Po vánočních svátcích, kdy se nekontrolovatelně přejídáme cukrovím, už má většina z nás sladkého dost. Co ale nabídnout hostům, kteří přijdou na silvestrovský večírek? Připravte jim velmi chutné rychlovky, se kterými zabodujete u každého. Díky nim budete mít plný stůl slaného jídla během chvilky.

Připravte si ze základních ingrediencí lahodné silvestrovské jednohubky podle video receptu na YouTube, na kanálu Toprecepty:

Zdroj: Youtube

Párečky v županu

Listové těsto je skvělou ingrediencí, ze které můžete upéct hned několik různých pochutin jako je slaný závin, muffin, šneci či párky v županu. A jak na ně? Rozválené listové těsto nakrájejte na menší obdélníky. Ty poté uprostřed lehce propíchněte vidličkou a potřete kečupem. Minipáreček nebo překrojený klasický párek vložte na těsto od rohu k rohu a zbylými rohy ho zabalte. Nakonec už jen zabalené párky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte sýrem. Takto připravené párečky pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.

Tyčinky nejen k pivu

Nemáte doma žádné brambůrky, ani tyčinky? Upečte si italské tyčky v pohodlí domova, které budete mít hotové do 15 minut. Opět budete potřebovat rozválené listové těsto, jenž nakrájejte na jednotlivé proužky. Následně je potřete rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným parmazánem a italským kořením, které se skládá z bazalky, oregana, rozmarýnu, sušeného koriandru, tymiánu a chilli. Okořeněné proužky poté zatočte do spirály a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C dozlatova.

Mozzarellové mini špízy

Na silvestrovské tabuli by neměla chybět ani mozzarellové špízy, které vypadají, a i chutnají naprosto božsky. Nejdříve si připravte dip z jedné lžíce bílého balzamikového octa, 1/3 hrnku olivového oleje, ¼ lžičky sušeného česneku, najemno nakrájené jarní cibulky, nadrobno nasekané bazalky, soli a pepře. Hotový dip nechte odležet a mezitím si připravte jednotlivé špízy. Na párátko napíchněte cherry rajčátko, malou mozzarellovou kouli a čerstvý lístek bazalky. Mini špízy můžete takto podávat samotné s dipem v mističce, nebo je dipem rovnou polijte.

Obložené mísy

Kdo by neměl rád obložené mísy, ze kterých si bez výčitek může vzít samotnou šunku? Na stůl proto můžete přichystat obložené talíře a misky uzeninami, sýry, olivami, sušenými rajčaty, kyselými okurkami, oříšky a tak podobně. Vedle můžete nakrájet i bagetu či jiné pečivo, které si kdokoliv může k uzeninám vzít dle potřeby.

Chlebíčky s pomazánkou

Na Silvestra se připravují rovněž různé chlebíčky a jednohubky s pomazánkami, které jsou hotové během pár minut. Udělat tak můžete vajíčkovou, hermelínovou, česnekovou či sýrovou pomazánku, která nikdy nezklame. Na pečivu je můžete ozdobit také čerstvými bylinkami nebo ovocem.

Související články

Zdroje: lifee.cz, apetitonline.cz, magazin.recepty.cz