Salát Caprese

Tento klasický předkrm vás chytí a nepustí. Jeho příprava přitom zabere sotva pár minut!

Potřebujeme

  • mozarellu v nálevu
  • čerstvá rajčata (v množství odpovídající mozarelle)
  • panenský olivový olej
  • čerstvou bazalku
  • špetku soli a pepře

Jak na to

Rajčata se kvůli hladké slupce nejlépe krájejí zubatým nožem. Plátky odkrajujeme z boku rajčete, pak si uchová všechnu šťávu.

Mozarellu pokrájíme na plátky, rajčata rovněž, a poklademe střídavě na talíř. Posypeme čerstvou, nasekanou, natrhanou, nebo v hmoždíři potlučenou bazalkou podle chuti. Můžeme velice lehce osolit (lahodná chuť ale vynikne spíše bez soli, záleží však na chuti a zvyku) či jemně opepřit, nejlépe bílým pepřem. Nakonec talíř pokapeme kvalitním olivovým olejem a výtečný předkrm či svačina je na světě. Nejlépe chutná s ciabattou, italským chlebem výrazné chuti.

Mozarella z kravského mléka si svou jemnou a osobitou chutí získala již mnohé mlsné jazyky. Je běžně k dostání, za příznivou cenu. Ale pravá italská klasika je mozarella z mléka buvolího. I ta je už u nás občas ke koupi a určitě stojí za to ji vyzkoušet!