Dědictví Itálie

Domácí těstoviny ze surovin, které známe, dělané ručně jsou skutečně úžasným pokrmem, jakým můžete překvapit své blízké. Potěšení ze zdařeného díla, jehož výroba nám zabere pár minut, se nedá srovnat se sáčkem těstovin koupených v supermarketu. V Itálii, domově pasty, si rodiny ty nejlepší recepty předávají z generace na generaci. V zásadě můžete zvolit klasickou cestu poctivé ruční práce a válečku, nebo si můžete proces ulehčit a zkrátit a použít kuchyňský robot a strojek na těstoviny.

Základní recept

Jaké jsou ale suroviny pro tento italský zázrak? Nepotřebujete nic víc než opravdu dobrá vejce, ideálně domácí nebo alespoň z podestýlky, kvalitní hladkou mouku, hrubou mouku, extra panenský olivový olej, mořskou sůl a čerstvě nadrcený pepř. Jelikož je ingrediencí tak málo, nešetřete na nich, na výsledku by to bylo znát. Co do množství platí základní pravidlo: Na jednoho strávníka 1 vejce. A na jedno vejce 100 gramů mouky.

Tradiční versus moderní cesta

Jestliže se rozhodnete pro klasickou cestu, na vál si prosejte mouku, do ní udělejte lžící důlek. Rozklepněte potřebný počet vajec přímo do prohlubně, osolte, opepřete, přilijte zhruba polévkovou lžíci oleje a můžete začít. Na prvotní zamíchání použijte vidličku, opatrně míchejte vejce uvnitř mouky, kterou postupně vidličkou přimíchávejte k těstu, aby vám vejce „neutekla“. Až budou všechna vejce promíchaná s moukou, začněte těsto hníst ručně. Kýžená konzistence je vláčné, nelepivé a pružné těsto. Vytvořte z něj kouli a nechte ho minimálně 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, mouka se tak výborně propojí s vlhkostí oleje a vajec. Pokud nemáte tolik času a nechcete si zašpinit ruce a pracovní desku, použijte kuchyňský robot s nástavci s noži. Dovnitř nejprve nalijte vejce, osolte, opepřete, zalijte olejem a bleskově promixujte. Pak přidejte mouku a mixujte, dokud nebudete mít požadovanou konzistenci. Oba postupy si můžete prohlédnout ve videu:

video