Pečený květák

Po prvním křupnutí přesvědčí i zaryté odpůrce zeleniny.

Na 4 porce

1 květák, na menší růžičky · 1 lžička olivového oleje · 1 lžička uzené papriky · 1 lžička granulovaného česneku · 1 lžička granulované cibule · sůl a čerstvě mletý černý pepř · jarní cibulka a koriandr k podávání, není nutné

Květák dejte do mísy a promíchejte s olejem. V misce smíchejte koření, posypejte jím květák a dobře promíchejte, aby se růžičky v koření rovnoměrně obalily. Rozložte na plech, osolte a opepřete a pečte při 200 °C v troubě 15–20 minut tak, aby si květák zachoval trochu pevnost. Podávejte posypané cibulkou a lístky koriandru, pokud chcete.

TIP: Květák můžete doplnit majonézou smíchanou s chilli omáčkou šríracha nebo bylinkovým dipem z hustého řeckého jogurtu.

Masové kuličky

Obstojí jako hlavní hvězda večera, a přitom je připravíte téměř bez práce.

Na 8 porcí:

500 g mletého hovězího masa · 1 šalotka nebo jarní cibulka · 1 stroužek česneku · 2 vejce · ½ lžičky pepře · špetka mletého chilli · 1 lžička oregana · 1 lžička sladké papriky · 1 lžička drceného římského kmínu · 1 lžička soli · olej na smažení

Všechny přísady na kuličky dobře promíchejte v míse, vařečkou a pak rukama. Ze směsi tvarujte stejně velké kuličky. Ve velké pánvi rozpalte olej a kuličky po částech opékejte ze všech stran asi 8–10 minut, podle velikosti. Pokud chcete, podávejte s majonézou, domácím kečupem, případně rajčatovou salsou.

Smažené kuře

Původní japonská varianta jídla z rychlého občerstvení je tak nebesky dobrá, že shánění několika zvláštních ingrediencí nebudete litovat.

Na 8 porcí:

8 kuřecích stehen s kůží bez kosti · kukuřičný škrob na obalení · olej na smažení

Na marinádu:

100 ml saké (rýžového vína) · 3 lžíce mirinu (sladkého rýžového vína) · 3 lžíce octa · 3 lžíce limetové šťávy · 2 lžíce sójové omáčky · 10 stroužků česneku, oloupaných · 4 šalotky, nahrubo · 2 cm velký kousek čerstvého zázvoru, na plátky · ½ lžičky soli ¼ lžičky pepře

Ingredience na marinádu rozmixujte v sekáčku nebo tyčovým mixérem, aby v ní nebyly velké kousky. Stehna nakrájejte na menší kousky, asi 6 až 8 kusů z každého stehna, aby se rychle usmažily. Vložte je do marinády, promíchejte a nechte odležet hodinu až dva dny. V hlubokém kastrolu rozehřejte vysokou vrstvu oleje na smažení, ale tak, aby se nepřepaloval (ideální je 170 °C). Kuře vyjměte z marinády, oklepejte a pečlivě obalte každý kousek v kukuřičném škrobu. Smažte po menších dávkách v rozpáleném oleji asi 6–8 minut podle velikosti. Osušte na papírové utěrce, osolte a opepřete a podávejte samotné nebo s majonézou a klínkem citronu nebo limety.

Šunkové rolky

Slanou šunku doplňte sladkými fíky a zamilují si je všichni.

Na 6 porcí:

400 g sušené šunky · 200 g sušených fíků · 100 g čerstvého kozího sýra

Šunku překrojte na 2 až 3 plátky podle velikosti, z fíků odkrojte stopky a rozkrojte je napůl. Každý fík potřete na řezné straně kozím sýrem a pak zaviňte do šunky. Pokud je potřeba, zajistěte šunku párátkem.

TIP: Do šunky můžete také zabalit plátek upečeného lilku potřený rajčatovou salsou nebo klínek okurky potřený čerstvým kravským sýrem.

7 x POMAZÁNKY

Na pečivo i k nakrájené zelenině. Všechny totiž můžete použít také jako dip.

Tuňáková

Smíchejte 125 g tuňáka ve vlastní šťávě s 3 lžícemi majonézy, 1 lžičkou hořčice a 100 g měkkého tvarohu. Vmíchejte nadrobno nakrájenou nebo najemno nastrouhanou ½ salátové okurky, pokrájené lístky ze 1/3 svazku petrželky, osolte, opepřete a, pokud chcete, přidejte pár kapek worcesterské omáčky. Zdobte plátkem salátové nebo nakládané okurky, případně petrželkou a avokádem.

Z modrého sýra

V misce vidličkou rozmačkejte 125 g sýra s modrou plísní, dobře vyzrálého, a smíchejte se 100 g čerstvého smetanového sýra a 125 g zakysané smetany. Vmíchejte nadrobno nakrájených 35 g nakládaných zelených papriček a špetku mletého bílého pepře. Zdobte proužkem papričky nebo nasekanou pažitkou.

Hummus

Rozmixujte 1 konzervu cizrny spolu s 1 stroužkem česneku, 1 lžící sezamové pasty tahini, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky soli a 1 lžičkou čerstvé citronové šťávy. Přidejte 3 lžíce panenského olivového oleje, ochutnejte a podle chuti ještě dosolte nebo přidejte citronovou šťávu. Pokud chcete, můžete hummus dál ochutit, třeba sušenými rajčaty, čerstvou bazalkou, olivami, bylinkami nebo chilli papričkami. Podávejte ozdobené tím, čím jste hummus dochutili, nebo plátkem rajčete, kouskem citronu či lístkem hladkolisté petrželky.

Z červené řepy

Oloupejte 1 stroužek česneku, asi 1 cm velký kousek čerstvého zázvoru a rozmixujte společně s 200 g vakuované nebo uvařené červené řepy. Vmíchejte 150 g zakysané smetany anebo hustého řeckého jogurtu. Podle chuti osolte, opepřete a ochuťte římským kmínem. Zdobte lístkem hladkolisté petrželky.

Bylinková

Rozmíchejte 200 g čerstvého krémového sýra se 4 lžícemi mléka, aby trochu povolil. Vmíchejte na jemno nasekané bylinky podle vlastního výběru, jako je petrželka, tymián, rozmarýn, pažitka, saturejka, a podle chuti osolte a opepřete, případně zakápněte trochou citronové šťávy. Zdobte čerstvou zeleninou anebo bylinkami a proužkem citronové kůry.

S červenou čočkou

Uvařte 150 g červené čočky doměkka a nechte vychladnout. V pánvi na 1 lžíci rostlinného oleje opečte na drobno nakrájenou 1 šalotku a 2 stroužky čuesnek, až změknou. Přidejte na jemno nastrouhanou mrkev, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku mletého římského kmínu a opékejte asi 5 minut. Vmíchejte čočku a kůru nastrouhanou z ½ citronu. Podle chuti osolte a opepřete. Zdobte proužkem mrkve anebo jarní cibulkou.

Domácí majonéza

V misce smíchejte 2 žloutky pokojové teploty a 2 lžičky dijonské hořčice. Začněte šlehat elektrickou metlou nebo tyčovým mixérem a velmi pomalu přilévejte jemný olivový olej, nebo kvalitní řepkový či ořechový, (celkem ho bude asi 360 ml). Začněte několika kapkami a pramínek pomalu zesilujte, až směs zesvětlá a zhoustne do požadované konzistence. Vmíchejte 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce jablečného nebo bílého vinného octa a osolte asi ½ lžičkou soli. Majonézu můžete také dále ochutit prolisovaným česnekem, uzenou paprikou, případně vmíchat nastrouhané nakládané okurky, citron a mletý černý pepř a okouzlit hosty domácí tatarkou.

Plněná rajčata

Možná trochu retro, ale pořád stejně dobrá.

Na 6 porcí:

500 g větších cherry rajčat · 1 lžíce oliv · 1 stroužek česneku · ½ svazku petrželky anebo bazalky · 100 g ricotty · 2 lžíce strouhaného parmazánu · sůl a pepř podle chuti

Rajčata seřízněte pod stopkou a vydlabejte lžičkou. Vnitřek jednoho rajčete nasekejte na kostičky. Přidejte nadrobno nasekané olivy, česnek a bylinku. Přimíchejte ricottu a sýr, podle chuti osolte a opepřete a naplňte do rajčat. Ozdobte lístkem bylinky nebo zpátky přiklopte odříznutou rajčatovou pokličkou.

Tyčinky s olivami

Skvělé na nabírání dipů.

Na 50 kusů

4 lžičky sušeného droždí · 660 ml vlažné vody · 1 kg hladké mouky (nebo chlebové) · 4 lžičky cukru · 2 lžičky soli · 8 lžic olivového oleje · 6 lžic sekaných zelených oliv · 6 lžic sekaných černých oliv

1. Vodu a droždí prošlehejte se 320 g mouky a cukrem. Zakryjte a nechte na teplém místě 20 minut stát.

2. Zbylou mouku dejte do robotu, přidejte sůl, 4 lžíce oleje a kvásek. Hněťte hákovým nástavcem asi 5–10 minut, až bude těsto hladké. Dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte nakynout na dvojnásobný objem.

3. Těsto na pracovní desce zploštěte a zatlačte do něj olivy. Rozválejte a pokud je nepoddajné, nechte ho odpočinout ještě 20 minut. Rozválejte na sílu 1,25 cm a nechte znovu odpočinout.

4. Nakrájejte na pruhy silné asi 1, 2 cm, přesuňte na plech vyložený papírem a pomažte zbývajícím olejem. Nechte ještě 10 minut dokynout a pak pečte při 200 °C asi 15 minut. Nejlepší jsou čerstvé.

Chlebíčky jedna báseň

Vsaďte na osvědčenou klasiku i exotické kombinace. S těmihle nikdy neuděláte chybu:

  • šunka + čedar + kapary
  • rostbíf + kyselá okurka + smetanový křen
  • trhané maso + jablko + červená cibule
  • kozí sýr + pečená paprika + tymián
  • matjes + okurka + kopr
  • sýr s bílou plísní + cibulová marmeláda
  • rajče + mozzarella + zelené pesto
  • uzený losos + nakládaná červená řepa + citron
  • červené pesto + rajčata + rukola + olivy
  • fenykl + pomeranč + vlašské ořechy
  • uzený sýr + ředkvička + pažitka
  • avokádo + tuňák + jarní cibulka

Obalované jalapeños

Skvělé z pálivých i sladkých paprik.

Na 6 porcí

12 čerstvých papriček jalapeño (nebo malých paprik, pokud netoužíte po ostré verzi) · extra panenský olivový olej · 75 g směsi semínek a ořechů, pražených · 400–500 g zakysané smetany, podle velikosti paprik

1. Troubu předehřejte na 220 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na plech rozložte papričky, pokapejte olejem a promíchejte, aby se jím obalily, rozprostřete v jedné vrstvě a dejte péct na nejvyšší příčku na 8–10 minut, až se kůže nafoukne a udělají se na ní puchýřky.

2. Semínka a ořechy nasekejte nebo podrťte v sekáčku na konzistenci drobenky. Dejte stranou.

3. Upečené papričky opatrně přesuňte do mísy, zakryjte talířem a nechte zapotit. Až je dokážete udržet v ruce, oloupejte je a slupky vyhoďte. Ostrým nožem opatrně objeďte stopky a i se stopkami se snažte vytáhnout z papriček jádřinec. Každou naplňte zakysanou smetanou, obalte ve směsi ořechů a semínek a podávejte.

Polentové jednohubky se žampiony

Polentové kostky můžete použít místo pečiva pod pomazánku nebo oblohu.

Na 6 porcí

125 g polenty · 3 lžíce olivového oleje · 500 g žampionů · 3 snítky tymiánu · 3 lžíce balzamikového octa · 1 lžíce cukru · 1 lžička soli · 200 g čerstvého sýra

1. Do hrnce nalijte 375 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Vmíchejte polentu, přikryjte a nechte 10 minut zapařit. Pekáček vymažte olejem, do něj rozetřete polentu a uhlaďte. Nechte vychladnout nejlépe do druhého dne.

2. Pánev na smažení postavte na středně vysoký plamen a rozpalte. Žampiony nakrájejte na plátky a pak vhoďte do pánve spolu s tymiánem odrhnutým ze 2 snítek. Opékejte, až pěkně zhnědnou a začnou trochu měknout. Přidejte balzamikový ocet, případně trochu vody, pokud je potřeba, cukr a sůl a za stálého míchání nechte karamelizovat, až se odpaří všechna tekutina. Dejte stranou a nechte vychladnout.

3. Polentu uvolněte nožem, vyklopte z pekáče a nakrájejte na kostky. Každou kostku potřete trochou sýra, přidejte žampiony a, pokud chcete, ozdobte lístky z poslední snítky tymiánu.

Lososové placičky

Udělejte jich rovnou dvojnásobnou dávku, přijdou vhod i na Nový rok večer.

Na 6 porcí

300 g brambor, na kostky · 1 svazek jarní cibulky, najemno · 4 cm velký kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný · 500 g uvařeného masa z lososa, na vločky · kůra z 1 limety · 2 lžičky sójové omáčky

Brambory uvařte doměkka a pak rozmačkejte. Cibulky a zázvor pečte asi 5 minut na pánvi, jen aby cibulky změkly. Všechny ingredience přidejte k rozmačkaným bramborám a promíchejte. Ze směsi tvarujte zhruba stejně velké placičky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 20 minut, v polovině pečení opatrně obraťte.