Zmrzliny a laskominy na stole Vlasty Buriana

To se někdo má, když mu vaří kuchař z hotelu Ritz Jaromír Trejbal. A Burian se opravdu měl. I v jeho případě bylo velmi dbáno nejen na to, aby bylo jídlo chutné, ale také aby bylo zdravé a hvězda stříbrného plátna, ale také šéf divadla, nepřibíral a prý si i udržoval mírnou podváhu.

Sladké se ale na stole u Burianů také objevovalo a pan domácí i jeho žena a hosté si pochutnávali na klasice jako je třešňový koláč či jablkové lívanečky. V letních dnech je ochladila také zmrzlina praliné, oříšková či šampaňská.

Podívejte se na přípravu šampaňského sorbetu podle paní Anny. Její způsob je také zajímavý a jen dokládá, že šampaňské zmrzliny se dělají mnoha různými způsoby. Sorbet vám zde představí ve videoreceptu na svém YouTube kanálu Ania's Kitchen.

Zdroj: Youtube

Šampaňská zmrzlina Burianova osobního kuchaře

Vyhlášený kuchař Jaromír Trejbal však u Burianů servíroval verzi, na kterou budete potřebovat litr suchého šampaňského, 300 g cukru a 100 l likéru nebo pálenky. Kuchař patrně neměl strojek na zmrzlinu elektrický, ale ruční, nicméně princip byl stejný. Ve strojku se studená tekutina pomalu ochlazovala a za stálého míchání houstla.

Máte-li doma zmrzlinovač, svařte mírně šampaňské s cukrem a nechte je vychladit. Připravte si zmrzlinovač a vychlazenou směs do něj vlijte, pak po troškách během mísení přilévejte také likér. Dobře promíchanou, ale hlavně promraženou zmrzlinu podávejte jako u Burianů s čepicí šlehačky.

Klasická smetanová šampaňská zmrzlina

Šampaňská zmrzlina u Burianů byla spíš sorbet. Pokud milujete zmrzlinu pro její smetanovou chuť, připravit si můžete třeba tuhle klasiku. Pro přípravu šampaňské zmrzliny budete potřebovat jeden šálek šampaňského, jeden šálek cukru, dva šálky smetany ke šlehání, čtyři žloutky a jednu lžičku vanilkového extraktu, případně pravou vanilku.

Tato smetanová šampaňská zmrzlina se připravuje po částech. Začněte tím, že ve středně velkém hrnci smícháte šampaňské a cukr. Vařte je na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí a až se směs trochu zredukuje. Pak ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Ve velké míse šlehejte smetanu, dokud dobře neztuhne. V jiné míse lehce ušlehejte žloutky a vanilkový extrakt, až se promísí a zpění. Pomalu a za stálého míchání přilijte studenou šampaňskou směs do mísy se žloutky a vanilkou.

Poté, co je šampaňská směs dobře promíchaná, opatrně ji přidejte k ušlehané smetaně a vše jemně promíchejte, dokud nedostanete hladkou a krémovou směs. Tuto je následně potřeba rychle zmrazit nebo můžete přelít vše do zmrzlinovače.

Na zdobení šampaňské zmrzliny i sorbetu se hodí nejen šlehačka, ale také třeba nastrouhaná citronová kůra nebo lístky máty či čerstvé květy macešek či okvětní plátky růží.

Související články

Zdroje: Co jedl Vlasta Burian? vzpomíná jeho osobní kuchař Jaromír Trejbal, J. Trejbal, P. Čanda, ISBN 80-7046-054-7, brit.co