Karambola (Averrhoa carambola) pochází z tropických nížin Indonésie. Ve velkém se pěstuje v Číně, Indii, Malajsii, Thajsku, Brazílii i v Austrálii. Je to stálezelený strom s krátkým kmenem a rozložitými větvemi dorůstající do výšky až dvanácti metrů. Plodí masité, zelenožluté bobule s výraznými podélnými žebry, které mají nakyslou chuť. Stromy poskytují dvě až tři sklizně za rok.

Ozdobné řezy ve tvaru hvězdy

Plody se vyvinou jen z malého počtu květů karamboly. Rozříznuté na plátky vytvoří charakteristickou pěticípou hvězdu (odtud anglické pojmenování star fruit, five-corner). Tenká, průsvitná vnější slupka je hladká a voskově lesklá. Dužnina plodu je velmi šťavnatá, nakyslá, sklovitě žlutá a kolem středu má malá semena.

Listy karamboly jsou dvacet centimetrů dlouhé a protažené do krátké špičky. Při dlouhých obdobích sucha je rostlina shazuje. V paždí listů kvete v bohatě rozvětvených, červených květenstvích.

Rostlinám vyhovují tropické podmínky. Potřebují výživné půdy, horké a vlhké podnebí. Mráz nesnášejí.

Karamboly lze pěstovat i v nádobách v bytech a v teplých sklenících. Dobře se rozmnožují semeny, která vyklíčí během týdne.

Karambola na sladko, na kyselo, jako léčivka i leštidlo

Karamboly pro export se sklízejí nedozrálé. Bez chlazení vydrží až měsíc. Musí se s nimi zacházet opatrně, aby se neotlačily.

Bobule se jedí nejčastěji syrové. Lze je také sladit nebo přidávat do ovocných salátů. V Asii se však konzumují i prosolené nebo kvašené jako zelí. Z plodů karambol se také připravuje kompot, kořenící směs čatní nebo džem.

Plody, listy i kořeny se používají v lidovém léčitelství proti horečce, bolestem hlavy a průjmu.

Šťáva z ovoce odstraňuje skvrny, a také jí můžete leštit mosaz.

Ovocné špízy s čokoládou

  • 200 g bobulí bílých hroznů
  • plod karamboly
  • ananas
  • 2 kiwi
  • pomeranč
  • banán
  • 100 g jemné hořké čokolády
  • 100 g jemné mléčné čokolády
  • 4 lžíce jemně strouhaného kokosu

Kuličky hroznů a karamboly omyjeme a osušíme. Karambolu nakrájíme na ozdobné hvězdičky.

Ananas oloupeme, vyřízneme střední tuhou část a dužninu pokrájíme na kostky.

Ostatní ovoce oloupeme.

Kiwi a banány pokrájíme na stejné plátky.

Pomeranč rozebereme na dílky, které překrojíme.

Ovoce napichujeme podle chuti na špejle nebo na jehly a namáčíme je do rozpuštěné čokolády. Čokoládu udržujeme v tekutém stavu.

Ovoce namočené do čokolády na talíři ještě posypeme strouhaným kokosem, počkáme, až čokoládová poleva ztuhne a konzumujeme.

Sladkokyselý karambolový džem

  • 1000 g plodů karamboly
  • 1000 g krystalového cukru

Plody nakrájíme na kousky a odstraníme ostré hrany. V míse je prosypeme cukrem a necháme do druhého dne uležet, aby pustily šťávu.

Další den hmotu za stálého míchání povaříme, přisypeme cukr a znovu povaříme. Můžeme použít i želírovací prostředek.

Po dalších deseti minutách varu nalijeme směs do malých skleniček, které dobře uzavřeme víčky.

Skleničky dáme na deset minut do parní lázně o teplotě 90 °C, aby se v nich po ochlazení vytvořil podtlak a víčka se důkladně přichytila.

Skladujeme v chladném a tmavém sklepě. Džemem potíráme bílé pečivo, vánočky s máslem, palačinky či omelety.