Špenátová bábovka

Potřebujeme

  • 1 balíček špaget
  • 1 balíček zmrazeného špenátu
  • 2 hrsti strouhanky
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 6 vajec
  • sůl
  • muškátový květ
  • pepř
  • máslo na vymazání formy
  • olej
  • 100 g strouhaného sýra

Jak na to

Uvařené špagety propláchneme studenou vodou, aby se nelepily a necháme vychladnout.

Špenát připravíme klasickým způsobem na cibulce, vmícháme rozetřený česnek, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým květem. Hotový špenát promícháme s těstovinami a vše vložíme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.

Zalijeme vajíčky rozkvedlanými s trochou soli a strouhaným sýrem. Pečeme v mírně předehřáté troubě asi 30 až 40 minut, dokud bábovka neodskočí od formy.

Bábovku krájíme na plátky a na talíři dozdobíme strouhaným sýrem. Je výborná i studená.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Špenátové lasagne

Potřebujeme

  • 1,5 balíčku plátků lasagní, ale raději připravíme lasagne vlastní
  • slaninu nebo špek
  • 2 balíčky mraženého špenátu
  • bylinky
  • 2 vajíčka
  • 30 dkg strouhaného eidamu
  • máslo na vytření formy

na domácí lasagne

  • hladkou mouku
  • olivový olej
  • 2 vajíčka
  • sůl a pepř

Jak na to

Při přípravě těsta na lasagne rozklepneme do misky celá vajíčka, přidáme několik lžic oleje, osolíme a okořeníme.

Vypracujeme hladký bochánek pružného a nelepivého těsta.

Strojkem na těstoviny nebo válečkem z něho vyválíme co nejtenčí plát, který nakrájíme na pruhy, odpovídající délkou kratší straně pekáče.

V osolené vodě s kapkou oleje postupně vaříme několik plátů 1 až 2 minuty.

Připrava náplně: Formu na zapékání silně vymažeme máslem. V kastrolu rozškvaříme kostičky slaniny nebo špeku. Přidáme spařené či rozmražené listy špenátu, prohřejeme, přidáme bylinky podle své chuti a vajíčka. Mícháme až do zhoustnutí.

Finále: Na dno zapékací mísy položíme vrstvu lasagní, na ně asi 1 cm vysokou vrstvu špenátu a na něj opět lasagne, které posypeme silnou vrstvou sýra. Na něj znovu položíme pláty těstovin, špenát atd., až do spotřebování náplně. Skončíme vrstvou sýra, kterou místy poklademe oříšky másla. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut dozlatova.

Magdalena Titěrová, Libčice nad Vltavou

Špenátová pomazánka

Potřebujeme

  • 400 g špenátu
  • 50 g tuku
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • sůl a pepř

Jak na to

Špenát podusíme na osmažené cibulce. Osolíme, opepříme, vmícháme jogurt a necháme vychladnout. Mažeme na plátky bílého pečiva a zdobíme natvrdo vařenými vejci nakrájenými na kolečka.

Erika Langová, Moravské Budějovice

Špenátové knedlíčky do polévky

Na malé kostičky nakrájíme 5 dkg slaniny, rozškvaříme ji, přidáme nasekanou cibulku a petrželovou nať. Necháme zpěnit a vmícháme 2 celá vejce. Necháme ztuhnout. Přidáme namočenou, vymačkanou žemli a vše protřeme sítem. V misce utřeme kousek másla, přidáme prolisovanou směs a 2 lžíce vařeného mletého špenátu.

Osolíme, opeříme, přidáme tolik strouhané housky, aby bylo těsto dostatečně husté. Tvoříme malé knedlíčky, které zavařujeme do hovězího vývaru. Také můžeme knedlíčky uvařit v osolené vodě a uvařené vložit do čisté polévky.

Blanka Snášelová, Prosenice

Špenátové lívanečky

Potřebujeme

  • 200 g zmrazených špenátových lístků (nebo čerstvých mladých kopřiv)
  • 15 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 čerstvé vejce do těsta
  • sůl
  • máslo
  • cibuli, česnek
  • 150 g lučiny nebo měkkého tvarohu

Jak na to

Zmrazené špenátové lístky necháme povolit.

Do hlubší mísy roz­drobíme droždí, přidáme lžíci hladké mouky, lžičku cukru, trošku vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbytek vlažného mléka, mou­ku, 1 vejce, čtvrt lžičky soli, vše rozšle­háme metličkou a necháme vykynout.

Po vykynutí do těsta vmícháme lžíci vymačkaného a nasekaného špenátu nebo spařených nasekaných kopřiv a v lívanečníku usmažíme lívanečky.

Na másle zpěníme malou nasekanou cibulku, nasekaný stroužek česneku, přidáme špenát nebo spařené kopřivy, podusíme až se odpaří většina vody, odstavíme, vmícháme lučinu, nebo měkký tvaroh a podle chuti osolíme a opepříme. Špe­nátovým krémem potřeme lívanečky a podáváme.