Sekaná pečeně
Zdroj: Shutterstock

Nejlepší domácí sekaná podle Pohlreicha a skvělá vychytávka, aby nepraskla

Připravit skvělou sekanou se na první pohled může zdát jako banální úkol. Vždyť se jen maso okoření, přidá se k němu několik dalších ingrediencí, uplácá se z něj velká šiška a dá se péct. Jenže právě takto upečená sekaná je nezřídka kdy na povrchu nevzhledně popraskaná a může být poměrně vysušená. Tomu se přitom dá předejít s pomocí naprosto jednoduchého triku.

Zdroje: bestrecepty.cz, fresh.iprima.cz, magazin.recepty.cz

Sekaná pečeně patří mezi nesmírně populární pokrmy. Je relativně rychle připravená, není nijak finančně náročná a chutná všem. Tedy alespoň v případě, je-li správně upečená. Důležité je si uvědomit, že maso ještě předtím, než putuje do trouby, vyžaduje jistou péči. Rozhodně nestačí jej jen smíchat s dalšími ingrediencemi a dát jej péct. I ta nejlépe dochucená sekaná totiž při nedodržení několika zásadních kroků může v troubě popraskat, ztratit svou šťávu, na talíři pak působit nevzhledně a na jazyku suše. Víte, jak se právě tomuto problému, který již potrápil nejednoho kuchaře, vyvarovat?

Jak zajistit, aby sekaná pečeně v troubě nepraskala

Praskání sekané během pečení může způsobit hned několik faktorů. Jedním z nich je vzduch, který se při pečení snaží dostat z masa ven a během svého úniku za sebou zanechává právě ony nevzhledné rýhy na povrchu masa. Sekaná pečeně ale může popraskat i v případě, kdy ji v dobré víře vystavíte příliš vysoké teplotě, aby byla rychleji hotová. Příliš velký žár proudící na maso za sebou totiž může způsobit spoušť v podobě nepravidelně vzrostlého a popraskaného masa. 

Abychom tedy předešli tomu, že se bude v masu nacházet velké množství vzduchu, musíme s ním v průběhu přípravy několikrát velkou silou praštit. Ve chvíli, kdy do něj přidáte všechny zbývající ingredience, z masa vytvořte bochánek a klidně z větší výšky s ním hoďte o dno mísy, ve které jste jej připravovali. Tento postup několikrát zopakujte. Díky nárazům se z masa vytlačí vzduch a nebude mít pak v troubě tendence praskat.

Sekaná pečeně Vysušení sekané můžete zabránit také tím, že je pokryjete anglickou slaninou nebo špekem.  Zdroj: Shutterstock  

To, že sekaná nepopraská, si můžete ještě pojistit tím, že ji před pečením polijete studenou vodou nebo ji potřete vaječným bílkem. Po první půlhodině pečení ji také pravidelně přelívejte vodou a výpekem, ve kterém se peče. 

Úžasná sekaná podle Zdeňka Pohlreicha

Sekaná pečeně Sekaná pečeně je skvělá s bramborovou kaší. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

1 kilogram mletého masa (mix hovězího a vepřového)

2 starší rohlíky

2 cibule

4 stroužky česneku

2 vejce

100 gramů strouhanky

200 mililitrů mléka

2 lžíce majoránky

sůl

pepř

vodu na podlití

olivový olej

Postup:

Začneme tím, že si staré pečivo rozdrobíme do mléka a necháme jej rozmočit. V mezičase si nakrájíme cibuli najemno a dozlatova ji osmažíme na malém množství olivového oleje. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia a pustíme se do přípravy sekané pečeně. 

Ve větší míse smícháme maso s orestovanou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením, vejci a okapaným a vymačkaným pečivem. Všechno společně dobře promícháme a následně se směsí masa a koření několikrát silně bouchneme buď o čistou pracovní plochu nebo o mísu, ve které jsme sekanou připravovali, abychom maso zbavili vzduchu a sekaná v troubě nepopraskala. Nakonec z masa vytvoříme hezký podlouhlý bochánek a umístíme jej do pekáčku, který jsme předtím vymazali olivovým olejem.

Sekanou v pekáčku ještě přelijeme studenou vodou a vložíme do trouby na zhruba 75 minut. Po první půlhodině pečení ji pravidelně v několika intervalech přelíváme vodou a výpekem ze dna pekáče. Jakmile je sekaná krásně hnědá, je hotovo. Podáváme ji s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. 

Akční letáky