Po stopách řeckého kulinářství: 4 snadné recepty, které musíte zkusit
15. 11. 2017

Po stopách řeckého kulinářství: 4 snadné recepty, které musíte zkusit

Olivový olej a černé olivy z peloponéského města Kalamata. To jsou věci, které charakterizují řeckou kuchyni jako máloco jiného. Zkuste s námi několik receptů, které zvládne každý a s přípravou většiny z nich vám mohou pomoci i děti...

O souvlaki, musace a dalších typicky řeckých lahůdkách jste si již na iReceptáři mohli přečíst. Dnes vás čeká další kulinářská exkurze, tentokrát pro ty, kteří mají na přípravu jídel málo času, nebo nejsou příznivci velkého "vyváření", a přesto chtějí okusit něco z lahůdek této země.

Pilaf: Prostor pro vaši fantazii

Pilaf je sice v Řecku velmi rozšířeným a dá se říci již i tradičním jídlem, ale setkáte se s ním samozřejmě i v jiných zemích. Každá z nich má svou modifikaci receptu. Jeho základní ingrediencí je bulgur, tedy předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Tu však můžete klidně zaměnit za rýži.

Co budete potřebovat?Pilaf má mnoho variant. Nebojte se experimentu.

  • litr masového vývaru
  • 450 gramů bulguru nebo rýže
  • 2 cibule
  • citron
  • 500 gramů jehněčího
  • přibližně 50 gramů papriky
  • 250 gramů rajčat
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • podle chuti: mrkev a petržel

Jak na to?

Maso naporcujte na menší kousky. Cibule nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji. Ve chvíli, kdy zesklovatí, přidejte maso a přiklopte poklicí. Nechte dusit. Papriku nakrájejte na tenoučké plátky, rajčata přelijte vroucí vodou, poté je oloupejte a pokrájejte na kostičky. Až maso změkne, přidejte k němu tuto zeleninu, vsypte bulgur nebo rýži, osolte, opřete, zakapejte citronovou šťávou a zalijte vývarem. Teď už zbývá jen čekat, až se voda vypaří a maso i bulgur budou měkké.Sehnat originální pečivo na dakos dá v Česku trochu práci...

Koukouvagia. Vyslovitelně? Dakos…

Tenhle recept je skvělý na snídani, svačinu, nebo i lehkou večeři. V Řecku ho nelze minout zejména na východě země.

Co budete potřebovat?Rajčata, olivy... to je klasika řecké kuchyně.

  • bagetky z celozrnné mouky
  • feta nebo mizithra sýr
  • olivy (nejlépe černé)
  • zralá rajčata (mohou být i z plechovky)
  • olivový olej
  • sušené oregano (nebo bazalku)
  • pár lžiček vody

Jak na to?

Správný dakos je z bagetek, které mohou našinci připomínat s trochou fantazie tradiční suchary. V Česku se shánějí hůř, někdo je proto nahrazuje starším chlebem. Bagetky rozkrojte podélně a postříkejte vodou. Pokud použijete chleba, nakrájejte jej na kostky a postupujte stejně, jako s bagetkami. Pečivo zakapejte olivovým olejem a dejte rozehřát na chvilku do trouby. Nastrouhejte sýr. Rajská jablíčka spařte vroucí vodou, oloupejte je a nasekejte nadrobno. Bagetky či chleba posypte vrstvou rajčat, přidejte sýr, oregano a olivy.

Dáte si slaný jogurt?

Solený jogurt s vodou zní pro mnoho z nás jako skutečná podivnost. Na Blízkém východě i ve Střední Asii se ale těší velké oblibě. V Řecku se mu říká ayrani, v jiných státech takřka stejně – ajran.Tenhle jogurt nesedne každému. Schválně zkuste, jestli vám bude chutnat...

Co budete potřebovat?

  • 500 gramů bílého jogurtu
  • 250 mililitrů vody
  • sůl
  • podle chuti: okurková šťáva, česnek, lístky máty, pepř

Jak na to?

Jogurt s vodou a solí rozšlehejte, ideálně šlehačem. Mix uložte do chladničky. Základní směs je tím hotová. Obvykle se ale dělá okurková příchuť. Většinu vody v takovém případě nahraďte šťávou ze salátové okurky. Jemně opepřete. Oblíbené jsou i mixy s dalšími ingrediencemi. Ayrani se hodí zejména k masu.

Tzatziki: Salát i příloha v jednom

Tzatziki můžete tradičně podávat s pečivem jako salát, anebo ho dát jako dip k masům. Jde o typicky řeckou delikatesu, která ve světě získává stabilní pozici v řadě dalších jídelníčků.Tzatziky jsou buď příloha, jako dip, anebo samostatný salát.

Co budete potřebovat?

  • větší salátová okurka
  • 400 gramů řeckého jogurtu
  • lžička citronové šťávy
  • lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • kopr
  • sůl a pepř

Jak na to?

Okurku nakrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Kvalitním ubrouskem, který se nerozmočí, vysajte z okurky přebytky vody. Řecký jogurt zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a jemně zamíchejte. Vmíchejte okurku a prolisovaný česnek. Ozdobte koprem a nechte vychladit v lednici.

 

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS