Dáte si raději tatarák nebo steak z lososa?

Už se to blíží! Každý máme své favority, ale i silvestrovské občerstvení a tabule si zaslouží něco nového a výjimečného. Tatarský biftek určitě dobře znáte. Topinka se směsicí kořeněného masa je sice velmi oblíbená, ale kdovíkolik elegance a šmrncu neskýtá. Zato tatarák z lososa je výjimečně chutný, jednoduchý na přípravu, krásně vypadá a na drobných opečených kouscích pečiva je to pochoutka noblesní a stylová. Výborně se hodí k vínu i sektu.

Pokud se chystáte mít lososa jako hlavní chod i s tím vám může Jamie Oliver pomoci. Perfektní losos může být i z grilovací pánve a příprava není složitá. Hlavně ho zkuste nevysušit, což je nejčastější nešvar. Jak na věc se můžete podívat v příspěvku YouTube kanálu Tefal Australia

Zdroj: Youtube

Jak může vypadat tatarák z lososa?

Co je zač tatarák z lososa? Tímto způsobem se připravuje losos nejčastěji v Německu, nicméně pochoutka se rychle rozšířila do všech koutů, a proto se setkáte s britskými, francouzskými i americkými recepty na zaručeně nejlepší lososí tatarák. Recept rozhodně není jen jeden a existuje celá řada variant, která jemně kyselkavo bylinkové a šťavnaté kousky ryby vylepšuje ještě často avokádem, případně mangem nebo jogurtem.

Tatarák z lososa bývá předkrmem, ale také se hodí na jednohubky a docela jednoduše jej můžete servírovat v míse s tím, že si každý dá sám trošku na svůj kousek pečiva. Nebo můžete servírovat tatarák stylově v malých skleničkách a každý strávník bude mít tak svou individuální porci. Výborně se k němu hodí drobnější plátky pečiva potřené máslem a krátce zapečené v troubě nebo jen na suché pánvičce či rozpečené v toustovači.

Tatarák z lososa podle šéfkuchaře Jamie Olivera

Co budete na tatarák z lososa potřebovat? V našem případě budete shánět čerstvého lososa jen těžko, spokojte se ale klidně s baleným obyčejným nebo uzeným lososem.

Na přípravu tohoto receptu je třeba zhruba 600–700 g velmi jemně nakrájené ryby, která se nebude nijak tepelně upravovat. K tomu je nutné přidat opět velmi jemně krájené 4 šalotky, 2 lžíce nasekané pažitky a lžíci petrželky, pokud máte. Bylinky můžete také nahradit neméně úžasným koprem, který se k rybám fantasticky hodí. Nasekejte také lžíci kapar, přidejte k ostatním ingrediencím a zběžně zamíchejte.

Nyní směs dochuťte 2 lžícemi bílého octa, polévkovou lžící vody, 3 lžícemi olivového oleje, 4 lžícemi citronové šťávy, lžicí hořčice, případně také jednou lžicí tabasca, respektive pálivé omáčky. Vše dobře promíchejte, nechte v lednici alespoň půl hodiny zaležet a servírujte podle vašich představ.

Čím menší kousky ryby a cibule, tím jednodušeji se vám bude s výsledným tatarákem pracovat a pěkněji bude na jednohubkách vypadat.

Související články

Zdroje: delishsides.com, bestrecepty.cz