Číslo jedna, pokud si hlídáte cholesterol v krvi a chcete posílit obranyschopnost, hlíva zvyšuje tvorbu červených krvinek, je tedy ideální pro chudokrevné. Působí proti zánětům, hemoroidům i ekzémům. Pochlubit se může i obsahem vitaminů skupiny B, vlákninou a nulovým obsahem tuků. Druhové jméno hlívy je odvozeno od typického tvaru klobouků – připomínají totiž ústřice. Většinou ji koupíte po půl kilogramu, vybírejte neporušené kloboučky s neslepenými bělavými lupeny a s příjemnou houbovou vůní. Její chuť je jemná, někdy lehce nasládlá. Má bohaté využití, ať už jako hlavní jídlo, ale i příloha. Můžete ji dokonce přidat do těstovin nebo rýže, stačí vyzkoušet, v jaké úpravě chutná právě vám.

Soté z hlívy a česneku s jarní cibulkou

Na cca 4 porce:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 4 stroužky česneku
  • 4 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Nejprve si očistíme hlívu, odřízneme konce nožiček a větší klobouky natrháme na menší kousky, můžeme je i nakrájet na tenčí plátky. V široké hlubší pánvi s pokličkou si rozehřejeme olivový olej, pak přisypeme houby a prolisujeme 4 stroužky oloupaného česneku a na středním plamenu zhruba 2 až 3 minuty restujeme. Poté stáhneme na nižší výkon, lehce osolíme, promícháme a zakryjeme pokličkou, dusíme zhruba 5 minut, dokud houby nepustí trochu šťávy. Mezitím si nakrájíme na kolečka jarní cibulku. Těsně před podáváním přimícháme polovinu jarní cibulky, dosolíme a dopepříme a chvíli ještě společně podusíme. Podáváme posypané zbylou jarní cibulkou.

Křupavá hlíva se šalvějí

Na cca 4 porce:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 palice česneku
  • 1 cibule
  • Hrst čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Nejprve si očistíme hlívu, odřízneme konce nožiček a větší klobouky natrháme na menší kousky, můžeme je i nakrájet na tenčí plátky. Česnek oloupeme, a rozdělíme na jednotlivé stroužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka, šalvěj lehce promneme mezi prsty a dáme s česnekem do mísy, přilijeme olej s rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme. Do směsi přidáme houby a rukama promícháme, aby se houby obalily voňavým tukem. Vsypeme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme 30 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 200 °C dokřupava. Podáváme s kaší jako hlavní chod nebo přílohu k masu.

Těstoviny s hlívou, špenátem a česnekem

Na cca 6 porcí:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g hlívy ustřičné
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 500 g těstovin
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • parmezán na podávání

Hlívu si očistíme od konců nožiček a nakrájíme na tenčí plátky. Do hrnce dáme vařit dostatek vody na těstoviny. Česnek oloupeme a nožem rozdrtíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, zhruba 5 lžic, a přidáme česnek, promícháme pánev dáme stranou mimo plotýnku a česnek necháme do oleje pustit aroma, aspoň půl hodiny – občas zamícháme. Zbytek olivového oleje dáme do jiné pánve, rozehřejeme a orestujeme hlívu na střední výkon, dokud nepustí lehce šťávu, pak přisypeme čerstvý očištěný špenát a dusíme asi 3 minuty, dokud špenát nezavadne. Mezitím si uvaříme těstoviny dle návodu v dostatečně osolené vroucí vodě. Vytáhneme rovnou z hrnce, kde se vařily, vodu nesléváme. Promícháme v pánvi, stáhneme výkon. Z odloženého oleje vyjmeme celé kusy česneku, přidáme citronovou šťávu, kůru, sůl a pepř, zamícháme a společně prohřejeme. Můžeme přidat trochu vývar z těstovin pro krémovější konzistenci. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.