Že špenát obsahuje velké množství železa, je zažitý mýtus. V roce 1870 chybným posunutím desetinné čárky v publikaci výzkumníci přiřkli špenátu desetkrát vyšší obsah železa, než ve skutečnosti má.

Nicméně zelené lístky mají i tak až zázračné účinky, jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B, kyseliny listové, hořčíku a draslíku – snižují krevní tlak a zmenšují tak riziko mrtvice. Obsažené karotenoidy pomáhají při prevenci slepoty a vysoká koncentrace vitaminu K, může pomoci udržovat optimální hustotu kostí a předcházet zlomeninám.

Při nákupu se zaměřte na křupavé, jasně zelené listy a stonky bez známek žloutnutí, vadnutí nebo odření. Důležité je před samotnou konzumací důkladně vymýt písek, zbytky zeminy v dřezu nebo míse se studenou vodou.

Salát s pekanovými ořechy, fetou, slaninou a avokádem

Na 4 porce:

  • Mladý špenát je skvělý i syrový do salátu.Autor: Shutterstock.com / Joshua Resnick350 g čerstvých listů mladého špenátu
  • 200 g plátkové slaniny
  • 200 g feta sýru
  • 1 malá červená cibule
  • 50 g pekanových ořechů
  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z citronu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • extra panenský olivový olej

Nejprve si omyjeme a osušíme špenát, který překrájíme nebo rukama natrháme na větší kusy. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, která rozebereme na jednotlivé kousky. Avokádo zbavíme slupky a jádra a nakrájíme na zhruba centimetrové kostky. Feta sýr rukama nadrobíme nebo nastrouháme nahrubo. Mezitím si nakrájíme plátky slaniny na menší kousky, které nasucho opražíme na pánvi dokřupava. Na zálivku smícháme šťávu z poloviny citronu s dvojnásobným množstvím olivového oleje, osolíme, opepříme a vidličkou promícháme, případně dokyselíme zbylou citronovou šťávou. Špenát s cibulí a avokádem dáme do mísy, promícháme se zálivkou a podáváme na talíře, kde přidáme opraženou slaninu a posypeme feta sýrem a nahrubo nasekanými pekanovými ořechy.

Jednoduchá špenátová sýrová omáčka k těstovinám

Na 4 porce:

  • Omáčka se sýrem a špenátem je vděčné a rychlé jídlo.Autor: Shutterstock.com / Kiian Oksana350 g mladého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva, roquefort)
  • 31% smetana
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • extra panenský olivový olej

Špenát důkladně zbavíme nečistot ve vodě a osušíme, překrájíme na větší kousky a dáme na jemné síto. Přelijeme vroucí vodou, aby listy zavadly, a ihned zchladíme pod studenou vodou. Necháme okapat a rukama vymačkáme přebytečnou vodu. Na hlubší pánvi si necháme ohřát olivový olej, přidáme prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek, krátce orestujeme a přidáme špenát, smetanu a nahrubo překrájený sýr. Za občasného promíchávání necháme rozpustit na střední výkon, poté snížíme na nejnižší a necháme ještě zhruba 5 minut prohřát. Na závěr dochutíme solí a pepřem a podáváme s těstovinami.

Gratinované brambory se špenátem

Na 4 až 6 porcí:

  • Zapékané brambory se špenátem si oblíbí všichni.Autor: Shutterstock.com / zkruger600 g neškrobovitých brambor, varný typ A
  • 350 g mladého špenátu
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 150 ml 40% smetany
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 menší šalotka
  • 50 g jemně strouhaného parmazánu
  • špetka muškátového oříšku
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • nádoba na zapékání

Brambory oloupeme a necháme ponořené ve studené vodě, nezhnědnou a navíc se zbavíme přebytečného škrobu. Brambory nakrájíme na plátky tenké maximálně 3 milimetry a dáváme zpět do nově napuštěné studené vody. Česnek oloupeme a překrojíme napůl, šalotku oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíce. Špenát si omyjeme a osušíme, nakrájíme na větší pruhy a spaříme na sítu nebo v hrnci vroucí vodou. Vzápětí zchladíme studenou vodou a po vychladnutí rukama vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si zahřejeme těsně pod bod varu v hrnci mléko a smetanu, do které přidáme česnek a šalotku. Jakmile se začnou ve směsi objevovat bublinky, stáhneme z plotny a promícháme se špetkou muškátového oříšku, špenátem, osolíme a opepříme.

Bramborové plátky přecedíme a vyskládáme na suchou utěrku, dobře osušíme. Troubu si předehřejeme na 160 °C a zapékací formu vymažeme máslem. Plátky do ní ukládáme tak, aby se vždy kouskem překrývaly, ty nejhezčí si necháme na poslední viditelnou vrstvu. Když máme vyskládanou polovinu formy, zalijeme ji půlkou smetanové špenátové směsi, dokončíme zbylými bramborami a dolijeme. Poslední vrstvu posypeme jemně strouhaným parmazánem a pečeme 45 až 60 minut dozlatova.