Klasický segedín je typický kysaným zelím, křehkým masem a lehce pikantní chutí. Na jeho přípravě není nic složitého, ale vyžaduje o něco více času. Výsledek však stojí za to! Spolu s kořením, které přidáte ve správný čas, připravíte dokonalý segedín, jako ho dělaly naše babičky.

Základem na segedín je zlatá cibule

Poctivý segedínský guláš z bůčku můžete uvařit rovněž podle video receptu:

Zdroj: Youtube

Nakrájejte na kostičky dvě středně velké cibule a dejte smažit na pánvi s trochou sádla. Jakmile cibule získá zlatavou barvu, přidejte nakrájené vepřové maso o hmotnosti 600 g, jednu lžičku kmínu a trochu soli. Po chvíli maso vypustí svou šťávu, což bude signál pro přidání dvou lžic mleté papriky.

Dušení masa v troubě

Lehce orestované maso zalijte vývarem tak, aby bylo skoro celé zakryté. Přidejte dva bobkové listy, přiklopte poklicí a nechte hodinu dusit na mírném ohni. Pro spojení všech chutí však nechte guláš dusit v troubě. Přendejte proto celý obsah kastrolu do vhodného pekáče, který vložte do trouby vyhřáté na maximum. Po vložení stáhněte teplotu na 140 °C a hodinu pečte.

Zvolte kysané zelí

Pokud se rozhodujete mezi kysaným a sterilovaným zelí, neváhejte a rozhodně použijte to kysané. Jeho chuť je mírně pikantní, a proto se do segedínského guláše opravdu hodí. Zároveň má skvělé vlastnosti, které napomůžou s trávením masa. Se sterilovaným zelím nedosáhnete vytoužené chuti klasického segedínu, což by byla velká škoda.

Dokončení segedínského guláše

Po uplynulé době dušení přidejte scezené kysané zelí a za občasného míchání duste dalších 20 minut na plotně. Poté přilijte 100 ml sladké smetany, dle chuti přidejte špetku pálivé papriky a osolte nebo přilijte trochu kyselého nálevu ze zelí. Jestliže se vám bude zdát, že je guláš příliš řídký, zahustěte ho nastrouhanou bramborou nebo směsí z půl deci mléka smíchaného se lžící hladké mouky.

Segedín je nejlepší na druhý den

Většina jídel je božská, dokud jsou ještě horká a čerstvě uvařená. U segedínského guláše však platí opak. Pokud ho necháte uležet do druhého dne, jeho chutě se zvýrazní a bude tak mnohem více neodolatelný. Čekání na tento pokrm má opravdu své kouzlo, avšak pokud máte doma více strávníků, tak může být velmi těžké udržet segedín netknutý do druhého dne.

Zdroje: toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, lifee.cz