Zdroje: www.recepty.cz, www.labuznik.cz
Sekaná z cukety je vlahá a chutná
Sklízíte cukety o sto šest a už nevíte, co s nimi. Cukety patří mezi málo výraznou zeleninu, a proto se nabízí dvě možnosti. Přiznat ji a použít například na zapečené brambory s cuketou a smetanou nebo půlené cukety plněné masem a sýrem. Anebo je můžete schovat téměř do jakéhokoli receptu, kde je dochutíte kořením tak, že skoro nepoznáte, co to vlastně jíte. V případě cuket je to možné i na sladko, takže můžete upéct i cuketový moučník.
Jak připravit sekanou z cuket?
Cuketová sekaná na plech patří spíš k těm receptům, kde se cuketa schová za jiné výrazné chutě. Sekaná se sýrem a uzeným masem je totiž dochucená podobně jako bramborák.
- Co budete na tento chutný a jednoduchý recept potřebovat?
- 1 hrnek nahrubo nastrouhaných brambor
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
- 1 hrnek nakrájeného uzeného nebo anglické slaniny
- ½ hrnku nahrubo nastrouhaného eidamu nebo goudy
- ½ hrnku najemno nakrájené cibule nebo šalotky
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek
- Nasekanou petrželku nebo libeček
- Majoránku, pepř a sůl
- Postup
- Začněte tím, že troubu zahřejete na 200 °C a plech vyložíte papírem na pečení.
- Do odměřené mouky zamíchejte prášek do pečiva a pak do velké mísy přidávejte jednu surovinu po druhé. Vždy trochu promíchejte, než přidáte další surovinu, ale stačí jemně, není třeba udělat ze surovin kaši.
- Až se hmota spojí a jste s promícháním spokojeni, vyklopte směs na plech a rozetřete do krajů.
- Pečte cuketovou sekanou 35 až 45 minut do růžova až mírně zlatava a ještě teplou servírujte.
Sekaná z cuket stokrát jinak
Naučte se používat bylinky ze zahrady a pokaždé dochuťte sekanou jiným zeleným kořením. Tymián či šalvěj dají pokrmu docela jiný rozměr.
Stejně tak to platí i pro použití různých sýrů. Parmezánu nemusíte přidávat tolik, a přesto vás potěší jeho říz, a co teprve niva nebo gorgonzola.