Lesy jsou stále plné kvalitních jedlých hub, kterým jen tak nelze odolat. Jestliže patříte mezi vášnivé houbaře i vy, určitě máte doma plnou lednici čerstvých a krásných úlovků. Někdy už člověk neví, co z nich připravit, aby neopakoval stále stejné recepty. Zkuste tedy tradiční selskou polévku. Nejenže je na přípravu jednoduchá a rychlá, ale je i perfektní volbou k večeři na chladné podzimní večery.

Chcete znát recept na nejlepší poctivou bramboračku, a ještě k tomu bez mouky? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Co budu jíst?:

Zdroj: Youtube

Selská polévka

Tento druh polévky je oblíbeným českým pokrmem, který se připravuje nejen z různých druhů zeleniny, ale i masa. Ovšem hlavní přísadou mohou být i houby, které jste právě přinesli z lesa! Nemusí to být jen hříbky, ale mnohem lepší je použít co nejpestřejší mix.

Potřebné ingredience

Než se pustíte do přípravy, očistěte si pečlivě nasbírané houby a pokrájejte je na menší kousky. Přichystejte si také sůl, mletý černý pepř, polévkové koření, cibuli, mouku, široké nudle a olej na smažení. Množství surovin volte dle počtu strávníků.

Selská polévka s houbami

Pokrájené houby vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte cca 20 minut povařit. Zhruba po 15 minutách přidejte i široké nudle a dál vařte. Následně oloupejte cibuli, pokrájejte ji najemno a osmahněte na oleji. Pak ji zasypte moukou a osmažte dozlatova. Jakmile jsou nudle měkké, zahustěte selskou polévku jíškou, okořeňte mletým pepřem, polévkovým kořením a solí dle chuti. Selskou polévku s houbami podávejte s krajícem čerstvého chleba nebo kouskem opečené bagety.

Selská polévka s houbami a zeleninou

Můžete zkusit i pestřejší variantu se zeleninou. V tomto případě si připravte pokrájené čerstvé houby, 300 g brambor, 150 g mrkve, 100 g pastiňáku, 100 g kapusty, 1 střední cibuli, 2 stroužky česneku, 1,2 l kuřecího vývaru, 60 g másla, ½ lžičky celého kmínu, sůl a mletý pepř.

Postup přípravy

Nejprve si omyjte a očistěte houby, kořenovou zeleninu, kapustu, brambory, cibuli a česnek a pokrájejte je na stejně velké kousky. Následně v hrnci rozehřejte máslo, přidejte kmín a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.

Poduste tak, aby zesklovatěla. Poté podlijte vývarem, přidejte nakrájené brambory, pokrájenou kapustu a houby a vařte tak dlouho, dokud nebudou použité ingredience krásně měkké. Na závěr dochuťte polévku solí a pepřem a dodejte utřený česnek, případně i sušenou majoránku.

Související články

Zdroje: www.vareni.cz, www.receptyjidla.cz