Koronavirus - aktuální informace

Koronavirus - aktuální informace

Aktuální informace o opatřeních v souvislosti s onemocněním novým koronavirem COVID-19 najdete od pátku 13. března 2020 na stránce Ministerstva zdravotnictví ČR na adrese koronavirus.mzcr.cz

Malá domácí inventura

Začít bychom měli důkladnou kontrolou stávajících zásob. Možná budete překvapeni, kolik toho vlastně doma máte. Zkontrolovat bychom měli, zda je vše opravdu použitelné (např. mouka není napadena potravinovými moly či nám neúřadují jiní potravinoví škůdci; ideální je prohlédnout datum spotřeby). Teprve po této „inventuře“ přichází čas připravit nákupní seznam. Ten by měl vycházet z množství osob v domácnosti, trvanlivosti potravin, ale také z toho, co rádi jíme.

Připravte plán, oprašte „obyčejná“ jídla

V současné situaci, kdy se počet nakažených novým typem koronaviru rychle zvyšuje, nejsou příliš časté ani dlouhé nákupy ideální. K přípravě seznamu pro rozumný nákup výborně poslouží tahák v podobě jídelníčku nejlépe na týden až deset dní. Pokud jste zvyklí nakupovat podle seznamu v mobilu, raději s ohledem na nebezpečné viry zvolte papírovou formu. Čas investovaný do plánování se vrátí v podobě rychlejšího nakupování. Navíc maximálně zužitkujeme také vše co už doma máme.

Nedejte šanci molům

Navýšené zásoby a ne zcela ideální skladovací prostory v mnoha současných domácnostech jsou přímo rájem pro škůdce potravin, především zavíječe, lidově zvané potravinoví moli. Kdo nemá možnost skladovat potraviny v samostatné spíži s teplotu nižší než 13 °C, měl by je průběžně kontrolovat. Ideální je načatá balení potravin, která s oblibou zavíječi napadají (např. mouka, rýže), skladovat v dokonale uzavíratelných dózách.

Zvýšenou pozornost bychom však měli věnovat všem „lákadlům“, ať už je to suché pečivo připravené na strouhanku nebo místa, kde se vysypala třeba i trocha mouky. Pokud máte k dispozici past na potravinové moly, je vhodné ji použít. Výskyt potravinových molů vám pomůže zachytit i klasická mucholapka.