Fit přílohy ke grilování
10. 8. 2018

Fit přílohy ke grilování

Horké letní večery jsou jako stvořené pro grilování i třeba ve všední den. Abyste si ale trochu odlehčili, zkuste vyměnit majonézu a jiné omáčky za zdravější přílohy, díky kterým se i příjemně zchladíte. A možná se rozhodnete, že vám chutnají i jen tak jako malý oběd nebo večeře.

Řecký salát

Na cca 4 porce:

  • Řecký salát přehnaně nemíchejte.4 větší zralá rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1 středně velká červená paprika
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • 250 g krémového feta sýra
  • ½ lžíce sušeného oregana
  • hrst kalamata oliv
  • mořská sůl

Rajčata nakrájíme na větší kousky, aby se nám v salátu nerozpadly. Okurku omyjeme, osušíme, můžeme a nemusíme loupat a překrojíme horizontálně a nakrájíme na plátky. Papriku zbavíme stopky, zrníček a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky. Všechnu zeleninu smícháme v míse, posypeme kalamata olivami, ideálně vypeckovanými. Lehce osolíme a přilijeme olivový olej a vinný ocet. Jemně a krátce promícháme, salát by neměl utrpět přehnaným „prohazováním“ všech surovin. Navrch přidáme kousky fety a posypeme sušeným oreganem a můžeme podávat. 

Pikantní batáty se sezamem

Na cca 6 porcí:

  • Sladká chuť batátů s chilli se dobře doplňuje.6 menších batátů
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 limeta
  • 1 polévková lžíce sezamu
  • 50 g neochucených arašídů
  • 1 zelená chilli paprička
  • 2 jarní cibule

Batáty si omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké třetinky. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem a pečeme zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 180 oC. Mezitím si v míse smícháme sójovou omáčku, šťávu z limety, najemno nasekaný čerstvý zázvor a najemno nastrouhaný česnek.

Omáčkou potíráme brambory a pečeme ještě 30-40 minut, jakmile jsou uvnitř měkké a na povrchu křupavé a zlatavé, vyndáme je z trouby, posypeme sezamem a nahrubo nasekanými arašídy a necháme krátce zchladnout. Jarní cibuli, část od kořene po zelené listy, nakrájíme na tenká kolečka, chilli papričku zbavíme stopky a zrníček a nakrájíme na jemná kolečka. Batáty přesuneme do mísy a posypeme chilli papričkou a jarní cibulkou. 

Krémový bramborový salát 

Na cca 4 porce:

  • Do salátu můžete místo bobů přidat třeba vařená vajíčka.200 g čerstvého nebo mraženého bobu
  • 750 g malých salátových brambor
  • 1 červená cibule
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • ½ lžíce cukru krupice
  • 150 ml 15% zakysané smetany
  • ½ lžíce dijonské hořčice
  • mořská sůl
  • hrst pažitky

Ve vyšší pánvi přivedeme k varu vodu, osolíme a 2 minuty povaříme plody bobu, ihned zchladíme ve studené vodě. V té samé vodě a pánvi vaříme 15-20 minut malé brambory tak, aby byly těsně ponořené. Poté slijeme a necháme zcela vychladnout. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na tenká půlkolečka, dáme do mísy a pokapeme vinným octem, přidáme cukr a necháme odležet. Boby vyloupeme ze slupek. Na dresink si smícháme v misce zakysanou smetanu, najemno nasekanou pažitku a lžíci vody, dle chuti osolíme. Přidáme 2 lžíce vinného octa, v kterém se louhovala červená cibule. Brambory oloupeme, překrájíme na poloviny a promícháme s dresinkem, na závěr posypeme marinovanou cibulí.

Mango-chilli salát

Na cca 4 porce:

  • Thajský salát z manga je neuvěřitelně osvěžující.1 málo zralé mango (aby drželo tvar)
  • 1 velká červená paprika
  • hrst římského salátu (pár listů ze středu)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 malou cuketu
  • 1 červenou chilli papričku
  • hrst nesolených kešu oříšků
  • čerstvý koriandr
  • čerstvá máta

Na dresink:

  • 2–3 polévkových lžic limetové šťávy
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • čerstvě mletý černý pepř

Mango oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, stejné proužky nakrájíme z cukety a červené papriky, kterou předtím zbavíme stopky a semínek. Listy římského salátu natrháme na menší kousky. Suroviny na dresink smícháme dohromady v misce a dáme stranou odležet. Ve velké míse promícháme suroviny na salát kromě oříšků. Ty nasucho krátce opražíme na pánvi. Do salátu vmícháme dresink a na závěr posypeme kešu ořechy a listy čerstvé máty a koriandru.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS