Umět uvařit svíčkovou omáčku, by mělo být výbavou každé hospodyňky. Jedná se o pokrm, který u nás ohromuje turisty z celého světa. Nejlepší je samozřejmě ta z kvalitního masa a nemusí to být jen pravá svíčková, velmi vhodná je i hovězí kýta, květová špička, ale i zvěřina jako srnčí či dančí. Jestliže se však ocitáte v časové tísni, můžete zvolit právě sekané maso a doplnit omáčku klasickou sekanou.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Sekaná pečeně

Jedná se o poměrně oblíbený pokrm z mletého masa, který je v našich končinách známý už od středověku. Bývá dochucený kořením a dalšími přidanými ingrediencemi. Používá se k němu jakýkoliv druh masa, který je buď najemno nakrájený nebo namletý.

Dříve se jednalo o poměrně luxusní jídlo z kýty či svíčkové, a tak se toto maso pouze nadrobno sekalo. Do sekané se využívaly i veškeré zbylé kousky masa, bůček i například ořezy z žeber. Dalšími ingrediencemi bývá vajíčko, strouhanka, česnek, cibule a koření jako sůl, pepř, kmín a majoránka.

Svíčková omáčka

Poprvé byla zmíněna svíčková ve slavné knize a první kuchařce u nás s názvem „Domácí kuchařka“ vydané roku 1826. Jednalo se však o hovězí pečeni, která se špikovala slaninou a dochucovala bobkovým listem. Její autorkou byla známá Magdalena Dobromila Rettigová. Název omáčky byl odvozen právě od druhu masa. Pravá svíčková se označuje jako sirloin steak, proto se i omáčce říká sirloin nebo sirloin in cream sauce.

Příprava masa

K 1 kg vepřového semletého plecka přidejte 1 kávovou lžičku majoránky, 2 kávové lžičky koření na mletá masa, ½ kávové lžičky kmínu, 1 špetku pepře a soli dle vaší chuti. Poté přidejte 2 celá syrová vejce, 2 rozmačkané stroužky česneku, 1 najemno pokrájenou cibuli a 2 lžíce strouhanky. Vše pečlivě promíchejte a následně propracujte, nejlépe rukama. Potom vytvořte velkou šišku a vložte ji do pekáče.

Základ na svíčkovou

Na trošku oleje si dejte osmažit pokrájenou 1 celou cibuli společně s 2 polévkovými lžícemi krystalového cukru. Ve chvíli, kdy se cukr rozpustí a cibulka zesklovatí, přidejte mraženou zeleninovou směs nebo čerstvou mrkev, celer a petržel a řádně ji orestujte. Takto připravenou ji obložte kolem masa v pekáči. Přidejte plátky z 1 citronu, pár snítek čerstvého tymiánu, 4 až 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček černého pepře. Následně vše podlijte trochou vývaru nebo vody a dejte tak na 1 hodinu péct do trouby předem rozpálené na 200 °C.

A jde se na omáčku

Když bude sekaná upečená, vyjměte ji z trouby a pomocí lžíce vyndejte ze zeleniny veškeré koření. Zeleninu i se šťávou slijte a rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku vlijte do hrnce, v tuto chvíli ji můžete dle své chuti dokořenit, přidejte 200 ml 30 % smetany a nechte chvíli provařit.

Můžete podávat

Pak už nezbývá než pokrájet sekanou a servírovat ji na talíř společně s knedlíky, omáčkou, brusinkami, plátkem citronu a trochou ušlehané šlehačky.

Zdroje: youtube.com, www.receptsvickova.cz, www.kupi.cz