Šulánky jsou jedním z evergreenů české kuchyně. Pro jejich podlouhlý tvar se jim také říkávalo šišky nebo šudlíky. Hospodyně je vařívaly nejčastěji přes pracovní týden, kdy byl jídelníček skromnější a muselo se vystačit s tím, co bylo doma.
Tohle sladké jídlo z bramborového těsta dodnes milují děti, ale i dospělí. „Mně ho vařívala babička a pokaždé jsem si hodně pochutnala. Dnes ho já připravuji svým vnoučatům a také má úspěch. Prostě dobré věci zůstanou dobré, i když jsou staré stovky let,“ říká paní Šárka z Brna, která tuhle specialitu dělá podle starého rodinného receptu.
Sladká dobrota za pár korun
Šulánky s mákem jsou také ideálním jídlem v dnešních těžkých časech, kdy ceny potravin rostou a člověk musí přemýšlet, co nakoupí. K tomuto jídlu naštěstí moc ingrediencí nepotřebujete. Vystačíte si s 1 kg brambor, ½ lžičkou soli, 300 g hrubé mouky a 2 vejci. Jak na to?
Den předem uvařte brambory ve slupce. Ráno je oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud nemáte trpělivost, můžete je rozmačkat přes mačkadlo na brambory. Máte hotovo? Dejte vařit vodu, abyste měli své bramborové šulánky kde připravit. A pak už to všechno půjde rychle.
Šulánky s mákem
Připravte si šulánky krok za krokem. Více najdete ve videu:
Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, mouku, sůl a vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném válu ho rozválejte na válečky, které nakrájejte na kousky a z nich vymodelujte šulánky. Hotové bramborové šišky dejte vařit do hrnce s vodou a jakmile vyplavou, rychle je seberte a navrstvěte na talíře. Pokrm posypejte mletým mákem, cukrem a trochou rozpuštěného másla. Jídlo je hotové a vy už můžete všechny svolat ke stolu. Určitě budete mít úspěch!
Extra tip: Vyzkoušejte šulánky i s jinou příchutí
- Pokud nemáte mák, vystačíte si s opraženou strouhankou nebo tvarohem.
- Oblíbená je i slaná varianta šulánků, kdy se servírují s orestovanou anglickou slaninou, cibulkou a zelím.
- Skvělá je i verze se špenátem.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.youtube.com