obrázek z archivu ireceptar.cz

Sírovec žlutooranžový: Jedlý choroš je nejchutnější na jaře

Sírovec, žijící na kmenech stromů, je velmi nápadný. Málokdo ví, že je také jedlý. Zvláště zjara, kdy jsou jeho mladé plodnice ještě křehké.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) není tradiční jarní houbou, která by se objevovala v košících všech houbařů. Přesto si zasluhuje pozornost.

Nepřehlédnutelný choroš

Mykologové se nemohou dohodnout, jak houbu nejlépe pojmenovat, takže ji v atlasech nalezneme i pod jmény choroš sírový nebo chorošovec sírový. Je to jedna z nejnápadnějších hub, jaké si dovedeme představit – na kmenech stromů vytváří mohutné, až mnoho kilogramů těžké vějířovité plodnice, které můžeme pozorovat třeba i z jedoucího vlaku. Čerstvé okraje plodnic jsou živě sírově žluté, starší části oranžové. Roste na řadě druhů listnatých stromů (např. na akátu, ořešáku, dubu, topolu, vrbě nebo na ovocných dřevinách).

sírovec žlutooranžovýž (Laetiporus sulphureus)sírovec žlutooranžovýž (Laetiporus sulphureus)Autor: Archiv ireceptar.cz

Sírovec v kuchyni

Sírovec je jedlý a při vhodném sběru i velmi chutný.

  • Sírovce lze obalit a osmažit jako řízek.
  • Vynikající je upravený na způsob pečenáčů.

Nejchutnější je údajně z vrb a topolů. Ke kuchyňské úpravě se hodí jen mladé šťavnaté plodnice, kterými lehce projede ostrý nůž.