8. 5. 2010

Pizza podle italské tety a její recepty na těsto

U Skoumalů v Třebíči pečou výbornou pizzu podle receptu tety žijící v Itálii. Do těsta přidávají buď máslo, nebo olivový olej, případně i med, či cukr. Všechny přísady musí mít pokojovou teplotu, aby těsto pěkně vykynulo.

Máslové těsto

Potřebujeme

  • 1/5 kg hladké mouky
  • sůl
  • 125 g másla
  • asi 1/4 litru mléka
  • kostku kvasnic

Jak na to 

Kvasnice rozpustíme v mléce, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme je asi 20 minut kynout.

Těsto pak rozválíme na pomoučeném válu na velmi tenký plát, který dáme na vymazaný plech a zdobíme.

Těsto s olivovým olejem

Potřebujeme 

  • 1 kg hladké mouky
  • kostku kvasnic
  • 400 ml vody nebo mléka
  • případně lžičku medu nebo cukru
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 lžičky soli

Jak na to 

V míse dobře rozmícháme kvasnice ve vlažné vodě či mléce. Můžeme přidat lžičku medu nebo cukru.

Přidáme olej a sůl a vypracujeme a dobře uhněteme těsto, které necháme kynout asi 20 minut na teplém místě.

Pak znovu prohněteme a rozdělíme na díly podle požadované velikosti, které rozválíme na válu na tenko a položíme na vymazaný plech.

Rajčatová omáčka k potírání pizzy

Uvaříme rajčata (mražená, ale můžeme použít i konzervovaná z prodejny), slupky můžeme odstranit propasírováním přes cedník.

Přidáme bazalku, koření na pizzu, majoránku, hodně česneku, sůl, případně další koření podle chuti.

i

 

Špenátová omáčka

Promícháme rozmražený špenát s troškou smetany, česnekem a solí.

 

Přidáme rajčatový protlak, případně i trošku kečupu. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.

Omáčka musí být dostatečně hustá. Necháme trochu zchladnout, nikoli vychladnout.

Pak omáčkou potíráme pizzu v tak silné vrstvě, aby dala těstu dobrou chuť. Dozdobíme a hned pečeme.

Čím pizzu zdobit

Těsto na plechu pokapeme olejem (nejlépe olivovým). Pak potřeme připravenou omáčkou a ozdobíme různými surovinami podle chuti. Fantazii se meze nekladou. Například použijeme:

  • nakrájené olivy s červenou papričkou,
  • sterilované žampiony nakrájené na tenké plátky,
  • sterilovaný hrášek,
  • drobně nakrájenou čerstvou papriku nebo jinou zeleninu,
  • tuňák,
  • nakrájený salám,
  • šunku aj.

Na závěr posypeme strouhaným sýrem typu eidam.

Podle chuti pizzu okořeníme, hodí se i bazalkou.

Dobře propečeme. Přečnívající okraje můžeme ihned po upečení potřít vodou, aby byly vláčnější.

Autor Jaroslava Skoumalová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

italské potraviny

(w8Io2YSSuhIy-.4uK7ON), 15. 6. 2017, 16:02

ahojte, pokud se někdo chystáte vařit italská jídla, nyní mají v Lidlu italský týden :)

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS