Na 4 porce potřebujeme

  • 2 lžíce slunečnicových semen
  • 1 malý štěrbák zahradní
  • 250 g kyselejších jablek
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 malou černou ředkev (100 g)
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka cukru
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1/2 krabičky řeřichy zahradní

Příprava: 25 minut

Jak na to

Slunečnicová semena opražíme bez tuku v těžké pánvi do světle hnědého odstínu. Přesypeme je na talíř a necháme vychladnout.

Ze štěrbáku vyřízneme košťál a listy omyjeme pod vlažnou vodou. Důkladně je vysušíme.

Jablka opereme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. V misce je promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Ředkev očistíme, omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. Pak ji přesypeme do salátové mísy a přidáme zakysanou smetanu, jablečný ocet, slunečnicový olej, cukr, sůl a pepř. Vše zamícháme.

Tip: Vnější listy štěrbáku bývají velmi tuhé. Nakrájíme je proto na tenoučké proužky, nebo je vůbec nepoužijeme.

Listy štěrbáku nakrájíme na tenké proužky a zamícháme je do zálivky, nakonec přidáme kousky jablek.

Salát rozdělíme na porce a posypeme ho slunečnicovými semínky. Řeřichu ostříháme nůžkami a ozdobíme jí salát. Ihned podáváme.