Domácí těstoviny: trhanec, nudle z omelety, drožďové knedlíčky, noky…
26. 10. 2014

Domácí těstoviny: trhanec, nudle z omelety, drožďové knedlíčky, noky…

Základem závinu s dýňoořechovou náplní a špenátovou omáčkou je mouka, vejce a špetka soli. Stejný základ má i těsto na trhance s tvarohem a škvařenou slaninou a řada dalších pokrmů vybraných z kuchařek čtenářů.

Domácí těstoviny

Základní recept

  • 400 g hrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • voda podle potřeby
  • sůl

Na vál dáme mouku smíchanou se solí, doprostřed rozklepneme vejce, postupně přiléváme vodu a dřevěnou špachtlí v ní rozmícháváme mouku.

i

Červené těstoviny připravíme tak, že do základního těsta zapracujeme 4 lžičky kvalitního rajského protlaku nebo kečupu. Pokud těsto zřídne, přidáme trošku mouky. Zelené těstoviny získáme přidáním špenátového protlaku, stačí 2—3 lžíce.

Vody použijeme tolik, aby těsto bylo tuhé, ale dalo se snadno rozválet. Rukama je dobře propracujeme a necháme je v teple 30 minut odležet.

Pak těsto rozdělíme na tři části a každou rozválíme na válu posypaném moukou na tenkou placku, kterou necháme po obou stranách mírně oschnout.

Poté z placek ostrým nožem nakrájíme potřebný tvar těstovin. Pokud je hned nespotřebujeme, necháme je na válu dobře proschnout a uskladníme je v suchu.

Hana Bílá, České Budějovice

Nudle z listového špenátu, s rajčatovým přelivem 

  • 150 g mladých špenátových listů
  • 150 g hrubé a 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • mouka na zahuštění
  • 500 g rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • bazalka
  • 40 g parmazánu

Nudle z listového špenátu, s rajčatovým přelivem

Vypraný špenát povaříme půl minuty ve vroucí vodě, scedíme jej, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a ještě z něj vymačkáme přebytečnou vodu.

Z obou mouk, špetky soli, vajec a připraveného špenátu na válu vypracujeme vláčné těsto (podle potřeby je zahustíme moukou). Z těsta nakrájíme kousky a na pomoučněném válu z nich vyválíme žížalky, které 4—5 minut povaříme ve vroucí osolené vodě.

Mezitím spaříme, oloupeme a nakrájíme rajčata, přidáme je do kastrolu, kde jsme předtím na olivovém oleji zpěnili nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Směs podle chuti osolíme, opepříme, vmícháme do ní jemně nasekanou bazalku a podle chuti můžeme přisladit.

Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře, přelijeme rajčaty a posypeme plátky parmazánu a lístky bazalky.

Alena Pavlíková, Nový Jičín

Omeletové nudle

  • 125 g mouky
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • sůl

Do mísy s osolenou moukou vlijeme v mléce rozšlehané vejce a vypracujeme v ní vláčné řídké těsto. Pánev vymažeme rozehřátým máslem a vždy na ní rozprostřeme lžíci těsta, které z obou stran opečeme.

Hotové omelety pak nakrájíme na široké nudle, které promícháme ve zbytku rozpuštěného másla a podáváme je k telecímu masu.

Ivan Veselý, Žebrák

Drožďové knedlíčky

  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 60 g droždí
  • 1 vejce
  • 20 g sádla
  • 1/2 cibule
  • petrželka
  • pepř a sůl

Na rozpuštěném sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme na ní rozdrobené droždí. Do něj už mimo plotýnku vmícháme rozšlehané vejce, mouku a nasekanou petrželku, těsto osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou.

Pak z něj tvarujeme malé knedlíčky, jimiž zavařujeme zeleninový či hovězí polévkový vývar.

Ivan Veselý, Žebrák

Nočky z páleného těsta

  • 80 g mouky
  • 1 vejce
  • 160 g másla
  • sůl

nočky

V osmince litru vroucí vody rozpustíme 10 g másla a vsypeme do ní mouku, kterou umícháme na kaši, jež se nesmí chytat vařečky.

Když kaše zcela zchladne, vmícháme do ní vejce a vypracujeme těsto, které pak lžičkou vkládáme do rozpáleného zbytku másla a připravíme tak dorůžova opečené nočky. Ty nasypeme do misky a podáváme je samostatně jako přílohu k polévce (skvělé jsou například k cibulačce).

Ivan Veselý, Žebrák

Trhance s tvarohem a škvařenou slaninou 

    • 600 g mouky (polohrubá, hrubá)
    • 4 vejce
    • sůl
    • 500 g tvarohu
    • 300 ml zakysané smetany
    • 60 g sádla nebo másla
    • 60 g slaniny

Z osolené mouky a vajec uhněteme hodně tuhé těsto, které necháme chvíli odpočinout a pak z něj vyválíme tenký plát. Z něj trháme kousky, které necháme chvíli oschnout na válu tak, aby se neslepily.

Poté je uvaříme v prudce vroucí osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou, vložíme do horkého tuku a promícháme.

Porce těstovin na talíři posypeme rozdrobeným tvarohem, polijeme je studenou kysanou smetanou a navrch dochutíme kostičkami vyškvařené slaniny.

Věra Jedličková, Radonice  

Těstovinové měšce s masovou náplní

  • 250 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2—3 lžíce oleje
  • 300 g libového vepřového masa
  • 2 paličky mladého česneku ¨
  • sůl a pepř
  • pórková nebo česneková nať Těstovinové měšce s masovou náplní

Z mouky, vajec a tekutého másla vypracujeme na válu spíše tuhé těsto, zabalíme je do fólie a necháme minimálně 15 minut odpočinout.

Na pánvi v rozehřátém oleji opečeme téměř doměkka na malé kousky nakrájené maso, přidáme na plátky nakrájený česnek, opečeme jej nepatrně dozlatova a směs osolíme a opepříme.

Těsto tence rozválíme, nakrájíme na čtverce o straně asi 20 cm, na každý dáme trošku masové náplně, čtverce spojíme do uzlíků, ovážeme je spařenou pórkovou nebo česnekovou natí a v napařovacím hrnci je napařujeme 15—20 minut. Podáváme je s dušeným špenátem.

Blanka Poláčková, Křivoklát  

Libečkové domácí těstoviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • 1 lžička sušeného medvědího česneku

V mouce smíchané se solí, libečkem a medvědím česnekem vytvoříme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme žloutky, olej a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.

Pak je rozdělíme na 4 díly, každý díl tence vyválíme na pomoučeném válu, srolujeme jej, nakrájíme a necháme jej oschnout.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Žloutkové těstoviny

  • 250 g hladké mouky
  • 5 žloutků
  • 100 ml vlažné vody
  • sůl
  • 1 lžíce řepkového oleje

Mouku prosejeme do misky a smícháme s větší špetkou soli a olejem. Poté přidáme žloutky, podle potřeby vodu a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které rozválíme na 2 mm silný plát a nakrájíme jej podle potřeby. Těstoviny necháme zcela oschnout a poté je uvaříme v osolené vodě.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Houbové těstoviny

  • 100 g mouky
  • 1 vejce
  • 10 g sušených hub
  • 1 lžíce velmi jemně nasekané petrželky

sušené houby

Z mouky, vejce a trošky vody vypracujeme těsto, do kterého vmícháme jemně umleté nebo v hmoždíři roztlučené sušené houby a petrželku. Těsto pak zpracujeme a uvaříme obvyklým způsobem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Helenčiny nočky

  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky

k těstovině

  • 1 cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 kysané zelí
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 1 balení plátkového uzeného sýra

Z osolené mouky, vejce a strouhanky (ta těstoviny nakypří) a přiměřeného množství vody vypracujeme řidší těsto, které necháme chvíli odpočinout a pak z něj přes haluškové síto zaváříme do vroucí osolené vody drobné noky.

Mezitím ve velkém kastrolu na jemně nakrájené opražené slanině zpěníme nakrájenou cibuli, vyklopíme na ni kysané zelí a podusíme je doměkka. Do dušeného zelí vmícháme zakysanou smetanu, smícháme je se scezenými uvařenými noky a porce na talířích dochutíme rozdrobeným uzeným sýrem.

Helena Žilová, Heřmanovice

Těstovinový závin s dýní, ořechy, parmezánem, bazalkou, skořicí a špenátovou omáčkou 

  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • 600 g dýně
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
  • hrst nasekané bazalky
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička skořice
  • hladká mouka na vál
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 500 g špenátových listů
  • 250 ml smetany ke šlehání

Těstovinový závin s dýní, ořechy, parmezánem, bazalkou, skořicí a špenátovou omáčkou

Z mouky, 2 vajec a špetky soli vypracujeme těsto a na 30 minut je odložíme do ledničky.

Dýňovou dužninu nakrájíme na kostičky, v osolené vodě je uvaříme doměkka, scedíme a rozmačkáme. Do dýňové hmoty vmícháme zbylé vejce, ořechy, parmazán a bazalku, osolíme ji a ochutíme pepřem a skořicí.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na dva obdélníkové pláty, naneseme na ně nádivku a zavineme ji do těsta. Záviny zabalíme do pláténka, převážeme je provázkem a dáme je do hrnce s vroucí osolenou vodou, kde je vaříme 20 minut. Pak záviny vyjmeme, vybalíme z látky a nakrájíme.

Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji, přidáme k ní špenátové listy, zalijeme je smetanou, osolíme, opepříme a vaříme, až omáčka zhoustne. Nakrájené kusy závinu na talíři přelijeme špenátovou omáčkou.

Luboš Dupač, Nesvačily

Ořechové nudle zapečené s dušenými jablky 

  • 800 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • voda
    • 80 g másla
    • 80 g ořechů
    • 80 g práškového cukru
  • 750 g jablek
  • skořice
  • 50 g krystalového cukru

Do mouky přidáme vejce, sůl, podle potřeby vodu a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme je na moukou posypaném válu, necháme zaschnout a nakrájíme nudle, které uvaříme ve slané vařící vodě a scedíme.

Polijeme je rozpuštěným máslem, posypeme mletými ořechy, práškovým cukrem a dobře promícháme.

Očištěná a nakrájená jablka dáme do kastrůlku, posypeme je skořicí, krystalovým cukrem, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.

Ohnivzdorný skleněný pekáč vymažeme a vložíme do něj polovinu připravených nudlí. Na ně dáme podušená jablka a zakryjeme je zbylými nudlemi a vše zapečeme ve vyhřáté troubě. Nudle na talířích posypeme práškovým cukrem.

Hana Durčanská, České Budějovice

Nudle s vlašskými ořechy

  • 400 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • voda
    • 60 g másla
    • 100 g vlašských ořechů
    • 80 g moučkového cukru

Z mouky, vejce, špetky soli a trošky vody vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet a pak je rozválíme na placku asi 3 mm silnou. Tu necháme trochu oschnout a nakrájíme ji na asi 4 cm široké pruhy.

Ty poskládáme na sebe a nakrájíme je na širší nudle, které uvaříme v osolené vodě. Uvařené nudle scedíme, omastíme máslem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem.

Luboš Dupač, Nesvačily

Foto Jiří Poláček a Shutterstock

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS