Sekaná je vděčné jídlo, které se objevuje na stole jako víkendový oběd dosti často. Jde totiž o takovou sázku na jistotu, když nevíte, co vařit. Sekaná je navíc skvělá v tom, že ji můžete konzumovat i studenou. Hodí se tedy i jako svačinka mezi dva chleby.

Pokud konzumujeme sekanou teplou, většinou si ji dopřáváme s brambory nebo s bramborovou kaší. Když si ji dáváme na chleba, zase ho většinou namažeme hořčicí. Využít sekanou můžeme i na obložené talíře či jako chuťovku pro návštěvu. Někdo ji jí i jako maso v rajské či svíčkové omáčce.

Dobrá sekaná musí být z kvalitního masa

Dobrá sekaná musí být z kvalitního masa. Zapomeňte na předem ochucené směsi ze supermarketů a raději si vždy kupte mleté maso v řeznictví. Uvidíte ten rozdíl. V předem připraveném masu z vaničky je hodně vody, soli a většinou se do něj rozemele to, čeho je přebytek, či čemu brzy končí trvanlivost.

Jestli má vaše sekaná také nějak vypadat, dávejte si pozor, aby vám nepraskla. Nejčastěji praská proto, že je uvnitř hodně vzduchu. Vmíchávejte tedy do sekané koření pořádně, mačkejte ji a hotovou šišku několikrát oklepejte. Další trik, díky kterému vám sekaná nepraskne, je pozvolná teplota. Nikdy nepečte sekanou zprudka. Dále ji potřete studenou vodou, než ji dáte do trouby. Pokud máte vaječný bílek, použijte klidně ten. Nezapomeňte šišku také pořádně podlévat výpekem, ideálně každou půlhodinku.

Zapomeňte na strouhanku, použijte nakrájené rohlíky

Jestli chcete, aby byla sekaná opravdu pro fajnšmerky, nepřidávejte do ní strouhanku, ale na kostičky nakrájené starší housky nebo rohlíky. Ty předtím namočte v mléce. Můžete přidat i osmaženou cibulku a slaninu. Uvidíte, že chuť bude dokonalá!

Sekanou doporučujeme péct přiklopenou celou dobu, tzn. asi hodinu a půl. Odklopte ji až na posledních deset minut a zapněte funkci gril, aby měla křupavou kůrčičku. K sekané jsou skvělé nové brambory nebo nadýchaná bramborová kaše. Jako rychlovka poslouží i hranolky či čerstvý chleba. Většina z nás si ráda dá k sekané i kečup, tatarku, hořčici nebo kyselou okurku.

Zdroj: www.aazdravi.cz, www.recepty.cz, www.magazin.recepty.cz