Po vánočních svátcích, které se možná nesly trošku v duchu obžerství, je čas pojmout silvestrovské oslavy trochu střídměji. Neznamená to samozřejmě, že byste neměli přichystat žádné pohoštění, ale na druhou stranu to nemusíte přehánět.

Ideální jsou jednohubky, saláty či šneci z listového těsta, které budete mít hotové raz dva. Jednohubky jsou vděčné v tom, že stačí připravit několik druhů pomazánek a máte vystaráno. Jelikož jich existuje nepřeberné množství, přijde si na své každý.

My se dnes zaměříme na pomazánky zeleninovou, salámovou a krabí. S těmito druhy rozhodně nic nezkazíte a každý si přijde na své. Vegetarián, masožravec i milovník ryb. Nakrájete si rohlíky na kolečka a můžete se pustit do přípravy pomazánek. Ty před natřením na rohlíky nezapomeňte vychladit.

Zeleninová pomazánka

Na přípravu zeleninové pomazánky budete potřebovat 3 velké mrkve, 1 větší kousek celeru, 1 malou majolku, sůl a cukr. Mrkve i celer nastrouháme, přidáme majolku, cukr a sůl. Vše dobře promícháme a podáváme na pečivu dle chuti.

Salámová pomazánka

Na salámovou pomazánku budete potřebovat 1 ks cibule, 1-2 lžíce majonézy, 1 lžičku plnotučné hořčice, 2 vejce natvrdo, 100 g šunkového salámu, 4-5 ks taveného sýra. Na malé kousky nakrájíme šunkový salám, oloupanou menší cibuli a vejce uvařená natvrdo. Salám, cibuli i vejce vsypeme do misky, přidáme sýr, majonézu a hořčici. Salámovou pomazánku dobře promícháme a můžeme ji nechat chvíli vychladit v lednici. Je skvělá na chlebíčky či jednohubky pro jakoukoliv příležitost.

Krabí pomazánka

Krabí pomazánka se v minulých letech stala velmi oblíbenou, není tedy divu, že se na jednohubky skvěle hodí. Připravte si na ni 2 lžíce bílého jogurtu, citronovou šťávu, 1 balení krabích tyčinek, 2 lžíce majonézy, špetku soli a špetku mletého pepře.

Bulharský šopský salát

Pro vegetariány a pro všechny, kteří chtějí svůj jídelníček trochu odlehčit, je skvělý šopský salát. Ten připravíte zcela jednoduše. Budete potřebovat 2 rajčata, 1-2 cibule, 1 lžíci olivového oleje, 1-2 lžičky vinného octa, 1 salátovou okurku, 150 g balkánského sýru a 2-3 bílé papriky. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a obojí nakrájíme na kostičky. Cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Okurku, rajčata i papriky dáme do mísy, nezapomeneme na cibulku a dobře promícháme. Šopský salát rozdělíme do misek a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Salát na závěr maličko zakápneme olivovým či jiným rostlinným olejem a vinným octem. Připravený bulharský šopský salát ihned podáváme.

Šneci z listového těsta

Další silvestrovskou pochoutkou, na níž si všichni pochutnají, jsou šneci z listového těsta. Tento křupavý snack mají rády i děti, proto by měl být jasnou volbou, pokud na večírku budou. Na šneky z listového těsta si připravte 100 g šunky, kečup, oregano, listové těsto, 100 g plátkového sýra a na potření jedno vejce.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto můžeme koupit již rozválené v pečícím papíře, to můžeme jen rozložit. Pokud máme listové těsto vcelku, rozválíme ho. Těsto pokapeme kečupem a rozetřeme po celé ploše těsta (od krajů asi 1 cm). Kečup posypeme oreganem (nebo kořením na pizzu), množství podle chuti. Dále poklademe po celé ploše šunku a na ni naskládáme sýr. Sýr můžeme použít libovolný polotvrdý či tvrdý - eidam, madeland, godu, sýr ementálového typu. Plátkový sýr můžeme případně nahradit sýrem strouhaným. Těsto s náplní srolujeme do rolády, při rolování mírně utahujeme. Roládu krájíme na asi 1 cm silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Pizza šneky z listového těsta pečeme při 180 °C dozlatova, tj. asi 20 minut. Pizza šneky můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat studené.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.vareni.cz, www.recepty.cz