Připravili jsme si pro vás pět zdánlivě tradičních receptů, které však prošly důmyslnou proměnou. Vaše váha po nich nevystřelí raketově nahoru a ještě se můžete pochlubit, že jste přes svátky hodovali zdravě. A co překvapí nejvíc? Všechny chutnají skvěle.
O úspěšné kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty jste si již na iReceptáři mohli přečíst. Není se čemu divit, že se dočkala pokračování. Tentokrát jsme vám z druhého dílu vybrali několik vánočních receptů, po kterých vás nebude tížit žaludek ani černé svědomí z nezdravého životního stylu. A co víc – pochutnáte si úplně stejně a leckdy ještě víc. A nebojte se, nejde o "žblafy" bez chuti a zápachu. V některých se ani nešetří čokoládou. Zvolte ale kvalitní, vysokoprocentní...
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor). Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo. Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Do větší mísy prosyjeme mouku a přidáme k ní ořechy, máslo, žloutky a vanilkový extrakt. Všechny suroviny spojíme, z těsta vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do potravinové folie. Těsto dáme odležet do lednice a to nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme z lednice, prohněteme, rozdělíme na cca 8 stejných dílků a z každého dílku vyválíme váleček. Z válečků odkrajujeme cca 4 cm dlouhé kousky, které ohneme do tvaru rohlíčků nebo použijeme formu na rohlíčky. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 170–180 °C. Pečeme cca 10–15 minut. Hotové rohlíčky obalujeme ještě teplé v sypké stévii nebo například sušeném rýžovém mléce.
TIP: Pokud máte doma vanilkový lusk, použijte místo vanilkového extraktu semínka z něj.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Čokoládu nalámeme do kovové misky nebo hrnce a rozpustíme nad vodní lázní. Do každého papírového košíčku dáme 2 lžičky rozpuštěné čokolády a košíčky dáme do mrazáku alespoň na 10 minut. Košíčky vyndáme z mrazáku a doprostřed každého z nich dáme lžičku arašídového másla, polijeme dalšími 2 lžičkami čokolády a dáme opět do mrazáku na dalších 10 minut. K arašídovému máslu můžete před plněním košíčků přimíchat 2 lžíce strouhaného kokosu.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Arašídy přemístíme do výkonného mixéru. V první části mixujeme na plný výkon po dobu 20 vteřin, abychom mixér nepřetěžovali a nezavařili. Až se z arašídů vytvoří „pudr”. Pokud nám část arašídů zůstává přichycená na mixéru, tak je špachtlí shrneme dolů, aby se rozmixovaly všechny. Do mixéru přidáme 1 lžíci medu s olejem a solí a vše mixujeme znovu na plný výkon po dobu cca 1 minuty. Máslo ochutnáme a podle chuti můžeme přidat víc medu nebo soli. Pro tekutější konzistenci můžeme přidat i více kokosového oleje. Nakonec mixujeme na plný výkon 30 vteřin, aby se vše spojilo. Arašídové máslo přemístíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme nejlépe v lednici.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády. Před podáváním necháme sušenky ztuhnout 2 hodiny v lednici. Z těsta nemusíte dělat jen hranoly, ale můžete ho rovnoměrně rozprostřít do formy (15 x 15 cm), polít hořkou čokoládou, dát na 2 hodiny do lednice a poté krájet na kostky. Rýžový sirup na rozdíl od jiných sirupů neobsahuje fruktózu. Je o něco méně sladký než med.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
Autor Adriana Vojtíšková.
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort
Houby - sběr, pěstování, recepty