Zdroje: www.recepty.cz, www.labuznik.cz

Sekaná z cukety je vlahá a chutná

Sklízíte cukety o sto šest a už nevíte, co s nimi. Cukety patří mezi málo výraznou zeleninu, a proto se nabízí dvě možnosti. Přiznat ji a použít například na zapečené brambory s cuketou a smetanou nebo půlené cukety plněné masem a sýrem. Anebo je můžete schovat téměř do jakéhokoli receptu, kde je dochutíte kořením tak, že skoro nepoznáte, co to vlastně jíte. V případě cuket je to možné i na sladko, takže můžete upéct i cuketový moučník.

Jak připravit sekanou z cuket?

Cuketová sekaná na plech patří spíš k těm receptům, kde se cuketa schová za jiné výrazné chutě. Sekaná se sýrem a uzeným masem je totiž dochucená podobně jako bramborák.

  • Co budete na tento chutný a jednoduchý recept potřebovat?
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaných brambor
  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 hrnek nakrájeného uzeného nebo anglické slaniny
  • ½ hrnku nahrubo nastrouhaného eidamu nebo goudy
  • ½ hrnku najemno nakrájené cibule nebo šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • Nasekanou petrželku nebo libeček
  • Majoránku, pepř a sůl
  • Postup
  • Začněte tím, že troubu zahřejete na 200 °C a plech vyložíte papírem na pečení.
  • Do odměřené mouky zamíchejte prášek do pečiva a pak do velké mísy přidávejte jednu surovinu po druhé. Vždy trochu promíchejte, než přidáte další surovinu, ale stačí jemně, není třeba udělat ze surovin kaši.
  • Až se hmota spojí a jste s promícháním spokojeni, vyklopte směs na plech a rozetřete do krajů.
  • Pečte cuketovou sekanou 35 až 45 minut do růžova až mírně zlatava a ještě teplou servírujte.

Sekaná z cuket stokrát jinak

Naučte se používat bylinky ze zahrady a pokaždé dochuťte sekanou jiným zeleným kořením. Tymián či šalvěj dají pokrmu docela jiný rozměr.

Stejně tak to platí i pro použití různých sýrů. Parmezánu nemusíte přidávat tolik, a přesto vás potěší jeho říz, a co teprve niva nebo gorgonzola.

Související články