Potřebujeme
- 5 kyselých řezů ze sleďů
- 250 g brambor
- 1 vařenou červenou řepu
- 250 g vařeného hovězího masa
- 2 kyselejší jablka
- 3 kyselé okurky
- 60 g jader vlašských ořechů
- 150 g zakysané smetany
- 100 g majonézy
- 2 nebo 3 lžíce octa
- 2 natvrdo uvařená vejce
- sůl, mletý pepř
Jak na to
Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vystydnout a pokrájíme na kostky. Nakrájíme i vařenou červenou řepu a hovězí maso. Jablka nakrájíme na plátky, okurky na kostičky. Sledě nakrájíme asi na dvoucentimetrové kousky a vše opatrně promícháme ve velké míse.
Přidáme zálivku ze smetany, majonézy, octa, soli a pepře. Salát necháme asi 2 hodiny uležet v chladničce.
Před konzumací jej dochutíme solí a pepřem, ozdobíme vejci nakrájenými na čtvrtky a půlkami vlašských ořechů. Podáváme s bílým pečivem.
Univerzální kořeněný olej na rybí saláty
Potřebujeme
- 1 litr olivového nebo slunečnicového oleje
- 50 g kořenové petržele
- 50 g celeru
- 3 g bobkového listu
- 3 g nového koření
- 1 g tymiánu
- 1 g citronové kůry
Vše zahřejeme na 80 °C a necháme dva dny uležet. Poté přecedíme a uchováváme v chladu.
Pro Recepty Receptáře Ivan Veselý, archiv