obrázek z archivu ireceptar.cz

Silvestrovské a novoroční fígle v receptech Petra Stupky

Kulinář Petr Stupka nabízí několik jednoduchých triků na efektní silvestrovské pohoštění, novoroční střízlivění a první poobědvání v novém roce. Takové, které přináší zdraví, štěstí, penízky.

Kouzelné jehlice

Ten trik je velmi prostý: Kus něčeho k jídlu nakrájejte na kostky a napichujte na jehlice, napichovátka či špejle a ty pak zabodejte do seříznuté zelné hlávky nebo vrchlíku dýně. Pokud použijete více druhů surovin a případně je nějak přizdobíte, vytvoříte z hlávky zelí docela zajímavou ozdobu.

Pak už stačí hostům jenom pokynout, aby si brali podle libosti. Uvidíte, že to funguje lépe než často pracné chlebíčky, chuťovky a podobně. Můžete navíc kombinovat ovoce, zeleninu, sýry, uzeniny i kousky pečeného masa, nakládané houby stejně jako olivy či sušené ovoce namáčené v čokoládě.

Kouzelné jehliceKouzelné jehliceAutor: Archiv ireceptar.cz

Kostkovaný bufet

Je to nejjednodušší varianta pohoštění. Stačí jen na kostky či nějaké podobné kousky nakrájet uzeniny, sýry, zeleninu a třeba i ovoce a to tak, aby pochutiny bylo možné napichovat párátkem. Kostky můžete třeba ochutit nějakou směsí koření, nebo k nim přiložit jogurtový dresink či pikantní hořčici, případně mističku s kořením.

Každý z hostů si pak libovolně napichuje, ochucuje podle své chuti a vy jako hostitelé máte dostatek času, abyste se mohli věnovat svým hostům a ne pracným chuťovkám v kuchyni.

Utopené chuťovky

Můžete kombinovat různé dobroty, které předem naložíte do náležitě okořeněného a přiměřeně kyselého nálevu. Výborná je kombinace sýrů, nakládaných oliv včetně nálevu s vinným či balsamikovým octem a olivovým olejem a směsí koření.

  • Podobně jako měkké uzeniny můžete utopit v octovém nálevu se solí, cibulí a nakládanými paprikami i šunkové závitky.
  • Uzené maso můžete naložit s kysaným zelím a křenem, okurkami a podobně.

Naložené chuťovkyNaložené chuťovkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Při oslavě pak jen postavíte sklenice na stůl, případně jejich obsah dáte do misky, a ať si každý vybere podle chuti. Stačí přidat pečivo, vidličky a vše je hotovo.

Vyprošťováky neboli záchranné pokrmy

Jsme lidé různí. Každému z nás tedy z následků alkoholického opojení pomáhá něco jiného. Nejzaručenější recept „Neholduj alkoholu vůbec!“, snad není třeba připomínat, nicméně několik univerzálních a vyzkoušených receptů se může hodit.

Opečené kyselo

Tento recept nás nutí myslet na zadní kolečka již několik dní dopředu: Libovolnou uzeninu nebo kousky masa případně i rybího masa velmi zprudka opečte na pánvi na oleji s libovolným kořením.

Pak přidejte po vídeňsku krájenou (na kolečka) cibuli, chvilku ji opékejte a následně vše zalijte octem a vývarem v poměru půl na půl. Směs osolte, vhoďte pár kuliček pepře, suchou pálivou papričku nebo i dvě a povařte.

Nakonec vše nechte ve sklenici nebo v kameninové míse v chladu uležet alespoň jeden, ale lépe tři dny.

Cibuločesnečka

Na sádle nejprve nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a pak přidejte drcený kmín a sekaný česnek (nelisovaný!). Na porci postačí jedna střední cibule a tři stroužky česneku. Vše jen krátce osmahněte, lehce zasypejte pepřem z mlýnku a zalijte silným vývarem.

CibuločesnečkaCibuločesnečkaAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Kdo snese, může polévku ještě jednou opepřit — nejdůležitější je sníst vše hned ještě horké, ale pomaloučku a soustředěně.

Povařte jen krátce, zmírněte oheň a bez dalšího míchání zasypejte sýrem a malými kostičkami žemle nebo troškou strouhanky. Přidejte majoránku a nechte pod poklicí chvíli stát.

Novoroční čočka

Na Nový rok se má jíst čočka, ponejvíce proto, že lidé věří, že kdo tak učiní, toho v nadcházejícím roce čeká štěstí a dostatek peněz. Podobná pověra praví, že na Nový rok by našinec neměl konzumovat nic z ptáků, tedy drůbeže, aby mu během nastávajícího roku neulétlo štěstí.

Potřebujeme 

  • 250 g čočky
  • 100 g uzené šunky (nejlépe od kosti)
  • 4 vejce
  • 60 g cibule
  • 40 g škvařeného sádla
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • provensálské koření
  • majoránku
  • 100 ml kysané smetany

červená čočkačervená čočkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Čočku propláchněte a nechte hodinu namočenou ve studené vodě (může být i déle). Poté vodu slijte a čočku vařte v čisté vodě spolu s provensálskými bylinkami téměř doměkka. Nakonec ji nechte pod poklicí asi deset minut dojít (do čočky by se měla natáhnout téměř všechna voda).

Na sádle osmahněte do zlatova cibuli, poté přidejte prolisovaný či posekaný česnek, nakrájenou šunku a na nudličky krájené okurky.

Vše krátce poduste maličko zalité sladkokyselým nálevem z okurek, trochu osolte a lehce okořeňte mletým pepřem.

Do smetany zašlehejte syrová vejce a sůl a touto směsí uvařenou čočku zahustěte. Stačí ji jen krátce povařit. Před podáváním do čočky vmíchejte směs šunky, okurek a osmažené cibule.

Akční letáky