Špagety se sýrovou pastou

Potřebujeme

  • špagety
  • plísňový sýr (Niva)
  • sýr Eidam
  • česnek
  • (nejlépe čerstvou) bazalku
  • šunka
  • olivový olej

Jak na to

Špagety dáme vařit do vroucí vody.

Mezitím nastrouháme plísňový sýr a stejné množství eidamu, šunku nakrájenou na malé kousky a po lžících přidáváme 8 lžic oleje (nejlépe olivového) a česnek (množství záleží na naší chuti a zvyku). Nakonec ozdobíme natrhanou bazalkou.

Špagety scedíme, dáme do mísy, omastíme, vložíme pastu a zamícháme.

Jiřina Pouzarová, Telč

Špagetové placičky

Potřebujeme

  • 400 g špaget
  • 200 g tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej na smažení

na potření

  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • 1 konzervu směsi na ďábelské tousty
  • 60 g tatarské omáčky
  • 30 g strouhaného tvrdého sýra

na ozdobení

  • 3 rajčata
  • 1 papriku
  • ½ salátové okurky
  • 1 menší červenou cibuli

Jak na to

Špagety nalámeme na menší kousky, dáme do většího množství studené vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut na mírném ohni. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Najemno nastrouhaný sýr vmícháme do vlažných špaget, přimícháme rozšlehaná vejce, opepříme a osolíme. Tuto směs pak nabíráme lžící, v rozehřátém oleji na pánvi z ní tvarujeme kolečka, která smažíme po obou stranách asi 6 minut.

Hotové placičky potíráme kremžskou hořčicí, na ni rozprostřeme ďábelskou směs, přidáme trošku tatarky a posypeme sýrem. Na talíři zdobíme plátky rajčat, proužky papriky, kolečky okurky a cibule.

Těstovinová omeleta sypaná slunečnicí

Potřebujeme

  • 500 g špaget
  • sůl
  • 4 lžíce másla nebo oleje
  • pepř, kari, špetku majoránky
  • 8 vajec
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • čerstvou bazalku
  • 30 g slunečnicových semínek

Jak na to

Těstoviny uvaříme, slijeme, propláchneme a necháme okapat.

Nejlépe ve dvou pánvích současně rozpustíme po jedné lžící másla nebo oleje. Do každé dáme 1/4 těstovin a 5 minut je dokřupava opékáme.

Ochutíme solí, pepřem a majoránkou.

V mléce rozkvedláme vejce a mouku, až získáme řidší těstíčko. Nudle v pánvi přelijeme rovným dílem těsta a pozvolna po obou stranách smažíme omelety. Vyjmeme je a smažíme další.

Omelety podáváme sypané nasucho opraženými semínky a bazalkou.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Sicilské špagety

Potřebujeme

  • 400 g rajčat
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lístků bazalky
  • pepř
  • 250 g špaget
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g strouhaného parmazánu

Jak na to

Rajčata oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Přidáme česnek a polovinu bazalkových lístků. Necháme vařit mírným varem asi půl hodiny, přitom častěji mícháme, aby se rychleji odpařila voda z rajčat. Na závěr ochutíme pepřem.

Mezitím uvaříme špagety, slijeme a upravíme na talíře. Přelijeme omáčkou, zalijeme olivovým olejem a posypeme parmazánem.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Špagetový koláč

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g změklého másla
  • 5 vajec
  • 250 g špaget
  • olivový olej
  • směs koření podle chuti
  • 300 g rajčat
  • 200 ml smetany
  • zelené oregano
  • 70 g parmazánu

Jak na to

Z mouky, másla, jednoho vejce a trošky vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout.

Uvaříme a scedíme špagety, promícháme se lžící olivového oleje a se lžící směsi koření.

Těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Pokryjeme je špagetami, na kolečka nakrájenými rajčaty, zalijeme 4 vejci rozšlehanými se smetanou, posypeme 3 lžícemi nasekaného oregana, strouhaným parmazánem a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Eva Strnadová, Odolena Voda

Trhanec z nudlí

Potřebujeme

  • 250 g vlasových polévkových nudlí
  • 1 l mléka
  • 1 vejce
  • 100 g tuku na pečení
  • sůl

Jak na to

Do vařícího osoleného mléka vsypeme nudle a uvaříme je doměkka.

Do hotových nudlí vmícháme vejce a z tohoto těsta na vymaštěné pánvi tvoříme placky, které opečeme na obou stranách dorůžova.

Hotové placky trháme vidličkou a podáváme se salátem nebo jako moučník polité ovocnou šťávou.

Marie Miková, Opava

Těstovinová tlačenka

Potřebujeme

  • 1 balíček těstovin
  • 20 dkg šunkového salámu
  • 1 plechovku sterilovaného hrášku
  • 1 plechovku sterilovaných žampionů
  • 1 skleničku sterilované kapie
  • 3 až 4 vejce natvrdo
  • 3 až 4 sterilované okurky
  • 1 vařenou mrkev
  • 1 vařenou petržel
  • 1 cibuli
  • sůl
  • 1 balíček želatiny

Jak na to

Těstoviny uvaříme dle návodu, na kostičky nakrájíme salám, vejce, okurky, mrkev, petržel a papriku, nadrobno cibuli. Vše vmícháme spolu s hráškem a žampiony do vychladlých těstovin, osolíme, opepříme a zalijeme želatinou uvařenou podle návodu. Směs důkladně promícháme, aby se želatina dobře spojila se všemi ingrediencemi, naplníme jí tlačenkový rukáv, zavážeme ho, zavaříme a necháme ztuhnout. Podáváme s pečivem.

Milena Novotná, Olešnice