Zdravé vánoční recepty: Zkuste bramborový salát s avokádem
21. 12. 2017

Zdravé vánoční recepty: Zkuste bramborový salát s avokádem

Připravili jsme si pro vás pět zdánlivě tradičních receptů, které však prošly důmyslnou proměnou. Vaše váha po nich nevystřelí raketově nahoru a ještě se můžete pochlubit, že jste přes svátky hodovali zdravě. A co překvapí nejvíc? Všechny chutnají skvěle.

Jíme zdravě s Fitrecepty II. vychází po masivní vlně kladných ohlasů čtenářů prvního dílu. O úspěšné kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty jste si již na iReceptáři mohli přečíst. Není se čemu divit, že se dočkala pokračování. Tentokrát jsme vám z druhého dílu vybrali několik vánočních receptů, po kterých vás nebude tížit žaludek ani černé svědomí z nezdravého životního stylu. A co víc – pochutnáte si úplně stejně a leckdy ještě víc. A nebojte se, nejde o "žblafy" bez chuti a zápachu. V některých se ani nešetří čokoládou. Zvolte ale kvalitní, vysokoprocentní...

 

Vánoční salát s avokádovou majonézou

Co budete potřebovat?

  • 800 g brambor (nejlépe těch na salát)Bramborový salát si dopřejte. Ale co třeba trochu zdravější?
  • 1 cibuli
  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované krájené mrkve
  • 5 vajec
  • Na avokádovou majonézu: 3 zralá avokáda 
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • 1 lžíci dijonské hořčice

Jak na to?

Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor). Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo. Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.

Vanilkové rohlíčky ze špaldyRohlíčky ze špaldy? Proč ne?

Co budete potřebovat?

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla (nechte odležet mimo lednici)
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 20 g stévie na obalení

Jak na to?

Do větší mísy prosyjeme mouku a přidáme k ní ořechy, máslo, žloutky a vanilkový extrakt. Všechny suroviny spojíme, z těsta vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do potravinové folie. Těsto dáme odležet do lednice a to nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme z lednice, prohněteme, rozdělíme na cca 8 stejných dílků a z každého dílku vyválíme váleček. Z válečků odkrajujeme cca 4 cm dlouhé kousky, které ohneme do tvaru rohlíčků nebo použijeme formu na rohlíčky. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 170–180 °C. Pečeme cca 10–15 minut. Hotové rohlíčky obalujeme ještě teplé v sypké stévii nebo například sušeném rýžovém mléce.

TIP: Pokud máte doma vanilkový lusk, použijte místo vanilkového extraktu semínka z něj.

Arašídové košíčkyČokoláda není nezdravá.

Co budete potřebovat?

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 90 g arašídového másla (pokud chcete použít domácí, recept na něj najdete níže)
  • papírové košíčky
  • podle chuti: 2 lžíce strouhaného kokosu

Jak na to?

Čokoládu nalámeme do kovové misky nebo hrnce a rozpustíme nad vodní lázní. Do každého papírového košíčku dáme 2 lžičky rozpuštěné čokolády a košíčky dáme do mrazáku alespoň na 10 minut. Košíčky vyndáme z mrazáku a doprostřed každého z nich dáme lžičku arašídového másla, polijeme dalšími 2 lžičkami čokolády a dáme opět do mrazáku na dalších 10 minut. K arašídovému máslu můžete před plněním košíčků přimíchat 2 lžíce strouhaného kokosu.

Recept na domácí arašídové máslo:

Co budete potřebovat?

  • 400 g nesolených arašídů
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (můžeme použít i arašídový)
  • 1 lžíce tekutého medu
  • špetka soli (můžeme vynechat)

Jak na to?

Arašídy přemístíme do výkonného mixéru. V první části mixujeme na plný výkon po dobu 20 vteřin, abychom mixér nepřetěžovali a nezavařili. Až se z arašídů vytvoří „pudr”. Pokud nám část arašídů zůstává přichycená na mixéru, tak je špachtlí shrneme dolů, aby se rozmixovaly všechny.  Do mixéru přidáme 1 lžíci medu s olejem a solí a vše mixujeme znovu na plný výkon po dobu cca 1 minuty. Máslo ochutnáme a podle chuti můžeme přidat víc medu nebo soli. Pro tekutější konzistenci můžeme přidat i více kokosového oleje.  Nakonec mixujeme na plný výkon 30 vteřin, aby se vše spojilo.  Arašídové máslo přemístíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme nejlépe v lednici.

Kokosové tyčinky v čokoláděDomácí Bounty

Co budete potřebovat?

  • 100 g loupaných mandlí (namočených přes noc ve vodě)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 60 g rýžového sirupu (medu nebo jiného sirupu)
  • 40 g kokosového oleje
  • 100 g kvalitní hořké čokolády

Jak na to?

Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády. Před podáváním necháme sušenky ztuhnout 2 hodiny v lednici. Z těsta nemusíte dělat jen hranoly, ale můžete ho rovnoměrně rozprostřít do formy (15 x 15 cm), polít hořkou čokoládou, dát na 2 hodiny do lednice a poté krájet na kostky. Rýžový sirup na rozdíl od jiných sirupů neobsahuje fruktózu. Je o něco méně sladký než med.

Celozrnná vánočkaI vánočku můžete udělat ze špaldy.

Co budete potřebovat?

  • 220 ml vlažného mléka
  • balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek 100 g plátkových mandlí

Jak na to?

V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.

Jak uplést vánočku? Zkuste tento fotonávod. Krok číslo dvěCopánky, na kterých si již za chvíli pochutnáte...A je to.

 

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS