Zatímco některé chuťovky je vhodnější připravit s předstihem, dnešní tři recepty zvládnete opravdu i na poslední chvíli.

Krabí salát s avokádem a omáčkou Marie Rose (4 porce)

Původ omáčky Marie Rose (někdy nazývané také koktejlová omáčka) spadá do 60. let 20. století a je připisován britské televizní kuchařské hvězdě Fanny Cradockové. Omáčka slouží nejlépe jako doprovod plodů moře. V 70. letech byla populární především v USA jako součást krevetového koktejlu. Název Marie Rose údajně souvisí s vylovením vraku středověké lodi Marie Rose v roce 1982, kdy kuchař připravil mužům zachraňujícím tuto loď podobnou omáčku a pak byl tento název přenesen na onu "oficiální" koktejlovou.

  • avokádo 1 ks
  • konzerva krabího masa (lze sehnat např. v prodejnách ruských potravin či v Marks&Spencer)
  • citronová šťáva
  • majonéza 2 lžíce
  • rajčatové pyré 2 lžičky
  • cayenský pepř
  • sůl
  • cukr špetka
  • worcestrová omáčka

Krabí maso slijeme a necháme okapat. Avokádo oloupeme a nakrájíme na půlkroužky. Krabí maso i avokádo naskládáme do malých servírovacích nádobek nebo do koktejlových sklenic, lehce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a přelijeme omáčkou. Povrch lehce poprášíme cayenským pepřem.

Omáčka Marie Rose: Smícháme majonézu s rajčatovým pyré, ochutíme worcestrovou omáčkou, citronovou šťávou, cukrem, cayenským pepřem a trochou soli.

Křepelčí vajíčka s kari majonézou

  • křepelčí vajíčka 8 ks
  • majonéza 1 lžíce
  • kari koření ½ lžičky
  • limetková šťáva
  • sůl

Křepelčí vajíčka vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 2,5 minuty. Slijeme a ponoříme do studené vody.

Vychladlá vajíčka oloupeme a podélně přepůlíme. Vyjmeme žloutky, rozetřeme je s majonézou do hladkého krému. Ochutíme kari kořením, solí a citronovou šťávou. Naplníme (nejlépe zdobicím sáčkem) zpět do bílků, povrch poprášíme trochou kari koření.

Šunkové kornoutky s granátovým jablkem

Kombinace sušené parmské šunky s melounem cantaloupe je známou klasikou. Ale sušená šunka si výborně rozumí i s jinými druhy ovoce – třeba právě s granátovým jablkem, které je teď na vrcholu své sezony.

  • sušená šunka
  • granátové jablko nebo již vyloupaná granátová zrna

Granátové jablko položíme stopkou dolů. Seřízneme korunku. Nyní vidíme, kde procházejí bílé blanky oddělující jednotlivé skupiny semen – odpovídají jim i mírné výstupky na slupce. Ostrým nožem slupku hvězdovitě nařežeme v místech probíhajících bílých blanek, rozevřeme a vybereme jednotlivá zrníčka.

Plátky šunky rozpůlíme, každou polovinu stočíme do kornoutku. Naplníme granátovými zrníčky a podáváme.

Silvestr podle Receptáře

Na webu iReceptar jsme zveřejnili množství receptů, které se mohou hodit právě k přípravě silvestrovského pohoštění. Je libo chlebíčky, jednohubky, kanapky, paštiky, pomazánky či něco jiného? Na šest desítek receptů pro vaše silvestrovské menu jsme přidali na nástěnku na Pinterestu.