obrázek z archivu ireceptar.cz

Šeherezádin závin

Neobvyklé složení těsta, v náplni směs plodů, které voní přinejmenším středomořskými dálkami, prostě sladká exotika v české peci. Šeherezáda se usmívá a Honzovi se dělají boule za ušima. Ochutnejte!.

Štrúdl pro princeznu,

která ráda rozinky sultánky

Potřebujeme

na těsto

  • 200 g bílého jogurtu
  • 120 g tuku
  • 400 g polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • vejce
  • sůl

na náplň

  • 100 g rozinek, nejlépe sultánek 
  • 100 g fíků
  • 100 g mandlí
  • 100 g sušených meruněk
  • skořici
  • šťávu z citronu

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

 

Jak na to

Kelímek bílého jogurtu, tuk, polohrubou mouku promíchanou s polovinou sáčku kypřicího prášku, rozšlehané vejce a trochu soli zpracujeme na hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.

Mezitím si připravíme náplň: Promícháme předem povařené rozinky, pokrájené fíky, spařené, oloupané a nahrubo nasekané mandle, proprané sušené meruňky, lžičku skořice a šťávu z citronu.

Z těsta vyválíme dva pláty, rozdělíme na ně náplň, zavineme, případně dozdobíme sekanými mandlemi a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Teplé záviny potřeme rozpuštěným tukem.

 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Akční letáky