Jen málo lidí v dnešní době vaří šípkovou omáčku, ale to je velká škoda. Naše babičky ji totiž považovaly za vrchol kulinářského umění. Navíc je zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti.
O šípkách se všeobecně ví, že jsou zázračné. Nejenže obsahují velké množství vitamínu C, ale také jsou močopudné, takže se využívají k léčbě zánětu močového měchýře a ledvin. Dále jsou skvělé při léčbě kolikovitých bolestí a při průjmech. Čerstvé šípky se zase používají při nachlazení, kašli a horečkách.
Šípky můžete vařit i sušit. Čerstvé šípky je ideální vařit na mírném ohni dvacet minut a tento postup zopakovat třikrát. Pak je vyhoďte a pamatujte, že nejsilnější je až třetí výluh. Sušené šípky nechte přes noc namočené v litru vody a pak deset minut povařte.
Sušené šípky můžete také nadrtit,. Potoma ale čaj z nich sceďte přes papírový filtr či plátno, abyste se zbavili nepříjemných pichlavých chloupků uvnitř plodů. Jelikož nemají šípky žádné vedlejší účinky, můžete je konzumovat v jakémkoli množství. Doporučuje se dokonce vypít více něž litr šípkového čaje denně, pokud tedy někam nejedete. Budete totiž často chodit na záchod!
Dostatečně usušené šípky skladujte v dobře uzavíratelné vzduchotěsné sklenici nebo v plátěném pytli.
Správný čas pro sběr šípků je nyní
Měsíce září a říjen jsou obdobím, kdy se šípky sbírají. Poté totiž díky mrazíkům změknou.
Šípky se používají také v kuchyni. Je z nich skvělý sirup, víno, kompot či marmeláda. My si dnes představíme recept na skvělou šípkovou omáčku, kterou zvládne i ten největší kuchařský začátečník.
Šípková omáčka se hodí nejen ke zvěřině, ale také ke králičímu, vepřovému i kuřecímu masu. Jak byste na legendární otázku, zda kance se šípkovou nebo se zelím odpověděli vy? Po vyzkoušení našeho receptu je odpověď více než jistá!
Šípky jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.
Šípková omáčka
Suroviny:
2 dl vývaru
150 g šípků
1 dl červeného vína
cukr
sůl
máslo
hřebíček
hladká mouka
citronová šťáva
Postup:
Šípky zbavíme stopek a okvětí. Rozpůlíme je, odstraníme jádřince i s chloupky a důkladně promyjeme studenou vodou. Potom je uvaříme ve vodě doměkka. Nakonec šípky rozmixujeme na protlak. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, zředíme ji vývarem a vmícháme šípkový protlak, červené víno, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru podle chuti. Omáčku osolíme a případně přisladíme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu. Po chvíli stáhneme plamen a šípkovou omáčku necháme už jen probublávat. Získáme tak sametovou šípkovou omáčku, kterou si zamiluje celá rodina.
Zdroj: www.vareni.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.makova-panenka.cz