • 1 brambora varný typ C
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • na špičku nože mleté kurkumy
  • 3 vejce velikosti M
  • 1–2 lžíce kukuřičné strouhanky
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • rostlinný olej

Nejprve si přebereme čočku, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Bramboru i mrkve oloupeme a nakrájíme najemno nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k čočce a zalijeme studenou vodou, aby bylo vše jen těsně ponořené pod hladinou. Lehce osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší výkon a vaříme doměkka zhruba 20 minut za občasného míchání. V závěru přidáme na najemno nasekanou chilli papričku bez semínek a na špičku nože mleté kurkumy. Po uvaření slijeme vodu, je-li třeba, a směs necháme zchladnout. Poté do ní vyklepneme vejce a přidáme zatím jednu lžíci kukuřičné strouhanky, promícháme, aby se vše spojilo. Hmotu tvarujeme lžící na placičky podobné lívanečkům, zhruba centimetr silné. Opékáme na rozpáleném oleji ideálně na pánvi s nepřilnavým povrchem.

Salát s černou čočkou beluga

Na cca 4 porce:

200 g černé čočky

  • Salát s čočkouAutor: Shutterstock.com / Lapina Maria4 středně velká pevná rajčata
  • 1 červenou papriku
  • 1 sladkou kapii
  • 1 středně velká šalotka
  • 70 g sýru feta
  • Hrst hladkolisté petrželky nahrubo
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • Mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Čočku vsypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou v poměru 1:2 – na jeden díl čočky dva díly vody. Na středním plamenu přivedeme s malou špetkou soli k varu, stáhneme na minimum a vaříme 30 minut. Poté odstavíme, pokud zbyl vývar, ten scedíme a čočku necháme vychladnout. Ideálně však přes noc vychladíme v lednici. Pro sestavení salátu nakrájíme zeleninu, papriky na malé kostky, rajčata na střední kostky – dužinu vykrojíme a dáme stranou, salát by nám rozmočila. Oloupanou šalotku nakrájíme na tenké půlměsíčky a lístky hladkolisté petrželky nasekáme nahrubo. Zvlášť si metličkou promícháme olivový olej s citronovou šťávou, kterou přidáváme postupně a vždy ochutnáváme, na závěr dosolíme a dopepříme. Nakrájenou zeleninu smícháme důkladně ve velké míse s vychlazenou čočkou, zalijeme připravenou zálivkou a opět promícháme. Podáváme posypané nakrájenou, nastrouhanou nebo nadrobenou fetou.