První šeříky se ve střední Evropě objevily v 16. století. Dovezli je císařští poslové z daleké Konstantinopole, která ležela na území dnešního Turecka. Přestože se jednalo o nejběžnější druh – šeřík obecný (Syringa vulgaris) - lidé se na něj nemohli vynadívat. Jeho krásné hroznovité květy a vůně mnohým doslova učarovala. Nic podobného tu ještě nebylo! Časem se o šeříku začalo mluvit jako o zázračné květině, která dokáže nejen zdobit, ale i léčit. A skutečně, cizokrajný keř se mohl pochlubit zajímavým složením – zejména glykosidy, vitaminy B a C, alkaloidy, lignany, kumariny, éterickým oleji a spoustou dalších prvků.

Nejen do vázy

Šeřík se tak stal léčivkou, kterou využívali bylinkáři. Ceněný byl zejména pro své protizánětlivé účinky při léčbě kašle či angíny. Nezřídka byl považován také za přírodní čistič krve a jater. Mnozí se neostýchali a používali ho i vnějškově – například k léčbě kožních problémů. Některé ženy šeříku důvěřovaly natolik, že si z něj dělávaly odvar, který následně používaly jako vaginální výplach. Tradovalo se, že tenhle léčebný postup uchrání „něžné pohlaví“ od gynekologických problémů - kvasinek a plísní.

Keř jako ozdoba a lék

Pokud máte šeřík v okolí, určitě ho využijte. Jednak vám zútulní a provoní váš byt. Druhak vám osladí život a pomůže při různých zdravotních neduzích. Co všechno si z něj můžete vyrobit?

Šeříkový čaj

Co umí

Zklidní váš rozbouřený žaludek. Můžete ho použít jako podpůrný lék při bolestech v krku.

Jak si ho připravíte

Tenhle čaj se většinou připravuje ze sušených květů. Proto si nezapomeňte svou dávku šeříku předem nasušit. Ideální je trhat květy v místech, kde nejsou auta nebo jiná ekologická zátěž. Pak stačí ze zásob vzít jednu polévkovou lžíci sušených květů, zalít ji šálkem horké vody a nechat louhovat 10 minut. Šeříkový čaj se doporučuje pít po jednom šálku 2 – 4krát denně.

Šeříkový olej

Co umí

Můžete ho použít do koupele nebo jako variantu olejíčku k ošetření pokožky. Bylinkáři doporučují olejíček i v případě migrén. Jeho inhalace prý redukuje bolesti hlavy.

Jak si ho připravíte

Do vyvařené dózy nebo lahve nasypte co možná nejvíce šeříkových květů. Zalijte je kvalitním slunečnicovým olejem a nechte 3 týdny odležet na chladném a tmavém místě. Poté směs vymačkejte a výsledný olej skladujte v tmavé lahvi.

Lahodný šeříkový sirup

Co umí

Zrychluje metabolismus a napomáhá hubnutí. Pokud chcete trochu shodit, tady máte pomoc přímo z přírody!

Jak si ho připravíte

  • Odstřihněte 10 malých květenství čínského nebo 4 květenství šeříku obecného.
  • Větvičky vyklepte od broučků, ale v žádném případě neoplachujte! Zbytečně byste přišli o pyl, který dodává sirupu lahodnou chuť.
  • Jednotlivé květy oddělte a nasypte do hrnce.
  • Přidejte šťávu z 1 granátového jablka a špetku kyseliny citronové. Směs dolijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené.
  • Potom celou nádobu přiklopte poklicí a uložte do chladu.
  • Druhý den šeříkovou masu sceďte přes plátýnko.
  • Vzniklou šťávu svařte společně se 250 g cukru.
  • Sirup nalijte do lahve a servírujte jako klasickou ovocnou šťávu se sodovkou nebo vodou. Limča bude hezky vypadat, když do ní přidáte plátky citronu nebo kostky ledu!

Zdroje: www.bylinkopedie.cz, www.primanapady.cz, www.historie.nczk.cz, www.salveo.cz