O úspěšné kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty jste si již na iReceptáři mohli přečíst. Není se čemu divit, že se dočkala pokračování. Tentokrát jsme vám z druhého dílu vybrali několik vánočních receptů, po kterých vás nebude tížit žaludek ani černé svědomí z nezdravého životního stylu. A co víc – pochutnáte si úplně stejně a leckdy ještě víc. A nebojte se, nejde o "žblafy" bez chuti a zápachu. V některých se ani nešetří čokoládou. Zvolte ale kvalitní, vysokoprocentní...

Vánoční salát s avokádovou majonézou

Co budete potřebovat?

  • 800 g brambor (nejlépe těch na salát)
  • 1 cibuli
  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované krájené mrkve
  • 5 vajec
  • Na avokádovou majonézu: 3 zralá avokáda
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • 1 lžíci dijonské hořčice

Jak na to?

Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor). Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo. Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.

Vanilkové rohlíčky ze špaldy

Co budete potřebovat?

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla (nechte odležet mimo lednici)
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 20 g stévie na obalení

Jak na to?

Do větší mísy prosyjeme mouku a přidáme k ní ořechy, máslo, žloutky a vanilkový extrakt. Všechny suroviny spojíme, z těsta vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do potravinové folie. Těsto dáme odležet do lednice a to nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme z lednice, prohněteme, rozdělíme na cca 8 stejných dílků a z každého dílku vyválíme váleček. Z válečků odkrajujeme cca 4 cm dlouhé kousky, které ohneme do tvaru rohlíčků nebo použijeme formu na rohlíčky. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 170–180 °C. Pečeme cca 10–15 minut. Hotové rohlíčky obalujeme ještě teplé v sypké stévii nebo například sušeném rýžovém mléce.

TIP: Pokud máte doma vanilkový lusk, použijte místo vanilkového extraktu semínka z něj.

Arašídové košíčky

Co budete potřebovat?

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 90 g arašídového másla (pokud chcete použít domácí, recept na něj najdete níže)
  • papírové košíčky
  • podle chuti: 2 lžíce strouhaného kokosu

Jak na to?

Čokoládu nalámeme do kovové misky nebo hrnce a rozpustíme nad vodní lázní. Do každého papírového košíčku dáme 2 lžičky rozpuštěné čokolády a košíčky dáme do mrazáku alespoň na 10 minut. Košíčky vyndáme z mrazáku a doprostřed každého z nich dáme lžičku arašídového másla, polijeme dalšími 2 lžičkami čokolády a dáme opět do mrazáku na dalších 10 minut. K arašídovému máslu můžete před plněním košíčků přimíchat 2 lžíce strouhaného kokosu.

Recept na domácí arašídové máslo:

Co budete potřebovat?

  • 400 g nesolených arašídů
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (můžeme použít i arašídový)
  • 1 lžíce tekutého medu
  • špetka soli (můžeme vynechat)

Jak na to?

Arašídy přemístíme do výkonného mixéru. V první části mixujeme na plný výkon po dobu 20 vteřin, abychom mixér nepřetěžovali a nezavařili. Až se z arašídů vytvoří „pudr”. Pokud nám část arašídů zůstává přichycená na mixéru, tak je špachtlí shrneme dolů, aby se rozmixovaly všechny. Do mixéru přidáme 1 lžíci medu s olejem a solí a vše mixujeme znovu na plný výkon po dobu cca 1 minuty. Máslo ochutnáme a podle chuti můžeme přidat víc medu nebo soli. Pro tekutější konzistenci můžeme přidat i více kokosového oleje. Nakonec mixujeme na plný výkon 30 vteřin, aby se vše spojilo. Arašídové máslo přemístíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme nejlépe v lednici.

Kokosové tyčinky v čokoládě

Co budete potřebovat?

  • 100 g loupaných mandlí (namočených přes noc ve vodě)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 60 g rýžového sirupu (medu nebo jiného sirupu)
  • 40 g kokosového oleje
  • 100 g kvalitní hořké čokolády

Jak na to?

Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády. Před podáváním necháme sušenky ztuhnout 2 hodiny v lednici. Z těsta nemusíte dělat jen hranoly, ale můžete ho rovnoměrně rozprostřít do formy (15 x 15 cm), polít hořkou čokoládou, dát na 2 hodiny do lednice a poté krájet na kostky. Rýžový sirup na rozdíl od jiných sirupů neobsahuje fruktózu. Je o něco méně sladký než med.

Celozrnná vánočka

Co budete potřebovat?

  • 220 ml vlažného mléka
  • balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek 100 g plátkových mandlí

Jak na to?

V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.