Dokonalé salátové dresinky: citronový, cibulový, hořčičný, medový...
26. 7. 2018

Dokonalé salátové dresinky: citronový, cibulový, hořčičný, medový...

Pro chuť salátu je rozhodující dresink čili zálivka. Nabízíme recepty na tradiční i méně známé. Kvalitní olej a ocet je klasika, využít však můžete i med, hořčici, cibuli, jogurt, bylinky, chilli…

Vždy dbejte na to, že zpravidla nakyslou zálivku se k čerstvé zelenině patří přidat až na poslední chvíli těsně před podáváním.

Olej a ocet aneb francouzský dresink

Podstatou snad nejpoužívanější zálivky, též zvané francouzský dresink, je oelj a ocet. Připravíte ji tak, že do oleje (podotýkám kvalitního) zašleháte ocet a sůl. Nejčastěji v poměru 3 díly oleje a 1 díl vinného octa. Záleží na vás, zda přidáte ještě lžičku hořčice, pár kapek sójové omáčky, nebo lžičku medu. Francouzi někdy přidávají trošku bílého vína, jindy maličko česneku, Italové dresink vylepší nakrájenou ančovičkou a místo vinného octa použijí jejich milované aceto balsamico.

Při přípravě zálivka na salát se hodí nejen citrón,a le i cibule a česnek

Cibulový dresink

Velmi rád přidávám do salátové zálivky jemně nakrájenou šalotku, jarní cibulku nebo i běžnou drobně nakrájenou cibuli. Vždy ji ale nejprve smíchám s troškou soli v oleji, aby pustila svou štiplavou šťávu. Ta způsobí, že se olej jakoby zakalí a výsledný dresink získá velmi dobrou chuť. Je jenom na vás, zda dresink ochutíte medovou hořčicí, nebo rozsekanou rukolou a zjemníte ho třeba kysanou smetanou.

Pikantní a ostré

Především v salátech k masným pokrmům stojí za to využít do dresinků různé výrazné omáčky s ostrými druhy koření. Nabízí se celá řada asijských omáček a chutney. Velmi rád doplňuji třeba jogurt sladkou chilli omáčkou a nasekanými lístky máty. Stejně tak můžete kombinovat některé ostré omáčky s nastrouhanými jablky či jiným ovocem a vytvořit nasládlé a přitom ostřejší variace k ochucení nejenom salátů z grilované zeleniny.

Hořčicová fantazie

Hořčično medový dresing je vynikající s listovým salátemDruh použité hořčice dodá zálivce její charakter. Úplně jiná bude z naší plnotučné hořčice, medu, citronové šťávy a oleje a docela jinak bude chutnat salát s kremžskou hořčicí, strouhaným křenem, kečupem a nasekanou cibulovou natí. I zde platí pravidlo, že je nutné nejprve hořčici řádně vyšlehat s olejem a pak přidávat další chutě a vůně.

Citronová s medem

Pro změnu nabízím dresink jemný. Do oleje zašlehávejte citronovou šťávu a nakonec čerstvý med. Vše v poměru asi 3:2:1 tedy 3 lžíce oleje, 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžíce medu. Možná tomu nebudete věřit, ale tento dresink snese klidně i trochu nasekaného česneku a zelené petrželky a třeba i mleté vlašské ořechy.

Autor Petr Stupka.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS