Lehké jarní saláty s hráškem a ředkvičkami
27. 5. 2018

Lehké jarní saláty s hráškem a ředkvičkami

Jaro v plném proudu a léto za dveřmi nabízí krásnou čerstvou zeleninu, díky které si odlehčíte nejen žaludek, ale můžete se snadněji zbavit přebytečných zimních kil. Saláty ale už dávno nemusí být prostá trojkombinace rajče okurka, paprika. Nechte se přesvědčit následujícími recepty, prospějete svému zdraví a navíc si pochutnáte.

Na úvod se sluší upozornit na malá úskalí, která se týkají ozdob jarní úrody – hrášku a ředkviček. Při používání hrášku se soustřeďte na to, aby to byl opravdu jen co nejmladší. Jedině ten totiž bude šťavnatý, sladký a křupavý. Starý hrášek bude mít tvrdší strukturu a bude chutnat nahořkle. Ředkvičky jezte co nejdříve od sklizně, jinak začnou dřevnatět a ztrácet na chuti. Pokud máte rádi jejich palčivou, pikantnější chuť, před podáváním je lehce posolte, tím tuto chuť ještě zvýrazníte.

Jednoduchý salát s ředkvičkami a sezamem

  • 200 g malých čerstvých ředkviček
  • 1 polévková lžíce sezamu
  • extra panenský olivový olej
  • několik zelených lístků na dekoraci

Ředkvičky důkladně omyjeme, větší překrojíme napůl, malé necháme. Okrájíme konce a smícháme v míse s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje a sezamem. Podáváme posypané několika zelenými listy salátu, dobře poslouží například lollo bianco.

Jednoduchý salát z ředkviček se sezamem máte hotový v okamžiku.

Rychlý salát s ředkvičkami a okurkou

  • svazek malých čerstvých ředkviček
  • 1 menší salátová okurka
  • salát lollo rosso
  • extra panenský olivový olej

Ředkvičky důkladně omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme na tenké plátky. S okurkou uděláme to samé. Salát dle potřeby propereme, důkladně vysušíme a natrháme na menší trsy. Vše smícháme ve velké míse, přidáme lžíci olivového oleje. Podáváme vychlazené.

K ředkvičce se okurka skvěle hodí.

Salát s ředkvičkami, fenyklem a pomerančem

  • 1 středně velký šťavnatý pomeranč
  • 5 větších ředkviček
  • 1 hlavička fenyklu
  • koprové lístky na dekoraci (nemusí být)
  • extra panenský olivový olej
  • bílý vinný ocet
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Pomeranč vcelku zbavíme kůry, kterou okrájíme nožem tak, že nejprve seřízneme naplocho vršek u stopky a spodek a pak pokračujeme ve vertikálních řezech podél dužiny. Ředkvičky omyjeme, osušíme, okrájíme od konců a nakrájíme na tenké plátky. Fenykl zbavíme vnějších listů a natrháme na jednotlivé, které necháme zhruba 15 minut ve studené vodě s ledem, aby zkřehly. Pak je osušíme a horizontálně překrájíme na tenké proužky. Vše promícháme v míse a připravíme si vinaigrette zálivku smícháním 2 polévkových lžic olivového oleje a lžičky bílého vinného octa s trochou soli a čerstvě mletého černého pepře. Vinaigrettem salát zalijeme těsně před podáváním.

Salát s fenyklem a pomerančem ředkvička skvěle doplní.

Salát s chřestem, hráškem, ředkvičkou a kozím sýrem

Na cca 4 porce:

  • svazek čerstvého zeleného chřestu
  • 3 polévkové lžíce mladého hrášku
  • 10 středně velkých čerstvých ředkviček
  • 1 mladá cuketa
  • salát lollo bianco
  • 200 g mladého kozího sýra
  • 2 polévkové lžíce lískových oříšků
  • extra panenský olivový olej

Nejdříve si ve vroucí osolené vodě spaříme chřest, jemuž jsme předtím odlomili dřevnaté konce. Ve vodě jej necháme pouze 3 minuty a pak jej prudce zchladíme ve studené vodě s ledem. Chřest překrájíme na poloviny. Ředkvičky omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu omyjeme, osušíme, odkrojíme konce a pomocí škrabky vytvoříme dlouhé pruhy. Salát si omyjeme a osušíme. Všechny ingredience smícháme v míse a podáváme na talíři posypané hráškem, lískovými oříšky a kousky kozího sýra. Na závěr pokapeme olivovým olejem.

Nepropásněte sezonu jarního chřestu.

Salát s hráškem, špenátem, zelenou papričkou a parmazánem

Na cca 4 porce:

  • 200 g mladého špenátu
  • 100 g mladého hrášku
  • 4 malé zelené papričky
  • 1 salátová okurka
  • 2 polévkové lžíce dýňových semínek
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • extra panenský olivový olej

Je-li to třeba, vypereme špenát a necháme jej okapat. Papričky zbavíme stopky a dužiny a nakrájíme je na tenké plátky. Okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na třetinky. V míse smícháme listy mladého špenátu okurku a papričky se lžící olivového oleje. Podáváme vychlazený posypaný hráškem, dýňovými semínky a parmazánem.

Salát s hráškem a sýrem je výborná večeře.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS